G4Media.ro

Darius Vâlcov scapă de un dosar de corupție în care primise 6…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Darius Vâlcov scapă de un dosar de corupție în care primise 6 ani și jumătate în primă instanță, după ce faptele s-au prescris ca urmare a deciziei CCR/ Instanța menține confiscarea a peste 4 milioane de lei/ Vâlcov e stabilit în Italia

Darius Vâlcov a scăpat de unul dintre dosarele de corupție în care era judecat, în calitate de fost primar al Slatinei, după ce faptele s-au prescris, ca urmare a deciziei CCR, arată decizia instanței, care este definitivă. Fostul edil a fost acuzat de DNA că ar fi primit comisioane de la oamenii de afaceri care aveau contracte cu primăria. Vâlcov a fost condamnat în primă instanță, în 2020, la 6 ani și jumătate de închisoare. Darius Vâlcov e stabilit în Italia, asemenea altor politicieni care au afaceri acolo. Instanța a menținut însă confiscarea de la Darius Vâlcov a sumei de 4.296.270 lei.

Fostul primar al Slatinei a fost condamnat pentru luare de mită, fiind acuzat de DNA că ar fi primit comisioane de la oamenii de afaceri care aveau contracte cu primăria. E vorba de contracte pentru izolarea termică a blocurilor, reabilitarea centrului istoric din Slatina și lucrări de extindere a rețelei de apă din județul Olt (detalii aici).

Jurnalistul Virgil Burlă a relatat pentru Radio Europa Liberă o metodă prin care, în ultimii ani, tot mai mulți oameni politici sau afaceriști condamnați de instanțele românești au reușit să scape de închisoare. Printre altele este și cazul lui Darius Vâlcov.

Până în 2021, cei plecați din țară înaintea condamnării se predau în Italia și invocau condițiile improprii din închisorile românești. Mai nou, încearcă să obțină rezidență. Este și cazul lui Darius Vâlcov, fost senator PSD, fost ministru de Finanțe și fost primar în Slatina.

Presa a relatat despre fostul demnitar că are o firmă în Italia, Darvet SRL. După ce informația a devenit publică, Vâlcov a cedat controlul companiei către o apropiată, Andreea Elena Dumitru, consiliera fostei șefe de la Fisc, Mihaela Triculescu.

Vâlcov a fost amendat de polițiști în 2019, fiind surprins la volanul unui autoturism de lux. Mașina era înmatriculată pe numele Andreei Dumitru, apropiata lui Darius Vâlcov. Acum aceasta a preluat afacerea cu produse alimentare din Italia.

Condamnat la 8 ani închisoare, pe fond, în dosarul „Tablourilor”, Vâlcov s-a stabilit în Italia și la procesul din România își trimite avocatul. Vâlcov este acuzat de trafic de influență și spălare de bani după ce a cerut unei firme 20% din valoarea unor lucrări publice cu primăria. El are sub sechestru 3 lingouri de aur, 172 de tablouri și aproximativ 400.000 de euro.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii anticoprupție, în dosarul care instrumentează fapte de când Darius Vâlcov era primarul Slatinei

  • 1. În perioada noiembrie-decembrie 2012, inculpatul Vâlcov Darius-Bogdan, în calitate de primar al municipiului Slatina, i-a pretins unui om de afaceri – denunţător în cauză, aproximativ 10% din sumele încasate de societatea acestuia de la Primăria Slatina, în baza unui contract semnat anterior, iar în perioada 21 ianuarie – 13 iunie 2013 a primit, în mai multe tranşe, de la respectiva societate, printr-o firmă intermediară, suma de 2.146.270 lei, astfel încât denunţătorul să nu întâmpine probleme în derularea contractului şi să primească banii la timp pentru lucrările efectuate. Contractul avea ca obiect elaborarea studiilor de fezabilitate, proiectelor tehnice şi execuţia lucrărilor pentru izolarea termică a faţadelor a 131 de blocuri din municipiul Slatina, fiind în valoare de 24.833.258 lei fără TVA.
  • 2. În aceeaşi manieră a procedat inculpatul şi în cazul unui alt contract încheiat de instituţia publică pe care o reprezenta cu o altă societate comercială, privind reabilitarea Centrului istoric al oraşului Slatina, preţul contractului fiind de 7.726.919 lei fără TVA. Astfel, în luna iunie 2012, inculpatul Vâlcov Darius-Bogdan a pretins de la administratorul firmei respective, printr-un intermediar, 10% din valoarea contractului, în schimbul semnării respectivului act de către autoritatea contractantă şi efectuării la timp a plăţilor, iar, ulterior, a primit prin intermediul unor persoane suma totală de 450.000 lei.
  • 3. La data de 23 iulie 2014, între S.C. Compania de Apă Olt S.A. şi aceeaşi firmă s-a încheiat un contract de lucrări având ca obiect „Continuarea lucrărilor de reabilitare şi extindere a reţelelor de apă şi apă uzată în aglomerările Potcoava şi Scorniceşti”, preţul licitat contractat fiind de 17.000.000 lei fără TVA. Ulterior, înaintea datei de 27 august 2014 (data emiterii primei facturi către S.C. Compania de Apă Olt S.A.), administratorul firmei respective a fost contactat de o persoană din cercul de apropiaţi ai inculpatului Vâlcov Darius-Bogdan, care i-a comunicat că acesta din urmă îi pretinde 10% din valoarea contractului respectiv pentru „a interveni la conducerea companiei în vederea efectuării la timp a plăţilor aferente contractului”, lucru cu care omul de afaceri a fost de acord. Suma de 1.700.000 lei (echivalentul unui procentaj de 10%), pretinsă în modalitatea descrisă mai sus, urma să-i fie remisă inculpatului după primirea de către societatea respectivă a unui „avans mai mare pentru lucrările efectuate”, acesta urmând să depună diligenţele necesare în acest sens. Astfel, în lunile septembrie 2014 şi februarie 2015, inculpatul a primit, în două tranşe, de la omul de afaceri, tot prin intermediari, suma de bani pretinsă iniţial. Pentru aceleaşi lucrări, inculpatul Vâlcov Darius-Bogdan a pretins şi primit anterior de la un alt om de afaceri un procentaj de 20% din valoarea contractului. După primirea banilor, contractul respectiv a fost reziliat, fiind atribuit, la data de 23 iulie 2014, omului de afaceri de la care a pretins şi primit suma de 1.700.000 lei, mai sus amintită. Suma totală primită de inculpat în urma săvârşirii celor trei infracţiuni de corupţie se ridică la 4.296.270 lei. În cauză, procurorii anticorupţie au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra unor bunuri (piese de mobilier folosite la amenajarea hotelului pe care inculpatul îl deţine în municipiul Slatina), în valoare de 393.457,58 lei şi asupra sumei de 264.460 lei existente în contul unei societăţi pe care inculpatul Vâlcov Darius-Bogdan o controla prin interpuşi.
Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

29 comentarii

  1. ce viata! ce paradis pentru corupti si hoti in tara noastra faci ce vrei daca esti politician

    • Așa merităm dacă suntem pasivi!

    • Tara uselista, iubitoare de sado-maso

    • Justiția este la fel ca religia și judecători la fel ca preoții. Nimic mai oribil decât să omori oameni în numele lui Dumnezeu sau să condamni oamenii la moarte în închisorile comuniste în numele legii. Bineînțeles că am mai evoluat…acum mămăița din piață ia 2 ani pentru pătrunjelul nefiscalizat iar Valcov…

  2. Ceva superb… să vii în provincie să vezi politicieni Psd-iști.
    Un exemplu este : Nistor Laurențiu, președintele CJ Hunedoara care oficial ne spune una iar în realitate alta.

  3. Prescrierea și contopirea sunt superbe. Și astea probabil vin de la directivele UE, în curând se legalizează pedofilia in Olanda și o sa fim și noi nevoiți să ne conformăm. Numai superbitati ne aduce UE, dar hei, călătorim cu buletinul, cine mai este ca noi?

    • Da, pedofilii din Olanda au convins CCR-ul roman sa dea pe 26 mai decizia prin care era declarat neconstituţional un articol din Codul penal privind prescriptia. Si tot nenorocitii aia au convins si completul de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie sa decida pe 25 octombrie 2022 că decizia CCR privind prescripţia se aplică retroactiv.

      Da, UE, olandezii, austriecii si martienii sunt de vina pentru mizeria asta. Nu noi. Nu intreg statul roman (politicieni, CCR, ICCJ) care a pus umarul la trebusoara asta.

    • E clar ca esti rus, numai rusii dau vina pe UE pentru ticalosiile comise de romani.

    • Mike = Mihai, acelasi postac rus, mare iubitor de copeici rusesti

  4. Dacă ar fi fost un găinar oarecare Vâlcov ar fi înfundat pușcăria deja. Așa …, n-are ce să facă sărăcuțul decât să-și cheltuie liniștit milioanele de euro furate, putând acum să-și deschidă chiar o galerie de tablouri, ca să nu le mai țină prin cimitir.

  5. Felicitări Romania .Lupta împotriva corupției este o realitate .Pătrunjelul fara bon = 2 ani cu executare .Combinații zeci de milioane de euro-scapat +fuga din Romania

  6. O noua realizare a regimului Iohannis, ca nu stiu ce nume mai bun sa ii dau.

    Regimul asta a reusit chestii la care bietul Dragnea nici nu visa. Ala voia sa dea o nenorocita de ordonanta care il scapa pe el si inca cateva zeci/sute de acuzati, pana nu era anulata. Adica doar aia care erau acuzati de abuz in serviciu, cu prejudiciu de pana in 20.000-30.000 de euro.

    Regimul actual a „rezolvat” din pix mii de cazuri penale. De la politicieni si evazionisti fiscal si pana la proxeneti si crima organizata.

  7. Iar voi veti vota PSD 30% din nou, ce natie de inteligenti…

  8. Asta tot votati.

  9. România stat eșuat… dar numai pentru muritorii de rând. Castele magistraților, infractorilor și politicienilor se lăfăie în lux…

  10. Poate USR-ul se sesizeaza si face un proiect de modificare a codului penal care sa reduca din numarul asta mare de prescrieri. Fie pedepse mai mari, fie alt mod de a calcula termenul de prescriptie.

  11. Minunea lui Dumnezeu! S-au prescris faptele!

  12. Cu părere de rău, cred că cei mai penali sunt în momentul de față magistrații din CCR. După care Înalta Curte de Casație și Justiție, și tot așa, majoritatea sistemului judiciar cred că a devenit corupt. Altă explicație nu este pentru toate nedreptățile pe care le vedem zi de zi.

  13. Un faptuitor ambuscat, grobian, primitiv care -din presa- a inregistrat cele mai clare fapte, cu carute de probe, cu atentionari ale jurnalistilor, in presa ca o plece este bine mersi sa-si toace banutii dupa ce i-a injumatatit probabil cu finantari in justitie pentru a-si croi legi pe masura, ani si ani de zile ……. Personajul un caz definitoriu pentru mecanismele coruptiei in Romania care e izvorul tuturor relelor datorita dimensiunilor colosale si accesului acesteia, in absolut toate nivelurile statului esuat !!

  14. Știe cineva dacă un tablou pictat de un autor celebru poate rezista până la prescripție in mediul umed de cavou, cât să mai poată fi valorificat cu minime eforturi de restaurare după pronunțarea sentinței definitive?
    Mulțumesc anticipat!

  15. Pai si degeaba il face daca nu trece.de prima camera decizionala… Psdnludmr are majoritatea in parlament

  16. Acum cred că ințelegeți de ce unul de teapa lui Bădălau și-apermis să cânte împreună cu marocanul cu microfon maneaua cu referire în prima fază la Diaspora, urmând ca(,)cu prima ocazie să adapteze versurile pentru întreaga țărișoară….

  17. Doamne pazeste! Inca un hot scos basma curata de comunistii corupti din CCR; de ce naiba fac astia legea in tara noastra? Si unde mai doarme Iohanis si DNA-ul toti avocatii poporului?! Unde-s toti judecatorii si avicatii si procurorii ? Cum nu iasa nimeni sa va opreasca; pe Danilet l-au sacrificat sa-l dea exemplu? Avem o justitie. inutila, o clasa politica ce vaneaza pensii de zeci de mii de euro de pe proatimea platitoare de taxe?! ; statul asta nu protejeaza pe nimeni! E o scuza jalnica .. ; de ce nu suntem in strada sa le tremure izmenele CCR- PCR-stilor ? Ar trebui sa fim in strada, pana justitia nu-si recapata rolul suntem toti vanduti! Presa au schilodit-o, justitia o ingroapa.. cat mai rambdam?
    Doamne, da sa vad si ziua in care in Romania justitia e acolo sa apere drepturile oamenilor cinstiti, nu sa-i ocroteasca pe politicienii corupti!

  18. Cotizatia la ccr rezolva tot