SONDAJ Cum s-a prăbușit încrederea românilor în UE odată cu debutul pandemiei de Covid / Doar 46% dintre români cred azi că apartenența României la Uniunea Europeană este un lucru bun, față de 62% media europeană / Pe durata pandemiei, în Europa a crescut încrederea în UE
Doar 46% dintre români cred azi că apartenența României la Uniunea Europeană este un lucru bun, față de 62% media europeană, se arată în cea de-a noua ediție a eurobarometrului realizat de Parlamentul European, tendințe sociodemografice 2007 – 2022. Potrivit sondajului, în 2015 numărul românilor care spuneau că apartenența la UE este un lucru bun era mult mai mare, 68%, comparat cu media UE de la cea vreme, de 54%.
Din grafic rezultă că încrederea românilor în UE s-a prăbușit odată cu debutul pandemiei, când Bruxelles-ul a introdus reguli stricte de călătorie condiționate de vaccin. Potrivit sondajului, în 2020 se aflau încă în media europeană când erau întrebați dacă apartenența la UE este un lucru bun (55% România, 59% media europeană) dar de atunci diferența a crescut constant: în timp ce la nivel european încrederea în UE a crescut, în România s-a prăbușit constant.
La întrebarea, dacă UE vă evocă o imagine foarte pozitivă, destul de pozitivă, neutră, destul de negativă sau foarte negativă, totalul celor care răspund ”pozitiv” este în cazul României de 46%, față de 47% media europeană.
Imaginea UE este mai bună în rândul tinerilor și scade pe măsură ce vârsta crește. Astfel, în grupa de tineri cu vârste cuprinse între 15 – 24 de ani, imaginea UE este pozitivă în proporție de 55%. Ea scade treptat, ajungând ca în grupa de vârstă 55 plus să scadă la 39%.
Diferențele se estompează însă între grupele de vârstă la întrebarea daca apartenența la UE este un lucru bun. În continuare tinerii cred majoritatea că este un lucru bun, în timp ce persoanele trecute de 25 de ani tind să devină mai euro-sceptice.
Situația se schimbă însă când vine vorba de beneficiile de pe urma apartenenței la UE. La întrebarea ”Ținând cont de toate aspectele, ați spune că România a beneficiat sau nu, în ansamblu, de pe urma apartenenței la UE?”
66% dintre români spun că România a beneficiat, față de 72% media europeană.
Când vine vorba de beneficiile concrete aduse de UE, românii ies iarăși din grafic în comparație cu media UE. De exemplu, 39% dintre români cred că UE le-a adus noi oportunități de angajare (locuri de muncă), în timp ce media europeană este de doar 23%. Pe de altă parte, doar 26% dintre români cred că UE contribuie la menținerea păcii și întărirea securității, în timp ce media europeană este de 36%.
În ceea ce privește nivelul de satisfacție față de democrație, 47% dintre români s-au declarat „satisfăcuți complet”, în comparație cu media europeană de 56%.
De asemenea, la capitolul încredere în Parlamentul European și parlamentele naționale, România (52%) s-a menținut mai aproape de media europeană (54%) în privința PE. Deși încrederea în parlamentele naționale este destul de scăzută la nivel european (34%), românii au declarat că sunt încrezători în proporție de numai 29%.
Eurobarometrul a fost realizat de Kantar, față în față, pe un eșantion de aprox 1000 de respondenți (15 ani +) per sondaj,
Marja de eroare. Pentru această dimensiune a eșantionului, procentul real ar putea varia în următoarele intervale. Exemplu: Dacă în acest document se indică un rezultat de 30%, procentul real la nivelul întregii populații ar putea varia între 27,2% și 32,8%.
Eurobarometrul poate fi consultat integral aici.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
57 comentarii