G4Media.ro

Ziua Autorilor Europeni. Descoperă cinci scriitori contemporani de succes în rândul cititorilor…

Sursa foto: Pixabay

Ziua Autorilor Europeni. Descoperă cinci scriitori contemporani de succes în rândul cititorilor din Europa

Ziua Autorilor Europeni este sărbătorită luni, 27 martie. Este o inițiativă a Comisiei Europene prin care se urmărește reconectarea tinerei generații cu cititul, promovarea diversității literaturii europene și importanța literaturii în procesul de dezvoltare personală a tinerilor.

G4Media.ro/ENTR vă face cunoștință sau vă reamintește cinci scriitori contemporani de succes din diferite țări europene.

Sursa foto: Facebook Sally Rooney

Sally Rooney este o scriitoare irlandeză. A devenit celebră pentru cartea sa „Oameni normali” (Curtea Veche Publishing), care a fost adaptată pentru un serial de televiziune. Rooney locuiește în Dublin și se descrie ca fiind marxistă. Autoarea a scris trei cărți în care aprofundează temele clasei sociale, iubirii, relațiilor de familie și maturizării și este considerată una dintre cele mai remarcabile scriitoare ale generației millenials.

Sursa foto: captură Instagram

Gaël Faye s-a făcut cunoscut mai întâi pe ritmuri de hip-hop. Gaël Faye face parte din trupa Milk Coffee and Sugar, ale cărei piese cu un puternic mesaj social s-au impus imediat în lumea muzicii hip-hop. În 2016, plecând de la propria experiență de viață, a publicat primul său roman „Mica țară” (editura Pandora M), o poveste zguduitoare despre copilărie în contextul genocidului din Rwanda şi al războiului civil din Burundi. Gaël Faye a crescut în Burundi înainte de a se muta în Franța la vârsta de 13 ani. Mama sa este din Rwanda și a fugit din cauza genocidului din 1994.

Sursa foto: Facebook Adina Popescu

Adina Popescu domnește printre copii și tineri. A scris inițial volume pentru copii, iar mai recent cărți pentru tineri. Prichindeii care au copilărit cu cărțile ei i-au rămas cititori fideli în continuare.

Prima ei carte pentru copii, „Doar un zbor în jurul lumii”, a apărut în 1999. Interesată în primul rând de literatura pentru copii, a mai publicat „Miriapodul hoinar şi alte poveşti”, „Mari poveşti româneşti pe înţelesul celor mici”, „Aventurile lui Doxi în benzi desenate”, în colaborare cu Alexandru Ciubotariu, dar şi un Manual de şpagă în cadrul campaniei „Nu da şpagă“ (2001).

În 2015, a publicat „Povestiri de pe Calea Moşilor”, o carte iniţial destinată adulţilor, dar în ea s-au regăsit şi copiii dornici să descopere o maşină a timpului care să-i poarte în anii 1980. Adina Popescu a scris trilogia fantastică „O istorie secretă a Ţării Vampirilor” în aproape 10 ani, timp în care a mai scris despre bone, gunoieri, pescari, vecini care dau muzica prea tare, biciclişti, ambasadori, scriitori, ciobani şi alte reportaje narative, la graniţa cu ficţiunea.

Ea este coordonatoarea revistei „Ordinul Povestitorilor”, înființată de editura Arthur în 2015, care adună între paginile ei cele mai hazlii, mai năstrușnice și mai originale povești și ilustrații ale copiilor.

Sursa foto: Facebook Elif Şafak / Elif Shafak

Elif Shafak este o scriitoare turcă născută în Franța, care scrie în limbile turcă și engleză, însă romanele sale au fost traduse în 55 de limbi. Printre cele mai cunoscute cărțile ale sale se numără „Bastarda din Istanbul” (editura Polirom), care i-a atras și un proces intentat în Turcia, deoarece unul dintre personajele romanului folosește termenul „genocid” referindu-se la acțiunile împotriva armenilor în timpul Primului Război Mondial. Scriitoarea a fost achitată în urma procesului, însă incidentul a avut reverberații internaționale.

În cea mai recentă carte a sa, „The Island of the Missing Trees” (Insula copacilor dispăruți), Elif Shafak creează o poveste magică, intensă, despre apartenență și identitate, dragoste și traumă, caracter și, în cele din urmă, renaștere.

Shafak este, de asemenea, o activistă pentru drepturile femeilor.

Sursa foto: captură Instagram

Irene Solà este o scriitoare și artistă catalană care se concentrează pe teme legate de identitate, limbă și loc. Este unul dintre puținii autori contemporani care scrie în limba catalană. Cel mai recent volum al său, al treilea publicat, este „Canto jo i la muntanya balla” (Eu cânt și munții dansează) și a fost tradus în mai multe limbi. Deocamdată, nu a fost tradusă în România nicio carte semnată Irene Solà.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează