Dacă vrei să găsești un spital bun, interesează-te cum e directorul lui. La Spitalul Sfântul Sava, din Pantelimon, managerul Alina Ion mănâncă și doarme alături de pacienți (P)
Alina Ion este psiholog. A fondat Spitalul Sfântul Sava, din Pantelimon, Ilfov, în urmă cu patru ani, după ce aproape alți 20, a îngrijit la domiciliu bolnavi în faze terminale ale bolii, pe care toate spitalele îi trimiteau să moară acasă.
Mergea personal, împreună cu asistentele și medicii care aplicau tratamentele, să-i ajute să schimbe bolnavii, să le curețe rănile, să-i mângâie, să-i țină de mână, să le zâmbească și să le spună o vorbă bună.
Și-a propus să ofere condiții superlative celor cărora nimeni nu le mai dă nicio șansă. Primul pacient din Spitalul Sfântul Sava, a fost un tânăr aflat în stare vegetativă, în urma unui accident rutier. Pacientul avea puțin peste 20 de ani, un copil foarte mic și nicio speranță. Nu-și mai mișca nici ochii. Alina Ion l-a luat din spitalul în care era ”ținut pe aparate” și în mai puțin de un an, l-a pus pe picioare, la propriu. George Nica este doar un exemplu că minunile sunt posibile, dacă oamenii știu ce trebuie să facă și nu abandonează lupta.
Alina Ion este o luptătoare. Întotdeauna a fost așa, dar acum luptă pentru fiecare pacient aflat în grija ei: să mai facă un pas, să mai articuleze o vorbă, să reușească să înghită măcar un dumicat… Iar acestea sunt victorii reale, când un pacient a trecut printr-un AVC total sau și-a fracturat coloana cervicală, cum sunt atâtea cazuri aflate în grija Spitalului Sfântul Sava.
Fractura de coloană cervicală se numără printre cele mai întâlnite patologii în cazul accidentelor rutiere, ale căderilor de la înălțime, dar și în practicarea unor sporturi. Conform statisticilor, majoritatea leziunilor de coloană cervicală sunt înregistrate la tinerii cu vârste între 15 și 24 de ani, cu precădere bărbați.
Tânărul Petru Petecilă a suferit un accident la piscină. Și-a fracturat coloana cervicală în două locuri și, după operație, a ajuns pe targă la Spitalul Sfântul Sava, din Pantelimon.
”Am început cu evoluție mică, dar foarte importantă, cu mișcatul degetelor de la mâna stângă, de la picior. Aici, la Sfântul Sava, găsești absolut totul în materie de echipamente de recuperare. Nu cred că există ceva ce nu găsești aici. Iar relația cu kinetoterapeuții este de parcă ne-am cunoaște din copilărie. Contează foarte mult să vii la sala de recuperare cu drag, căci este foarte obositor, presupune un efort mare, dar nu prea simți acest efort datorită personalului. Simți că evoluezi și ai un confort psihic, care ajută foarte mult” – Petru Petecilă, pacient al Spitalului Sfântul Sava.
De la internarea lui Petru, au trecut aproape 5 luni. Alina Ion este lângă el, acum, când Petru face curajos pași prin sala de recuperare. Este încă o victorie. Ei îi place să spună că toate aceste victorii sunt minuni făcute de Dumnezeu, prin oameni, căci Alina Ion este un om credincios practicant și orice faptă a sa este pusă în legătură cu divinitatea.
Alina Ion este permanent lângă bolnavi, mănâncă împreună cu ei și locuiește mai mult în spital. Îi știe pe toți pe nume, le cunoaște fiecare mică durere și le zâmbește tot timpul, îi încurajează și îi mângâie. Orice pacient nou are în fața lui exemple similare, care au evoluat bine. Ieri, a venit un alt tânăr în scaun rulant. Alina Ion stă lângă el și îi povestește despre Petru Petecilă, i-l arată cum merge prin sala de recuperare și îi promite că și el va reuși. Așa se traduce, de fapt, în realitate grija pentru pacient, într-un spital în care te simți bine, la propriu.
Spitalul Sfântul Sava are 40 de specialiști în kinetoterapie și fizioterapie pentru 118 paturi autorizate, ceea ce înseamnă că grija și timpul dedicate recuperării fiecărui pacient internat sunt generoase. În secția de urgențe, dotată cu 18 paturi dotate cu monitoare ATI, pot fi internați pacienții care au suferit intervenții chirurgicale de orice natură, la 48 de ore după operație. Tot aici pot fi îngrijite și cazurile grave, de paliație.
Centrul deține peste 100 de echipamente medicale de ultimă generație, o ambulanță tip C, cu echipamente de resuscitare și terapie intensive. Echipamentele de ultimă generație ale Spitalului Sfântul Sava permit efectuarea recuperării medicale pasive, fără niciun efort fizic din partea pacientului aflat încă în ATI. Această recuperare medicală timpurie dă șanse mari de succes în refacerea pacientului.
Spitalul Sfântul Sava funcționează a fost ridicat de la zero și nu a înregistrat niciun caz de Covid ori de infecții nosocomiale. Funcționează de patru ani, în Pantelimon, Ilfov, cu cele mai bune rezultate dovedite în recuperare medicală.
Spitalul Sfântul Sava face internări pentru recuperare medicală sau îngrijiri palliative în saloane cu 2 sau 3 paturi. Fiecare salon este conectat la instalația de oxigen, are baie proprie, adaptată nevoilor pacienților cu deficiențe majore locomotorii și este supravegheat video din camerele de gardă, astfel încât în orice moment, pacienții aflați în dificultate sau care au nevoie de ajutor, să fie observați și sprijiniți.
Date de contact ale Spitalului Sfântul Sava:
0724.021.090 | 0724.338.881
contact@spitalulsfantulsava.ro
https://spitalulsfantulsava.ro/
https://spitalulsfantulsava.ro/recuperare-medicala/
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank