G4Media.ro

Ce a vrut să-i transmită președintele Iohannis lui Marcel Ciolacu

Sursa Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Ce a vrut să-i transmită președintele Iohannis lui Marcel Ciolacu

Cu lentoarea proverbială, președintele Klaus Iohannis a reacționat, joi, la ultimele atacuri lansate pe cer senin de liderul PSD. Marcel Ciolacu a dat semne de nervozitate și de nesiguranță încă de la începutul anului, pe fondul zvonurilor tot mai insistente că la rotativa din mai riscă să nu fie nominalizat premier în locul lui Nicolae Ciucă.

Când PSD a anunțat la începutul lunii că temporizează în Parlament discuția pe legile educației, parte-cheie a marelui proiect prezidențial România Educată, a devenit și mai limpede că relația dintre Marcel Ciolacu și Klaus Iohannis a intrat în suferință, neclar din ce motive. Explicația cea mai la îndemână: de teamă că Iohannis nu-l va pune premier, liderul PSD a început să pună presiune pe Cotroceni.

Conflictul mocnit cu președintele s-a transformat în război pe față duminică seara la Antena 3, când Ciolacu a lansat un atac frontal la șeful statului, în premieră de când s-a format coaliția.

”Nu sunt evaluatorul și nici fan al președintelui Klaus Iohannis, este președintele României și am tratat cu respect instituția prezidențială. Mi-aș fi dorit ca în anumite momente ale domniei sale să trateze toate partidele cu aceeași măsură, să nu se implice în campaniile electorale, ar fi fost cred că un lucru foarte bun pentru democrația din România și pentru viitorul României, dar fiecare vom răspunde de faptele sale și de ce am făcut cât timp am fost oameni de stat în diferite funcții. Nu sunt la modul laudativ. Părerea mea că au fost ani de zile pierduți din cauza unor ranchiune și discuții politice și a unor decizii în acel moment”, a spus Ciolacu.

Cuvinte aproape de neimaginat în gura liderului PSD după formarea coaliției cu PNL și, mai ales, în gura cuiva care așteaptă să fie nominalizat tocmai de acest președinte pe care îl amenință că va răspunde pentru faptele sale și despre care spune că a pierdut vremea pe la Cotroceni.

A fost nevoie de câteva zile ca președintele Klaus Iohannis să articuleze ceva. Totuși, atunci când a vorbit, joi, la Bruxelles, șeful statului nu s-a limitat doar să-i transmită liderului PSD că ”l-a luat gura pe dinainte”, ci a descris cum se va întâmpla rotativa guvernamentală din luna mai: ”când coaliţia va decide să facă o schimbare de guvern, se vor prezenta toate părţile interesate, îmi vor prezenta punctele de vedere şi în conformitate cu Constituţia voi lua atunci decizia care mi se va părea cea mai bună pentru România”.

De notat că președintele nu a făcut nici o trimitere la protocolul coaliției, care prevede că viitorul premier va fi de la PSD. Klaus Iohannis sugerează că va lua decizia fără să țină cont de aranjamentul politic dintre PNL și PSD. Aici, Marcel Ciolacu a venit cu mică precizare, pe același ton amenințător: ”Nominalizarea premierului este atributul președintelui. Prin urmare, este alegerea domniei sale dacă va continua stabilitatea oferită de PSD actului de guvernare sau să arunce țara în haos”.

Altfel spus, președintele PSD amenință că, dacă nu va fi nominalizat premier, nu va vota investirea viitorului guvern, iar țara se va scufunda în haos.

Premierul Nicolae Ciucă s-a plasat în disputa Iohannis – Ciolacu mai degrabă de partea liderului PSD, afirmând că ”avem un protocol agreat la nivelul coaliției. În ceea ce am întreprins până acum cred că s-a observat că ne-am păstrat angajamentele”. Ar fi mai multe de spus despre comportamentul liderului PNL, dar nu el este subiectul acum.

Așa au arătat ultimele evoluții politice care, la priva vedere, anunță o posibilă criză politică în următoarele luni.

Totuși, sunt mai multe scenarii posibile.

1. Klaus Iohannis a dorit să arate cine deține puterea supremă în stat. Atât și nimic mai mult. Cei mai mulți politicieni cred că Marcel Ciolacu va fi nominalizat premier, cu precizarea că șeful statului a restabilit raportul de forțe. A vrut să arate că el face mai departe jocurile în stat, chiar dacă se îndreaptă cu pași repezi spre irelevanța la care îl condamnă finalul de mandat. Am asistat, prin urmare, la o punere la punct ritualică, la o reacție umorală dar fără nici un efect asupra rotativei convenite pentru luna mai. Ciolacu va ajunge, conform înțelegerii, la Palatul Victoria.

2. Klaus Iohannis a dorit să-i sugereze că nu-l va pune premier pe Marcel Ciolacu. Un scenariu mai puțin probabil, dar nu este deloc exclus în contextul războiului din Ucraina. Dacă degenerează conflictul, greu de crezut că România va avea timp de de negocieri politice interminabile pentru schimbul de ministere prevăzut în protocol. Ele vor paraliza administrația centrală pentru o lungă perioadă, situație de neconceput pe un fundal de criză de securitate majoră în regiune. România este azi singurul aliat de încredere în Estul Europei: Ungaria joacă pe față cartea Rusiei, iar Bulgaria se zbate într-o criză guvernamentală prelungită de anul trecut.

3. Între Marcel Ciolacu și Klaus Iohannis a început deja marea răfuială electorală. Dacă liderul PSD va candida într-adevăr la prezidențiale, atunci singurul său adversar în campania electorală va fi președintele Klaus Iohannis. Guvernul din care face parte nu-l poate ataca, PNL și UDMR sunt parteneri de guvernare, USR și AUR sunt în opoziție. Toate campaniile electorale din România înseamnă de fapt o răfuială unu la unu cu președintele în funcție. Dacă suntem în acest scenariu, atunci nici Klaus Iohannis nu va avea nici un interes să-l nominalizeze pe Marcel Ciolacu premier, ci să încerce dezmembrarea PSD, prin nominalizarea altui lider pesedist pentru funcția de premier. Dacă nu va reuși acest lucru, singura sa moștenire ar putea fi aducerea PSD la putere după alegerile din 2024. Or, nominalizarea premierului este ultimul său glonț politic. După acest gest, Klaus Iohannis devine cu adevărat irelevant.

În concluzie, ce a făcut Klaus Iohannis? Doar i-a amintit lui Marcel Ciolacu cine este șeful în România sau tocmai l-a anunțat că nu-l va pune premier? Acum este mult prea devreme pentru răspunsuri clare. Dacă răfuiala se va opri aici, foarte probabil suntem în primul scenariu și Ciolacu ajunge peste câteva luni în fruntea Guvernului. Dacă se va intra în spirala atacurilor reciproce, atunci suntem în scenariul doi și trei: Ciolacu nu va ajunge premier, PSD sare în aer sau trece disciplinat în opoziție, iar liderul PSD se va pregăti pentru primele sale bătălii politice adevărate: primăria Capitalei sau președinția României. Asta dacă va reuși să-și păstreze funcția în partid.

Să nu uităm însă că în România contractele/înțelegerile/ protocoalele nu reprezintă mare lucru, în afară de vorbe fără valoare pe un petec de hărtie. Instabilitatea politică poate fi declanșată în orice moment, la fel ca în oricare altă țară est-europeană, de jocurile de putere care n-au nimic de face cu interesul public. La fel de bine, ceea ce azi pare debutul unei crize se poate încheia brusc prin înțelegeri pe sub masă, prin jocuri bizantine, prin intervenția altor centre de putere din stat, despre care vom afla mai târziu sau niciodată.

PS: Un alt motiv de ceartă, mai puțin vizibil, dar poate cel mai serios, dintre Marcel Ciolacu și Klaus Iohannis este suprataxa cerută de PSD pe profiturile OMV-Petrom. PSD îl acuză pe ministrul energiei, Virgil Popescu, de faptul că ar fi negociat prost regulamentul european privind suprataxarea companiilor din energie, în timp ce liberalii încearcă să arunce toată vina în cârca ministrului PSD al finanțelor, Adrian Câciu. Din acest motiv, Ciolacu l-ar fi atacat duminică seara la pachet pe Virgil Popescu și pe Klaus Iohannis, mai ales că suprataxarea companiilor mari este temă-cheie pentru PSD. 

 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

34 comentarii

  1. Dulapul de la Sibiu nu ia transmis nimic lui Ciolacu, amandoi traiesc in lumea lor, o lume paralela cu a românilor!

  2. „cu lentoarea proverbială”
    Da, stimabile, că tu ești obișnuit cu Pet.rov care reacționa imediat la alcool și băga material pentru pupinbăsiștii din media.
    In comparație, Iohannis te lasă fata obiectul muncii.

    • Cu Petrov macar nu te plictiseai.

      Dulapul e si ticalos peste masura (s-a jurat in campania electorala ca scopul lui suprem e sa scoata PSD de la guvernare, apoi i-a bagat mai repede de un an inapoi in guvern!) si plicticos. Plicticos, arogant, sociopat. O combinatie rara.

    • @Matei/….”ca reacționa imediat la alcool”(desi in viata ta nu ai stat cu el la baute ca sa stii cat bea👎), Traian Basescu a fost de departe cel mai bun Presedinte al Romaniei de dupa Revolutie…ca-ti place sau nu, ca te platesc sau nu unii ca sa deturnezi sensul discutiei. Ce bine era daca in aceste vremuri l-am fi avut pe Basescu Presedinte. Și- a sacrificat cu buna știință cariera politica(desi a fost muscat ani la rand de catre Varan si acolitii lui politici prin posturile sale tv) prin măsuri dure și a reușit sa scoată țara repede din criza economică. Stia ce-l asteapta. La atatia ani dupa ce nu mai este presedine, inca mai sunt oameni asemenea tie care spun:”Basescu este de vina”!🤦 Actualii conducători sunt lași, fricoși, nepriceputi, puturosi,…Nu ai decat sa le iei aparare celor care fura(material si intelectual) sau care dorm in posturi cheie ale statului. Nu astept si nici nu voi raspunde vreunui comentariu. Ca va place sau nu, Basescu a fost cel mai bun. Toate cele dorite voua si familiilor voastre alaturi de cei care ne conduc acuma! ps. Daca credeti ca-i intereseaza macar o secunda cum traiti, cum va descurcati, va inselati amarnic. Ei traies intr-o alta lume. Habar nu au ce se intampla in Romania… nu au empatie fata de dramele romanilor sau din lume. Ca dovada: cutremurul din Turcia si Siria. NU ACUM ERA MOMENTUL SA SE DISCUTE disputele lor meschine. RUSINEEEEE!

  3. Iohannis trebuia arestat încă de ieri, de când nu l-a aplaudat și nu s-a închinat la Jelenski.
    Cum de mai e în libertate? Cum?

    • Infracțiunea de ne-aplaudat, regăsită in Codul Penal comunist, între ne-cântat osanale și ne-pupat în cr.

  4. asa e. totu-i de fatada.

  5. Țara deja e în haos, cu PSDNL la putere.

  6. A zis unu’ ca alianta politica de acum e pentru stabilitatea Romaniei si toata lumea a luat de buna afirmatia asta, drept un adevar de la Dumnezeu, cel putin.
    Uite ca in Republica Moldova, o tara si mai expusa ca Romania, se poate schimba primul ministru, fara sa mai lesine clasa politica, cum ca e criza… Ba e chiar sanatos sa schimbi, sa scoti maseaua stricata, chiar daca esti plin de bube: o buba mai putin!

  7. „Alo, breten Marsel? Mei, ce se petrece la voi, pe plai mioritic de povești ? Aud che Rotativ kaput?! Tocmai acum, când pregăteam să venim la Roumanie pentru bartidă de vânātor la Nehoiu, la Buzău, ca în vremuri bun !?
    Aleikum Salaam !”

  8. @Domnule Tapalaga, la punctul 2. mai sunt Polonia si balticii (ăștia sunt mici, da).
    Polonia este mult peste Romania si in acest domeniu.

  9. Fumigene pt proști! FSN-ul merge brici !

  10. Fumigene pt (p)roști! FSN-ul merge brici !

  11. Nu este usor de ghicit. Cine ajunge acum la butoane, va fi la butoane si la alegeri.
    Plus, in febra campaniei, vor ajunge sa se injunghie unii pe altii.
    PSD nu va apuca sa conduca guwernul, Johannis nu va accepta asta. Planul este ca pedeleprele sa se alieze cu hashtagistii pentru a contracara pesedeul si aurul.
    Johannis va deveni mai putin relevant: nu va mai fi presedinte, nu mai poate candida, nu va mai fi presedintele PDL-PNL.

    • Iohannis nu suporta sa fie contrazis, daramite atacat. N-o sa-l puna pe Ciolacu premier. Ii va arata, lui si altora, ca el e Zeus, cel care nu iarta. Sa speram ca se vor macelari reciproc.

  12. „Klaus Iohannis a dorit să arate cine deține puterea supremă în stat.”?!
    E o gluma?!
    Ce naiba putere are Iohannis cand el, seful statului roman, a recunoscut senin nevoie mare in Noiembrie 2021 dupa ce in incendiul de la Spitalul Judetean Constanta au murit arsi de vii 9 OAMENI nevinovati: „sunt ingrozit, STATUL a ESUAT in misiuna fundamentala de a PROTEJA Sanatate cetatenilor”!
    Ce a FACUT dl Iohannis cel „puternic” dupa nenorocirea aia?!
    NIMIC!
    Constitutia Romaniei, la care vegheaza dl Presedinte spune la Art.34:
    „Dreptul la ocrotirea sănătăţii
    ARTICOLUL 34
    (1) Dreptul la ocrotirea sănătăţii este garantat.
    (2) Statul este OBLIGAT să ia măsuri pentru ASIGURAREA Igienei şi a SANATATII PUBLICE. ”

    Nici azi,(ca si in cazul celorlalte tragedii de acelasi tip intamplate in mandatele lui) Dosarul tragediei e la sertar, nimeni nu a raspuns, in timp ce Procurorul General, Seful DNA si probabil si seful DIICOT isi lauda activitatea!!
    Mor oamenii nevinovati arsi de vii in spitalele publice iar dl Iohannis cel „puternic” ingana 3 cuvinte de analfabet functional, fericit cat de „bine functioneaza” monstruoasa lui coalitie!!
    Ii da clasa Maia Sandu… e la ani-lumina in urma ei!

    • vor aparea unii xareiti spun ca esti proasta ca nu ai votat cu usr. unii care iti spun ca iti meriti soarta ca ai votat cu pnl si unii care iti spun ca esti reol rus. cam asta e cenzura pe g4 mizeria care nu „cenzureaza”. Nimic nici macar handixapatii de redactori care ar trebui sa scrie in lb romana

    • clar daca scrii sa nu intelegi nici tu se publica comentariile.

    • @arsene: Chiar am votat cu USR, tot familionul, la cererea expresa si ultimativa a copiilor nostri!!
      Am spus inca din 2020, dupa vot!!!
      Mare branza nu sunt in stare nici ei, exceptie Drula care a in stare sa FACA ceva, restul sunt ONGisti habarnisti in a FACE ceva sau au firme de consultanta mufate la fondurile europene absorbite de Institutiile publice, vai de mama lor cu atata consultanta, si din care au iesit piste de biciclete, parculete pline de balarii la marginea satelor parasite, terenuri de fotbal in panta, piscine cu lacate ruginite din LIPSA de bani pentru intretinere, etc!
      Firmele de consultanta ale USRilor si-au luat BANII muuuulti!!!
      Fix asa va fi cu PNRRul: ne vom alege cu multi Km de piste de biciclete, NU cu Spitale moderne, NU cu Autostrazi si drumuri moderne, NU cu Poduri si podete moderne, NU cu SCOLI si Sistem de Educatie moderne, NU cu Cai ferate si trenuri moderne…
      Vom fi campionii UE la piste de biciclete, vom depasi Olanda, Belgia!!!

    • Traiesti in Romania? Citesti stirile? Johannis este Erdogan de Sibiu.

  13. Domnu’Tapa,chiar trebuie să ne faci să pierdem timpul cu „înțelesul „?!?
    Vino cu o informație ,ex. în 3 săptămâni pregătiți-vă de ANTICIPATE.

  14. Dl Iohannis a transmis clar, ca indiferent de faptul ca l va numi, sau nu l va numi pe dl Ciolacu premier, sau ca va numi un alt membru al PSD ca premier, sau dl Ciuca va ramane in continuare premier, stie ca dl Ciolacu nu ar marsa pt alegeri anticipate, iar actuala coalitie va continua .
    De ce ?
    – situatia politica internationala actuala ;
    – iar liderii PSD, au declarat de nenumarate ori ca actuala coalitie va continua pana la alegerile din 2024, si in continuare pana in 2028 , ca nu vor parasi guvernarea ;
    Iar PSD , datorita multor promisiuni electorale nerealizate , pt cetatean ( indeosebi eliminare inechitati pensii, pensii speciale, parlamentari, discrepantele fiind si mai exagerate, impozitare mari averi, impozitare progresiva) , in realitate , sunt in prezent in scadere in starea de spirit sociala a cetateanului , cat si in sondaje ;
    – PNL, prin sustinerea protocolului asa cum a fost parafat, are o scadere mai mica in sondaje ;
    Asa ca indiferent ce se va intampla dupa data programata pt rotativa, in realitate, PSD nu doreste, si nu vor fi anticipate .
    Mai ales ca multi actuali parlamentari, poate nu vor mai fi pe locuri eligibile .

  15. M-am saturat de furtunile din paharul lor cu apa. Cred ca ar trebui sa avem preocupari mai serioase.
    Nu ar fi exclus ca ei sa arunce din cand in cand pietre in balta ca noi prostii sa ne aruncam dupa ele, iar ei sa ramana pe mal si sa huuzureasca.

  16. România = singurul aliat de încredere din europa de est? De aia trebuie sa stam la coadă sa aratam buletinul sau pasaportul cand calatorim , pentru ca suntem de „încredere”… asta e cea mai bună glumă daca nu ar fi trist. Zic sa nu ne uităm la polonia dar țările baltice sunt de mult timp in schengen, nu mai vorbim de croația care sunt pe față anti ucraina.

  17. nu am inteles in care scenariu suntem , nici din articol, nici din comentarii. cum decizia cea mai buna pt Romania nu e cea mai buna pt pesede, ciuma o sa zica Cioalacu sau antikipate. caz in care 1. votantii eroului din Kandahar va vor reaminti ca l-au ales in detrimentul fostului ministru Les deoarece nu avem kef de cafteli la Dunare iar USR nu a venit la momentul respectiv cu alternativa viabila 2. vor trebui sa explice votantilor de ce au facut alianta cu ciuma rosie, dupa ce au cerut voturi „ca sa ne scape de ei”.

  18. Ce să îi transmită?
    Oricum nu înțelegem.
    Ei au vb in Buzăiana veche.

  19. Ce sa-i trimita?! SPAGA ptr. rotativa. 1+! cartush BT cartonat+ bezele catre koor … Da” sasu” umeaza??….

  20. Ghinion! Vere, ghinion cu caru’ cât duce măgaru’!

  21. Două nulități, discuții inutile, țara se scufundă, romanul îndura.

  22. O sceneta de vodevil in care trebuie sa simuleze -pentru noi- ca reprezinta altceva decat trunchiul comun, altceva decat partidul/gloata unica si ca fiecare ca e seful celuilalt !
    Fiinta Nelo-uita nu a inteles nici el pana azi , logica deciziilor sale, nici ca nu are nimic altceva de ales sau ne dispetuieste cat sa ignore ca nu ar fi stricat sa incropeasca una ……

  23. Președintele a zis că va face ce este mai bine pentru România.
    Dacă se poate mai rău de atât, sigur așa va face.

  24. Mascaradă ca să aibă onor electoratul cu ce să-și bată capul, asta după ce a terminat cu inflația, cu energia, cu războiul etc.
    Pâine și circ, ca pe vremea romanilor. Mă rog, cu pâinea mai încet…

  25. Ce regulament european „a negociat” Virgil Popescu si cu cine?! OMV Petrom nu se incadreaza, daca nu se incadreaza, in regulament/lege si punct.