G4Media.ro

SONDAJ Avangarde pentru G4Media: Peste jumătate dintre respondenți cred că vaccinurile și…

Sursa foto: Pixabay/ michelbossart

SONDAJ Avangarde pentru G4Media: Peste jumătate dintre respondenți cred că vaccinurile și strategia de vaccinare anti-COVID nu au fost benefice pentru sănătate / Aproape două treimi cred că România a avut mai mult de câștigat decât de pierdut din apartenența la UE / Ce spun despre sprijinul pentru Ucraina și Moldova și propaganda rusă

Un sondaj realizat de Avangarde la comanda G4Media.ro arată că 58% dintre români consideră că vaccinurile și strategia de vaccinare anti-COVID nu au fost benefice pentru sănătate și doar 36% sunt de acord că acestea au fost benefice. Cel mai mare procent al celor care au un punct de vedere negativ este în rândul populației de 51-65 de ani (61%).

Sondajul a fost prezentat la Conferința „Filmul captivant al știrilor false și cum îl demontăm”, care pune în discuție principalele narative anti-europene, modul în care au evoluat, vectorii de transmitere, soluții pentru combaterea lor.

Pe de altă parte, aproape două treimi – 63% – dintre români consideră că România a avut mai multe beneficii decât mai mult de pierdut din apartanența la Uniunea Europeană, iar în rândul tinerilor de 18-30 de ani procentul ajunge la 69%. Totuși, 26% susțin că România a avut mai mult de pierdut, iar procentul ajunge la 46% în rândul celor de peste 65 de ani. 8% dintre cei chestionați spun că nu pot aprecia, iar 3% nu au răspuns la această întrebare.

În ceea ce privește situația refugiaților din Ucraina, 64% dintre români susțin că România trebuie să le acorde în continuare sprijin acestora, în timp ce 31% susțin contrariul. Totuși, tot 64% spun că România nu ar trebui să ajute Ucraina cu arme și muniție și doar 32% susțin acest tip de ajutor.

39% consideră că, în cazul unui atac al Rusiei asupra Republicii Moldova, România ar trebui să sprijine militar Republica Moldova, în timp ce 47% apreciază că nu ar trebui acordat acest sprijin. 10% nu pot aprecia, iar 4% nu au răspuns.

Mai puțin de un sfert – 24% – sunt de acord cu afirmația lui Vladimir Putin potrivit căreia războiul din Ucraina a început din cauza Occidentului, în timp ce 59% nu sunt de acord. 12% nu pot aprecia, iar 5% nu au răspuns. Cea mai mare proporție a celor care sunt de acord cu afirmația lui Putin se înregistrează în rândul tinerilor de 18-30 de ani (30%). Tot din această categoria sunt și cei mai mulți care au spus că nu pot aprecia (18%).

În ceea ce privește afirmația premierului maghiar Viktor Orban care susține că Ucraina trebuie să renunțe la o parte din teritoriile sale pierdute pentru a obține pacea și că Occidentul ar trebui să renunțe la sancțiunile împotriva Rusiei, cu aceasta sunt de acord 28% dintre cei chestionați, 56% nu sunt de acord, 13% nu pot aprecia, iar 3% nu au răspuns.

43% cred că propaganda rusă influențează discursul TV din România, 39% nu cred acest lucru, 16 nu pot aprecia, iar 2% nu au răspuns.

Pe o scală de la 1 la 5 (unde 1 înseamnă deloc și 5 total), cei chestionați au apreciat astfel cât de justificate sunt măsurile luate de Uniunea Europeană împotriva Rusiei, în contextul războiului din Ucraina:

La întrebarea „Dumneavoastră personal credeți că afirmația «Bruxelles-ul ne obligă să mâncăm insecte» reprezintă o realitatea sau este utilizată ca instrument de propagandă împotriva Uniunii Europene?”, 33% au răspuns că aceasta este realitatea, 50% au spus că este instrument de propagandă împotriva UE, 16% nu pot aprecia, iar 1% nu au răspuns.

Sondajul de opinie a fost realizat în perioada 11.03.2023 – 17.03.2023, pe un eșantion de 1.150 de subiecți (populație adultă, de peste 18 ani), folosind metoda CATI (telefonic). Marja de eroare este de +/- 3%.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

38 comentarii

  1. Cred ca trebuiau sa fie doua intrebari : una zizand vaccinul si cealalta vizand strategia de vaccinare.

    • @ susufler0 – Cam asa am apreciat si eu. Sunt doua lucruri diferite, nu prea merg impreuna. Una e vaccinul, acolo se vorbeste numai d.p.d.v. stiintific si alta e strategia.

    • @Kafka Eu, de exemplu, sunt de acord ca vaccinul a fost (este) util, in schimb, strategia de vaccinare a fost o catastrofa !

  2. Ma bucur ca tinerii vad ceea ce este evident si anume ca am avut mai mult de castigat din apartenenta la UE decat invers. In schimb batranii, in loc sa inteleaga ca trebuie sa lasi in urma ceva mai bun, ei se gandesc tot la ei. Tinerii sunt viitorul oricarei tari. Ca le convine sau nu…

    • Da, am avut mai mult de castigat. Ceea ce nu vad tinerii, insa, este viitorul. Si ar trebui sa fie direct interesati, daca ei sunt viitorul oricarei tari. Tinerii nu vad ca UE se transforma din uniune comerciala ( uniunea initiala a carbunelui si otelului ), ce pune accent pe liber schimb, miscare de capital financiar si uman, in uniune politica. Deja cam este, iar acest lucru inlatura, practic, conducerea interna a tarilor, si o inlucuieste cu una centralizata. Daca va uitati la modul de organizare a CE si a Parlamentului UE veti gasi asemanari izbitoare cu modul de organizare politica a unei tari estice inainte de 1990. Personal, cred ca acest lucru ar trebui sa-i ingrijoreze pe tineri.

    • @Oddball daca nu intelegi ce vad tinerii bun la UE, nu are rost sa incep sa dezbat un subiect cu tine. Terminati cu aberatiile astea tampe, este inlocuita conducerea interna a unor tari cu una centralizata. Renuntati la fatalismele astea penibile de tip Ungaria si Polonia… de tip Ter.hes, Haur samd. Cei ce vin din spate vor schimba lucrurile, in ceea ce priveste politica, religia, fie ca vrem sa intelegem sau nu. Atat Ungaria cat si Polonia doar intarzie procesul….

    • @Oddball
      Pana la dacă și parca și când și în ce se va schimba Uniunea Europeana întrebarea era dacă am avut de câștigat din apartenența la UE și aici nu trebuie sa existe dubii, nici măcar la cei pro-rusi.
      Cât despre în ce direcție o ia UE-ul se pare ca nimeni nu știe act, doar unii pe aici pe forumuri care citesc viitorul sau sunt „experți”. De bine, de rău, UE-ul e construită pe baze solide democratice și poate fi schimbată, mai greu însă cu așa zisele democrații care ni se oferă ca alternative, de la „a fi independent” ca Serbia, la o autocrație ca în Rusia sau socialismul cu caracteristici „chinezești” unde nu mai poți schimba nimic.

    • Odball.

      Dar avem in fata tari complet „independente” de UE: Romania intre 1990 si 2000 sau, azi, Serbia, Albania, Moldova. Curgea si curge si acum lapte si miere pe acolo, in tarile alea in care politicienii locali fac si dreg ce le trece lor prin cap.

      Si doi: cerintele UE sunt de bun simt, pana la urma. Ai intrat intr-un club, respecte regulile clubului. Ca aia nu te forteaza sa mananci gandaci, cum gandesc 33% dintre romani. Aia iti cer chestii minime si care iti fac si tie bine: separarea puterilor in stat, justitie independenta, control public asupra modului de cheltuirea a banilor publici si a banilor europeni. Altfel, toata politica interna ti-o faci tu cum vrei, si in materie de administratie, si in materie de taxe si in materie de stabilirea prioritatilor in bugetul national.

    • Am sa fac o precizare, nu cred ca esenta comentariului meu a fost inteleasa. Am recunoscut din start ca apartenenta la EU a fost un castig. Colegii mei de dialog au facut o interpretare gresita, din ce in ce mai comuna, constat: daca semnalezi parti negative ale UE, sau ce crezi tu ca e negativ, inseamna automat ca apreciezi regimuri de tip China, Rusia etc. FALS !!! Consider ca locrurile trebuie imbunatatite continuu, la fel si UE. Sunt pentru free market, libertate de miscare, capitalism clasic etc. Dar nu consider ca masura de a face UE o uniune politica, nu doar economica, e de bun augur. Nu cred ca va imbunatati actuala forma a EU, ci o va inrautati. Atat. Cat despre referirea la Terhes, sau altii asemenea, va asigur ca nu am nevoie ca cineva sa-mi ghidoneze mintea, sunt perfect capabil sa-mi fac singur judecatile :))

    • Oddball in fata rusiei Uniunea Europeana nu poate rezista DECAT ca si o uniune politica…restul e can can

    • @Oddball
      Presupunând că ar fi așa cum zici și UE se transformă într-o uniune politică (într-o mică măsură după părerea mea) , de ce ar fi rău? Ar fi un grad mai mare de integrare, o uniune mai strânsă, de ce ar fi o problemă? Statele Unite ale Americii sunt o uniune politică și mi se pare că nu le-a mers rău în ultimul secol. E drept că între țările europene sunt diferențe destul de mari de mentalitate, de interese și economice, dar dacă se pot armoniza aceste interese nu văd nici o problemă pentru o uniune mai strânsă. Și la nivel național avem diferențe între Moldovan și Transilvania de exemplu și ne descurcăm cu ele. Pe lângă asta aș zice că o uniune politică vine în mod firesc ca o extensie a unei uniuni economice. Pentru că se încearcă reducerea diferențelor economice și cel mai eficient mod de a le reduce e de a avea politici similare, principii similare, valori similare, reguli similare.
      Oricum mi se pare ridicol ca după 30 de ani în care am fost conduși de hoți unii își fac probleme că vezi doamne ar decide altcineva pentru noi. Credeți că există ceva mai anti-romanesc decât cei care ne-au condus până acum?! Ca să nu mai zic că și cei din parlamentul europenean sunt tot reprezentații noștrii, că doar sunt alegeri europarlamentare.

    • @Anonim
      Dupa cum bine ai observat, nu putem compara statele UE cu statele federale din SUA sau landurile din Germania. Ca o paranteza, cateva state din SUA incep sa-si dea legi in senatele lor, care merg opus fata de alte curente majoritare, deci, exagerand putin, „se rup”, nu se unesc mai tare. Uniunea economica s-a dovedit un succes si e principalul motiv de crestere al UE. Eu as incerca sa o imbunatatesc pe asta, nu sa o stric cu ceva nenatural (uniunea politica, in opinia mea). Iar in legatura cu cine decide pentru noi, ai dreptate cu hotii, dar e important ce decizii se iau pentru noi, daca tot se iau de altii: bune sau rele. Aici ar fi problema. In opinia mea, ce anticipez eu ca se va decide la nivel UE, pentru noi, nu e o imbunatatire ci un regres (discutia despre ce presupune acest regres e de o cafea, nu de comentarii pe G4 :)) ). Probabil de aia sunt impotriva uniunii politice si doar pentru imbunatatirea uniunii economice.

  3. Am 28 de ani si poate doar mi se pare dar vad aceeasi tendinta de separare intre generatia tanara si cea pre-pensionara pe care o vedeam intre parintii si bunicii mei, si sunt convins ca politica de la noi sa o accentueze asta.

    Dar sunt increzator ca generatia mai tanara este mai eficienta in a recunoaste un fake news

  4. Ce popor duplicitar si las!

  5. 64% spun că România nu ar trebui să ajute Ucraina cu arme și muniție – nu ratează România niciun prilej să arate că a rămas tot o țară lașă, chiar având umbrela NATO deasupra.

    • Marius M Marian.

      Unu: ai ajuta cu arme o tara ocupata de o forta militara brutala care produce crime de razboi, camere de tortura, gropi comune, violuri si rapiri de copii. Dupa bunul obicei al armatei rusesti de sute de ani. Nu iti pasa in niciun fel de acei oameni?

      Dar, daca nu pot face apel la „crestinul” din tine, macar gandeste la interesele tale. Ucraina nu lupta doar pentru ea. Daca Ucraina cade, in cateva luni rusii ocupa complet si Moldova. Cum o sa privesti tu, „patriotule”, gropile coumne si violurile facuta asupra fratilor nostri din Moldova? O sa le gasesti si moldovenilor „pete” si o sa iti ca „si-o merita”?

      Mai mult, cat de bine ii va fi Romaniei cu tancurile rusesti la 60 de km de Iasi? Cu vase militare rusesti defiland prin fata Sulinei? Practic, cu rusii la granita si asteptand primul moment de slabiciune din partea USA/NATO (acum, peste un an sau peste zece) ca sa isi refaca „imperiul”? Ca ei la asta viseaza de sute de ani, in continuu.

      Polonezii si tarile baltice au inteles asta. Ca ucrainienii lupta si pentru ei. Noi, nu. Ca punem botul la propaganda ruseasca de doi bani. Ca atat ne duce capul.

  6. Foarte interesante cifrele in cazul unui atac asupra Moldovei. Apropare jumatate din cetateni sunt impotriva unui ajutor militar. Intrebarea este cine sunt impotriva, atata timp ca Rezistii sunt cu Ucraina iar Suveranistii sunt cu Rusia? Sa fie Rezistii care urasc din toata maduva lor Rusia sau Suveranistii pro-rusii dar in acelasi timp mari nationalisti si patrioti de pe vremea dacilor?

    • @Un ardelean – Faci niste caracterizari nesustinute de argumente. Care or fi rezistii si care suveranistii? Cum ii recunosti?

  7. Nu ati specificat un lucru f f important : dintre cei 58 % care au spus ca vaccinul anticovid nu a fost benefic cati erau vaccinati ?Daca nu au fost nici vaccinati si nici nu au trecut prin boala de ce li s-a permis sa-si spuna parerea pe acest subiect ?Eu si familia mea ( eu am 64 ani ) copii , nepotii tatal meu ( 89 ani ) spunem ca vaccinul a fost benefic . Eu si sotul nu ne-am imbolnavit iar copii mei au avut forme f usoare aproape neinsemnate . Suntem vaccinati cu toate cele trei doze .Din pacate noua nu ne-a fost ceruta parerea .

    • @ Camelia – E gresit pusa intrebarea. Trebuiau intrebari separate despre eficacitatea vaccinului si, separat, despre eficacitatea strategiei de vaccinare pentru acolo au fost probleme serioase de la bun inceput.
      Bravo doamna, idem si eu si toata familia mea.

    • @Camelia
      Bravo Camelia….
      Eu cred în meseria fiecăruia , sunt vaccinat complet și nu am avut probleme.
      Dar am făcut ce mi-a spus medicul și cred în vaccin și Covid.

    • Pai de aceea am fost pe locul 13 la cele mai multe decese. 3,5 din 1000 oameni

    • @geeorge:
      1. Dacă faci Covid trebuie să fii internat la spital.
      2. La spital iei 2-3-4 tipuri de nosocomiale.
      3. Mori de septicemie.
      Concluzie: Covid e foarte periculos pentru că, dacă nu ai fi fost infectat, nu te-ai fi dus la spital, deci nu ai fi murit.
      Scuze, asta e logică de mardoi.

  8. Cine mai crede in sondaje si mai ales cui folosesc ?

  9. Eu nu-i înțeleg pe oamenii ăștia. Nu poți să afirmi că vaccinurile au fost benefice (sau nu) din moment ce nu știi cât de mare a fost problema.
    Iar problema nu poți să știi cât de mare a fost din moment ce nu ai numărat bine cazurile de morți cu/de covid.
    Nici unii nici alții nu pot spune cu siguranță că vaccinurile au fost sau nu au fost benefice. Mai mult decât atât, cei care spun că au fost benefice ar trebui să mai aștepte măcar 10 ani.
    Eu zic să avem răbdare să se termine procesele.

    • Am trecut de la 2-3 ani in care mureau toti cei vaccinati si solzi crescuti la 10? Eu zic sa pui 30-40 ca atunci cu siguranta mor multi de moarte naturala si o sa puteti striga ahaaaa, am avut dreptate.

    • @DaciaLogan1: de-a lungul istoriei au fost cazuri de vaccinuri și medicamente care s-au dovedit dăunătoare sănătății după 2, 3, 5, 10 ani și chiar 15. Banalul algocalmin a fost scos de la vânzarea la liber după mai bine de 50 de ani.
      Eu, fiind mai sperios, am zis 10 ani — dacă după 10 ani (AMR 9) se dovedește că vaccinurile anti-covid sunt sigure și eficiente, mă vaccinez și eu. Deocamdată eu asta spun: nu se știe nici dacă sunt benefice, nici dacă sunt dăunătoare. Deși au pornit niște procese în SUA și au apărut documente interne ale Pfizer în care se recunoaște că există un risc crescut de miocardită la vaccinați, aceste procese nu s-au terminat încă și atunci, orice afirmație (într-o direcția sau alta) e hazardată și bazată mai mult pe credință.

  10. Si daca e asa…care e problema ta mai exact?

  11. Du-te ba si te culca, nu a obligat nimeni pe niciunul

  12. Să mă scuzați, dar de la o instituție care a reglementat curbura bananei și care nu a lăsat la mall oamenii care nu au certificat verde, mă aștept ca la un moment dat să ceară ca pasta de mici să conțină minim 5% făină de greier.

    • @ NewLevel – Hm, 5% faina de greier? Nu e cam mult? Cat crezi tu ca o sa dau pe un mititel, cat pe o friptura de black angus?

  13. Am avut mai mult de pierdut decât de câștigat prin apartenența la UE, pentru ca nu am fost in stare să le cheltuim banii. Pentru că mindsetul politicienilor noștri e setat pe furat.