VIDEO Universitățile vor putea majora taxele de școlarizare în timpul ciclului de studii cu maximum rata inflației – prevedere agreată de minister pentru a fi introdusă în legea educației, potrivit reprezentanților studenților, care insistă ca taxele să rămână neschimbate pe durata școlarității
O prevedere prin care universitățile ar putea majora taxele de școlarizare în timpul ciclului de studii cu maximum rata inflației ar urma să fie introdusă în legea educației, potrivit reprezentanților studenților, după discuții cu Ministerul Educației. Studenții spun însă că această soluție îi mulțumește doar parțial și că vor insista, pe parcursul procesului de adoptare a noilor legi ale educației, să fie prevăzut expres că taxele de școlarizare rămân neschimbate pe durata școlarității.
Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) a formulat o serie de propuneri în legătură cu proiectul Legii Învățământului Superior. Una dintre acestea vizează taxele de școlarizare, despre care federația spune că este o prioritate.
Teodor Iancu, vicepreședinte educațional al ANOSR, a declarat pentru G4Media/ENTR că, din discuțiile purtate până acum, Ministerul Educației ar agrea varianta limitării majorării taxei cu maximum rata inflației.
„În principiu, poziția ministerului, din câte cunosc eu din ultimele discuții, a fost pe ideea că se va restricționa acest drept în limita ratei inflației, în sensul în care vor fi lăsate universitățile să le majoreze în timpul școlarității, dar nu mai mult decât rata inflației, prevenind cumva o parte din cazurile de abuz, dar, din punctul nostru de vedere nu pe toate. Adică cumva acest răspuns al ministerului ne mulțumește doar parțial”, a afirmat Teodor Iancu.
El a susținut că „necesitatea prevederii exprese în lege a venit tocmai din cauză că mai multe universități au majorat în cursul ciclului de studii taxa de școlarizare de pe un an pe altul”.
„E o problemă de previzibilitate, pentru că în măsura în care eu intru în anul I cu o taxă am așteptarea rezonabilă ca acea taxă să se mențină pe tot parcursul facultății, pentru că eu am luat decizia de a mă înscrie la o anumită facultate și în considerarea taxei pe care știam că o voi plăti. (…)
Și universitățile au dreptate că au crescut costurile, dar din punctul nostru de vedere aici trebuie să existe o strategie pe termen mediu, care înseamnă ciclul școlarității unui student: 3-4 ani. Până la urmă, și universitățile, și noi cerem același lucru: previzibilitate. OK, e nevoie să mai crească taxele de școlaritate pentru că au crescut și costurile, înțelegem chestiunea aceasta chiar dacă nu ne bucură, dar totuși să se respecte un standard de proporționalitate. Pentru că, dacă eu intru ca student cu o taxă de 4.000 de lei pe an să zicem, pentru că atâta îmi permit să plătesc și în anul II se întâmplă să se majoreze la 7.000 de lei pe an și nu îmi mai permit să o plătesc, eu practic am pierdut banii pe care i-am investit în universitate dintr-o chestiune care nu îmi era deloc predictibilă, pentru că la fel cum universitatea nu știa că va fi inflație, nici eu nu știam că va fi inflație când m-am înscris ca student. Ideea aceasta de previzibilitate din punctul nostru de vedere trebuie păstrată pentru toată lumea. Iar universitățile au oportunitatea de a-și stabili taxele pentru anul I, în baza autonomiei universitare”, a precizat vicepreședintele ANOSR.
Teodor Iancu a explicat că problema este recentă pentru că și inflația a crescut semnificativ:
„Până acum nu s-a pus această problemă pentru că la o rată a inflației de 2-3% pe an, cât a fost în ultimii zece ani, o creștere de 100 de lei de la un an la altul era o chestiune foarte ușor suportabilă, acum a început să devină problematică și de asta se pune întrebarea și asupra acestei indexări dacă respectă un principiu de previzibilitate sau nu.”
Context. Dezbaterea publică privind majorarea taxelor de școlarizare ale studenților a fost accentuată în ultima săptămână, după ce Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj a decis majorarea taxelor începând cu anul universitar 2023-2024.
Organizația Studenților din Universitatea Babeș-Bolyai acuză conducerea Universității că a majorat „excesiv” taxele de școlarizare cu aproape 40 % în unele cazuri și nu s-a consultat cu reprezentanții studenților. „Spre exemplu, în cazul Facultății de Teatru și Film, taxele de școlarizare la specializări nivel licență au fost majorate de la 5.000 de lei până la 6.500 de lei. (…) raportându-ne la rata inflației, creșterile adoptate depășesc semnificativ parametri acesteia”, mai spune Organizația Studenților. În replică, conducerea UBB motivează într-un comunicat de presă că „taxele de școlarizare au fost majorate după consultarea reprezentanților studenților, în baza unor obligații legale, se înregistrează deja un decalaj important între nivelul alocației bugetare și cel al taxelor de școlarizare”, a scris Edupedu.ro.
Organizația Studenților din UBB susține că nu se justifică nivelul de majorare a taxelor: „Raportându-ne la rata inflației, creșterile adoptate depășesc semnificativ parametrii acesteia, întrucât potrivit Băncii Naționale a României (BNR), rata inflației pentru trimestrul 4 al anului 2022 era de 16,4%, în timp ce pentru finalul trimestrului actual, respectiv trimestrul 1 al anului 2023, se preconizează a fi 14,1%, continuând ca în următoarele trimestre aceasta să tot scadă, astfel majorările respective devenind și mai absurde”.
În replică, Universitatea Babeș precizează într-un comunicat de presă că au fost consultări cu studenții, iar decizia Senatului Universității a fost luată în condițiile în care 27 de studenți sunt membri ai forului.
Cât privește motivul pentru care taxele s-au majorat, conducerea Universității spune că „actualizarea nivelului taxelor de școlarizare nu reprezintă o simplă decizie de oportunitate, ci are la bază o obligație legală. Astfel, potrivit art. 3 din OUG 133/2000 cu modificările și completările ulterioare, cuantumul taxei de școlarizare se stabileşte de senatul fiecărei instituţii de învăţământ superior în funcţie de costurile specifice ale şcolarizării. Această obligație este reflectată și în Contractul instituțional aferent anului în curs, care stipulează, la pct. 8.2, obligația Universității de a asigura o corelație adecvată între taxele percepute și finanțarea acordată de la buget. Aceste lucruri au fost semnalate Universității în timpul diverselor evaluări instituționale/academice. În condițiile în care de un deceniu larga majoritate a facultăților UBB nu a modificat taxele, iar în timpul pandemiei procesul de actualizare a taxelor a fost suspendat, se înregistrează deja un decalaj important între nivelul alocației bugetare și cel al taxelor de școlarizare”.
Taxele de școlarizare, așa cum au fost modificate, se aplică doar studenților înmatriculați începând cu anul universitar 2023/2024, astfel încât contractele de școlarizare aflate în curs de derulare nu sunt afectate, a mai precizat UBB.
Ce taxe de școlarizare plătesc studenții la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj și la Universitatea București
În actualul an universitar, taxele de școlarizare la UBB variază între 2.000 de lei pe an la facultățile de Fizică, Biologie și Geologie, la 2.500 de lei la Știința și Ingineria Mediului, 3.000 de lei la Jurnalism, 3.400 de lei la Psihologie, 3.600 de lei la Drept, 4.000 de lei la Informatică, 5.000 de lei la Actorie și Regie, 6.500 de lei la Cinematografie, Fotografie, Media, aceasta fiind și cea mai mare taxă.
La aceleași specializări, taxele de școlarizare majorate pentru anul universitar 2023-2024 vor varia între 3.000 de lei pe an la facultățile de Fizică, Biologie și Geologie, Știința și Ingineria Mediului, 3.400 de lei la Jurnalism, 3.600 de lei la Psihologie, 5.000 de lei la Drept, 5.000 de lei la Informatică, 6.500 de lei la Actorie și Regie, 8.000 de lei la Cinematografie, Fotografie, Media.
Aceste taxe sunt pentru studii de licență, pentru studenții cetățeni români, UE sau din Spațiul Economic European.
La Universitatea București taxele de școlarizare pentru studenții din anul I în anul universitar 2022-2023 sunt de 3.300 de lei la Administrație și Afaceri, 3.500 de lei la Geografie, 3.650 de lei la Jurnalism, 4.200 de lei la Biologie, 4.700 de lei la Calculatoare și Tehnologia Informației, 5.000 de lei la Drept.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank