G4Media.ro

Cristian Preda, propus de USR pentru șefia Autorității Electorale Permanente, a primit…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Cristian Preda, propus de USR pentru șefia Autorității Electorale Permanente, a primit aviz favorabil în comisiile parlamentare / Votul decisiv se va da în plenul Parlamentului / Ceilalți doi candidați sunt Toni Greblă (PSD) și Andreea Băbeanu (AUR)

Cristian Preda, propus de USR pentru șefia Autorității Electorale Permanente (AEP), a anunțat, marți, că a primit aviz favorabil în comisiile juridice reunite ale Parlamentului. Votul decisiv pentru desemnarea președintelui AEP se va da în plenul Parlamentului, iar ceilalți doi candidați sunt Toni Greblă, susținut de PSD, și Andreea Băbeanu, susținută de AUR.

„Audierea mea pentru președinția AEP s-a încheiat. Cu un aviz pozitiv, susținut de o majoritate copleșitoare a celor două comisii juridice din Cameră și Senat. Au fost doar 3 voturi contra și o abținere.
Numele meu se va regăsi pe buletinul de vot alături de cel al lui Toni Greblă și cel al Andreei Băbeanu.
Camerele reunite vor hotărî luni cine va conduce Autoritatea Electorală Permanentă în următorii 8 ani”, a anunțat Cristian Preda pe pagina sa de Facebook.

Cristian Preda, susținut public de USR, este decanul Facultății de Științe Politice de la Universitatea București și a fost europarlamentar.

Iulia Andreea Băbeanu şi Toni Greblă au primit, luni, aviz favorabil de la Comisiile juridice ale Parlamentului pentru funcţia de preşedinte al Autorităţii Electorale Permanente.

Membrii celor două comisii au dat un aviz favorabil comun, cu majoritate de voturi, celor doi candidaţi, iar plenul comun al Camerei Deputaţilor şi Senatului urmează să decidă, prin vot secret, cine va fi noul preşedinte al AEP.

Iulia Andreea Băbeanu a fost propusă pentru funcţia de preşedinte al AEP de grupurile parlamentare ale AUR, iar Toni Greblă – de grupurile PSD.

Șefia AEP a rămas vacantă după demisia lui Florin Mitulețu Buică, și el susținut de PSD și plecat după ce ANI i-a făcut plângere penală pentru că și-ar fi angajat cumnata în instituție.

Cristian Preda este acum decanul Facultății de Științe Politice din Universitatea București. El a fost europarlamentar în perioada 2009 – 2019, consilier prezidențial în perioadele 1999 – 2000 şi 2007-2009, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe (2005 – 2007).

Candidatura lui Toni Greblă, susținut de PSD la șefia Autorității Electorale Permanente, a rămas valabilă în ciuda nemulțumirilor PNL față de această propunere.

Toni Greblă (69 de ani) este prefectul Capitalei din mai 2022. Anterior, el a fost președintele secției de drept privat din Consiliul Legislativ, secretar general al guvernului Dăncilă, judecător la Curtea Constituțională, senator PSD și prefect de Gorj.

Toni Greblă a fost timp de câteva zile în 2022 și administrator la Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere. Economedia.ro a scris în 10 martie 2022 că Toni Greblă este incompatibil în funcția de administrator al Companiei de Drumuri (CNAIR), iar acesta s-a retras la puțin timp după ce ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu l-a numit în Consiliul de Administrație.

DNA l-a acuzat pe Greblă că, în perioada 2010 – 2015, aflat în exercitarea funcţiilor de senator (2010 – 2013) şi judecător la Curtea Constituţională (2013 – 2015), ar fi pretins şi primit de la omul de afaceri Ion Bîrcină, cu titlu de foloase necuvenite, folosinţa gratuită, service-ul şi asigurarea pentru un autoturism marca BMW Seria 5, în echivalent de 56.070 de euro. În 2019 Înalta Curte de Casație și Justiție l-a achitat definitiv pe Toni Greblă.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Cu toata sincera apreciere pt. Dl. Cristian Preda care, sunt sigur, va pricepe de ce citatul de mai jos:
    „In poarta intalnesc pe bravul Lefterescu.
    Eu: Un’ te duci?
    Mitica: La five o’clock, la madam Piscopesco.
    Eu: Fugi, nenorocitule!”
    (Caragiale, „Five O’clock”)