Ce a vrut să-i transmită președintele Iohannis lui Marcel Ciolacu
Cu lentoarea proverbială, președintele Klaus Iohannis a reacționat, joi, la ultimele atacuri lansate pe cer senin de liderul PSD. Marcel Ciolacu a dat semne de nervozitate și de nesiguranță încă de la începutul anului, pe fondul zvonurilor tot mai insistente că la rotativa din mai riscă să nu fie nominalizat premier în locul lui Nicolae Ciucă.
Când PSD a anunțat la începutul lunii că temporizează în Parlament discuția pe legile educației, parte-cheie a marelui proiect prezidențial România Educată, a devenit și mai limpede că relația dintre Marcel Ciolacu și Klaus Iohannis a intrat în suferință, neclar din ce motive. Explicația cea mai la îndemână: de teamă că Iohannis nu-l va pune premier, liderul PSD a început să pună presiune pe Cotroceni.
Conflictul mocnit cu președintele s-a transformat în război pe față duminică seara la Antena 3, când Ciolacu a lansat un atac frontal la șeful statului, în premieră de când s-a format coaliția.
”Nu sunt evaluatorul și nici fan al președintelui Klaus Iohannis, este președintele României și am tratat cu respect instituția prezidențială. Mi-aș fi dorit ca în anumite momente ale domniei sale să trateze toate partidele cu aceeași măsură, să nu se implice în campaniile electorale, ar fi fost cred că un lucru foarte bun pentru democrația din România și pentru viitorul României, dar fiecare vom răspunde de faptele sale și de ce am făcut cât timp am fost oameni de stat în diferite funcții. Nu sunt la modul laudativ. Părerea mea că au fost ani de zile pierduți din cauza unor ranchiune și discuții politice și a unor decizii în acel moment”, a spus Ciolacu.
Cuvinte aproape de neimaginat în gura liderului PSD după formarea coaliției cu PNL și, mai ales, în gura cuiva care așteaptă să fie nominalizat tocmai de acest președinte pe care îl amenință că va răspunde pentru faptele sale și despre care spune că a pierdut vremea pe la Cotroceni.
A fost nevoie de câteva zile ca președintele Klaus Iohannis să articuleze ceva. Totuși, atunci când a vorbit, joi, la Bruxelles, șeful statului nu s-a limitat doar să-i transmită liderului PSD că ”l-a luat gura pe dinainte”, ci a descris cum se va întâmpla rotativa guvernamentală din luna mai: ”când coaliţia va decide să facă o schimbare de guvern, se vor prezenta toate părţile interesate, îmi vor prezenta punctele de vedere şi în conformitate cu Constituţia voi lua atunci decizia care mi se va părea cea mai bună pentru România”.
De notat că președintele nu a făcut nici o trimitere la protocolul coaliției, care prevede că viitorul premier va fi de la PSD. Klaus Iohannis sugerează că va lua decizia fără să țină cont de aranjamentul politic dintre PNL și PSD. Aici, Marcel Ciolacu a venit cu mică precizare, pe același ton amenințător: ”Nominalizarea premierului este atributul președintelui. Prin urmare, este alegerea domniei sale dacă va continua stabilitatea oferită de PSD actului de guvernare sau să arunce țara în haos”.
Altfel spus, președintele PSD amenință că, dacă nu va fi nominalizat premier, nu va vota investirea viitorului guvern, iar țara se va scufunda în haos.
Premierul Nicolae Ciucă s-a plasat în disputa Iohannis – Ciolacu mai degrabă de partea liderului PSD, afirmând că ”avem un protocol agreat la nivelul coaliției. În ceea ce am întreprins până acum cred că s-a observat că ne-am păstrat angajamentele”. Ar fi mai multe de spus despre comportamentul liderului PNL, dar nu el este subiectul acum.
Așa au arătat ultimele evoluții politice care, la priva vedere, anunță o posibilă criză politică în următoarele luni.
Totuși, sunt mai multe scenarii posibile.
1. Klaus Iohannis a dorit să arate cine deține puterea supremă în stat. Atât și nimic mai mult. Cei mai mulți politicieni cred că Marcel Ciolacu va fi nominalizat premier, cu precizarea că șeful statului a restabilit raportul de forțe. A vrut să arate că el face mai departe jocurile în stat, chiar dacă se îndreaptă cu pași repezi spre irelevanța la care îl condamnă finalul de mandat. Am asistat, prin urmare, la o punere la punct ritualică, la o reacție umorală dar fără nici un efect asupra rotativei convenite pentru luna mai. Ciolacu va ajunge, conform înțelegerii, la Palatul Victoria.
2. Klaus Iohannis a dorit să-i sugereze că nu-l va pune premier pe Marcel Ciolacu. Un scenariu mai puțin probabil, dar nu este deloc exclus în contextul războiului din Ucraina. Dacă degenerează conflictul, greu de crezut că România va avea timp de de negocieri politice interminabile pentru schimbul de ministere prevăzut în protocol. Ele vor paraliza administrația centrală pentru o lungă perioadă, situație de neconceput pe un fundal de criză de securitate majoră în regiune. România este azi singurul aliat de încredere în Estul Europei: Ungaria joacă pe față cartea Rusiei, iar Bulgaria se zbate într-o criză guvernamentală prelungită de anul trecut.
3. Între Marcel Ciolacu și Klaus Iohannis a început deja marea răfuială electorală. Dacă liderul PSD va candida într-adevăr la prezidențiale, atunci singurul său adversar în campania electorală va fi președintele Klaus Iohannis. Guvernul din care face parte nu-l poate ataca, PNL și UDMR sunt parteneri de guvernare, USR și AUR sunt în opoziție. Toate campaniile electorale din România înseamnă de fapt o răfuială unu la unu cu președintele în funcție. Dacă suntem în acest scenariu, atunci nici Klaus Iohannis nu va avea nici un interes să-l nominalizeze pe Marcel Ciolacu premier, ci să încerce dezmembrarea PSD, prin nominalizarea altui lider pesedist pentru funcția de premier. Dacă nu va reuși acest lucru, singura sa moștenire ar putea fi aducerea PSD la putere după alegerile din 2024. Or, nominalizarea premierului este ultimul său glonț politic. După acest gest, Klaus Iohannis devine cu adevărat irelevant.
În concluzie, ce a făcut Klaus Iohannis? Doar i-a amintit lui Marcel Ciolacu cine este șeful în România sau tocmai l-a anunțat că nu-l va pune premier? Acum este mult prea devreme pentru răspunsuri clare. Dacă răfuiala se va opri aici, foarte probabil suntem în primul scenariu și Ciolacu ajunge peste câteva luni în fruntea Guvernului. Dacă se va intra în spirala atacurilor reciproce, atunci suntem în scenariul doi și trei: Ciolacu nu va ajunge premier, PSD sare în aer sau trece disciplinat în opoziție, iar liderul PSD se va pregăti pentru primele sale bătălii politice adevărate: primăria Capitalei sau președinția României. Asta dacă va reuși să-și păstreze funcția în partid.
Să nu uităm însă că în România contractele/înțelegerile/ protocoalele nu reprezintă mare lucru, în afară de vorbe fără valoare pe un petec de hărtie. Instabilitatea politică poate fi declanșată în orice moment, la fel ca în oricare altă țară est-europeană, de jocurile de putere care n-au nimic de face cu interesul public. La fel de bine, ceea ce azi pare debutul unei crize se poate încheia brusc prin înțelegeri pe sub masă, prin jocuri bizantine, prin intervenția altor centre de putere din stat, despre care vom afla mai târziu sau niciodată.
PS: Un alt motiv de ceartă, mai puțin vizibil, dar poate cel mai serios, dintre Marcel Ciolacu și Klaus Iohannis este suprataxa cerută de PSD pe profiturile OMV-Petrom. PSD îl acuză pe ministrul energiei, Virgil Popescu, de faptul că ar fi negociat prost regulamentul european privind suprataxarea companiilor din energie, în timp ce liberalii încearcă să arunce toată vina în cârca ministrului PSD al finanțelor, Adrian Câciu. Din acest motiv, Ciolacu l-ar fi atacat duminică seara la pachet pe Virgil Popescu și pe Klaus Iohannis, mai ales că suprataxarea companiilor mari este temă-cheie pentru PSD.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
34 comentarii