G4Media.ro

VIDEO/FOTO Cum s-a desfășurat Campionatul Național de Robotică pentru liceeni: cele mai…

Sursa foto: Facebook FIRST Tech Challenge Romania

VIDEO/FOTO Cum s-a desfășurat Campionatul Național de Robotică pentru liceeni: cele mai tari dueluri, cu emoții pe măsură / Echipa Colegiului Naţional „Mihai Viteazul” din Ploieşti și cea a Liceului de informatică din Iași vor reprezenta România la Campionatul Mondial din Houston

Campionatul Național de Robotică pentru liceeni, „First Tech Challenge”, s-a desfășurat la sfârșitul săptămânii trecute la Sala Polivalentă, unde au avut loc sute de meciuri ale echipelor din toată țara, iar atmosfera a fost întreținută de susținătorii din tribune.

Două echipe din România vor merge la etapa internațională. Pe primele trei locuri s-au clasat elevii de la Ro2D2 din Ploieşti, echipa Peppers din Iaşi şi elevii de la CSH – Timişoara.

Au participat 80 de echipe de liceeni din România şi una din Muntenegru. Evenimentul din România este la a șaptea ediție. Jurizarea olimpiadei de la Polivalentă a fost asigurată și de către specialiști americani. Ediția din București „First Tech Challenge” este organizată de „Asociaţia Naţie prin Educaţie” din 2016.

Video: Ilona Andrei/G4Media 

Echipa Colegiului Naţional „Mihai Viteazul” din Ploieşti a câștigat competiția și va reprezenta România la Campionatul Mondial din Houston, Texas, care se va desfășura între 19 și 23 aprilie 2023. Anul trecut, România, reprezentată de echipa Delta din Arad, a câștigat medalia de aur la competiția internațională.

„Am fost foarte emoţionat când am aflat despre acest rezultat. În dubla calitate de director şi de părinte sunt mândru de realizările acestor copii. Spre deosebire de alte concursuri, aici copiii s-au remarcat pe mai multe planuri. Fie ca aceşti copii, părinţii şi profesorii lor să ne inspire pe toţi, să ne motiveze să fim O Echipă, ca sa obţinem şi mai departe rezultate minunate. Pentru că, nu este aşa, nu există cadou mai frumos pentru un profesor decât reuşita elevilor săi”, a declarat pentru News.ro directorul Colegiului Naţional „Mihai Viteazul” din Ploieşti, Gabriel Ţaga, care este de asemenea părintele unuia dintre membrii echipei campioane.

Echipa de robotică denumită Ro2D2, nume inspirat după cel al legendarului robot R2D2 din seria Star Wars, reuneşte 15 elevi şi 7 voluntari, fete şi băieţi, cu vârste cuprinse între 13 şi 18 ani. Echipa a fost înfiinţată în anul 2018, iar activitatea membrilor săi este coordonată de profesori din cadrul Colegiului Naţional „Mihai Viteazul” Ploieşti, dar şi de cadre didactice şi de ingineri specializaţi în domeniul inteligenţei artificiale şi al roboticii, uniţi de pasiunea pentru robotică şi dorinţa de a avea un impact pozitiv în comunitate.

Pe locul al doilea s-a clasat echipa de robotică de la Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” Iaşi (LIIS), Peppers.

„Premiul Inspire Award este oferit pentru echipele care excelează în domeniul roboticii şi reuşesc să aibă un impact real în comunitate. Pentru Peppers, a venit ca o confirmare şi o sursă de motivare pentru a continua pe această cale. A fost un efort al mai multor generaţii de elevi, de la fondatorii echipei până la membrii curenţi să ne dezvoltăm şi să ne creăm propria identitate. Am organizat peste 10 evenimente de-a lungul sezonului, colaborând cu alţi copii care fac performanţă în domenii STEM (Ştiinţe, Tehnologie, Inginerie şi Matematică), cu participanţi în aceeaşi competiţie, First Tech Challenge, din 5 ţări şi cu elevi care şi-au dorit şansa de a învăţa robotică, pe care noi le-am oferit-o. Acum ne pregătim
să ducem renumele României şi implicit al Iaşiului la nivel internaţional prin participarea la cel mai mare campionat de robotică din lume în Houston, Texas’, a declarat Bianca Hulub, elevă a Liceului de Informatica ‘Grigore Moisil’ Iaşi, şi coordonator Marketing&PR al echipei Peppers, potrivit Rador.

Mentorul elevilor din echipa Peppers a Liceului Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” Iaşi, Mirela Ţibu, profesoară de Informatică, a declarat că astfel de competiţii nu înseamnă doar demonstraţii cu roboţi proiectaţi şi construiţi de elevii de liceu pe parcursul a luni de zile, ci încurajează şi concurenţa sănătoasă şi totodată colaborarea între echipe şi elevi, mentoratul, marketingul, designul dar, mai ales, fair-playul.

„Călătoria extraordinară a echipei de robotică Peppers a început in 2019 şi a oferit celor peste 70 de tineri curajoşi care s-au alăturat în cele 4 sezoane de FTC, şansa de a-şi valorifica abilităţile, talentele, de a explora lumea STEM şi de a construi o comunitate puternică, interconectată prin pasiune şi dorinţa de a învăţa împreună şi unii de la ceilalţi. Forţa inteligenţei colective, soluţiile tehnice inovative, branding-ul, promovarea echipei şi bucuria de a transmite către alţi copii ceea ce ei au descoperit şi realizat i-a adus echipei premiul Inspire 2 şi calificarea la campionatul mondial FTC 2023, de la Houston, Texas. Este
un rezultat excepţional care confirmă evoluţia echipei, consecvenţa cu care au luptat alături de mentorii lor, alumni FTC 2017, pentru păstrarea şi demonstrarea valorilor FIRST”, a declarat Mirela Ţibu, profesoară de Informatică şi mentorul elevilor de la Peppers.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...