G4Media.ro

Pfizer este de acord să revizuiască contractul cu Uniunea Europeană privind vaccinul Covid,…

sursa foto: Pexels/ Karolina Grabowska

Pfizer este de acord să revizuiască contractul cu Uniunea Europeană privind vaccinul Covid, scrie Financial Times / Polonia, Bulgaria, Ungaria și Lituania contestă soluția propusă

Compania americană Pfizer s-a oferit să modifice contractul cu Uniunea Europeană privind vaccinul Covid-19 pentru a reduce cu 40% numărul de doze furnizate și pentru a întârzia livrarea acestora, după ce statele membre s-au plâns de o supraofertă de doze, scrie Financial Times.

Compania farmaceutică americană a fost de acord să își prelungească contractul de la 2023 la 2026, potrivit a două persoane care au cunoștință despre discuții. Dar insistă să fie plătite  dozele comandate în contract care nu vor fi niciodată fabricate, ceea ce a înfuriat unele guverne.

Comisarul european pentru sănătate, Stella Kyriakides, a prezentat marți miniștrilor sănătății modificarea contractului în cadrul unei întâlniri private la Bruxelles, dar a întâmpinat rezistență din partea a patru state membre.

Guvernele au distrus proviziile, deoarece pandemia de coronavirus s-a diminuat mai devreme decât se aștepta, iar cererea de doze de rapel este în scădere.

Țările mai bogate consideră că 19 dolari pe doză e un bun raport calitate-preț. Pfizer, împreună cu Moderna, a majorat prețurile vaccinurilor din UE în 2021, când țările erau nerăbdătoare să asigure aprovizionarea pentru vaccinurile repetate.

Vlastimil Válek, ministrul ceh al sănătății, a declarat că majoritatea țărilor au considerat că acordul este corect. Contractul se actualizează automat la noile vaccinuri dezvoltate pentru a face față noilor variante, a spus el. „Majoritatea țărilor au fost de acord. Contractul nu este rău”.

El a adăugat: „Covid este încă aici. Va fi necesar să se repete vaccinarea în fiecare an pentru un anumit grup de pacienți”.

Dar Polonia, Bulgaria, Ungaria și Lituania au emis o declarație în care au spus că nu vor fi de acord.

„În opinia noastră, aceste propuneri nu prezintă o soluție definitivă și echitabilă la problemele legate de surplusul de vaccin Covid-19 și nu răspund nevoilor sistemelor de sănătate, nevoilor cetățenilor și intereselor financiare ale statelor membre”, au declarat acestea.

Comisia ar trebui să negocieze un contract mai bun sau să cumpere doze de la statele membre care nu le doresc și să le doneze în străinătate, au spus cele patru state. De asemenea, Austria s-a declarat nemulțumită de acest acord.

Varșovia a invocat forța majoră anul trecut și, de atunci, nu a acceptat și nu a plătit nicio livrare. Ministrul polonez al sănătății, Adam Niedzielski, a declarat că acordul a favorizat companiile farmaceutice, nu cetățenii UE. De asemenea, acesta a cerut publicarea contractului confidențial.

Comisia Europeană a semnat în 2020, în numele celor 27 de state membre, un contract comun pentru a comanda miliarde de doze de vaccinuri.

Între timp, aproximativ 82% dintre adulții din blocul comunitar au primit cel puțin două vaccinuri și au fost livrate peste 1,7 miliarde de doze. Au fost încheiate contracte cu opt producători de vaccinuri, care au furnizat până la 4,2 miliarde de doze.

Producătorii de vaccinuri Covid, cum ar fi Pfizer, se străduiesc să genereze vânzări la aceeași scară ca în perioada de vârf a pandemiei, notează FT.

Kyriakides a îndemnat toate statele membre să aprobe modificarea. „Lucrând împreună, am obținut o reducere semnificativă a dozelor, o prelungire a contractului nostru în timp cu mult peste 2023 și securitatea aprovizionării în cazul în care sunt necesare mai multe doze”, a declarat ea.

„Dacă vrem să modificăm livrările de vaccinuri, avem nevoie de un acord”.

Țările care nu semnează vor rămâne blocate în termenii contractului inițial.

Pfizer a declarat că discuțiile au fost purtate „cu bună credință” și au rămas „confidențiale”.

„Ne-am angajat să găsim soluții pragmatice pentru a răspunde nevoilor de sănătate publică și de evoluție a pandemiei, asigurându-ne în același timp că Pfizer și BioNTech continuă să își îndeplinească toate obligațiile contractuale în ceea ce privește livrarea de vaccinuri Covid-19 către UE”, a declarat compania într-un comunicat.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. „[…] acesta a cerut publicarea contractului confidențial” — adică a fost semnat un contract secret? Păi de ce? Și nici până acum nu a fost făcut public? Păi dacă pesedistul Georgel încheia un contract confidențial pentru achiziția de pixuri la Primărie, urla coana UE ca sirena lu’ Vasile Roaită.
    „Comisia Europeană a semnat în 2020, în numele celor 27 de state membre, un contract comun pentru a comanda miliarde de doze de vaccinuri.” — păi CE a semnat un contract comun, care e secret? Păi de ce? Și cum adică „miliarde”, dacă noi suntem 500 de milioane? La vremea aia era clar că vaccinul e sigur si eficient, de ce să comanzi mai multe miliarde când unul era suficient? S-au gândit să facă speculă, sau cum?
    „Au fost încheiate contracte cu opt producători de vaccinuri, care au furnizat până la 4,2 miliarde de doze” — care opt producători? Avem Astra Zeneca, Pfizer, hai să zicem și BioNTech, Johnson & Johnson, că Novavax a apărut mai târziu. Poate 8 fabrici?
    Și din nou: de ce 4,2 miliarde și nu unul? Se așteptau la încă 4 variante?