G4Media.ro

Proteste ale producătorilor de cereale bulgari miercuri, în zona vămilor cu România,…

Sursa Foto: Facebook/ Dan Motreanu

Proteste ale producătorilor de cereale bulgari miercuri, în zona vămilor cu România, demers comun cu agricultorii români, care vor protesta în 7 aprilie inclusiv în portul Constanța / Ministerul român de Externe atenționează că sunt restricții de circulaţie la Kardam, Silistra, Ruse şi Vidin

Update: Reprezentanții Asociației Naționale a Producătorilor de Cereale (NGPA) din Bulgaria și cei ai Forumului Fermierilor și Procesatorilor Profesioniști din România (FAPPR) au anunțat în comun proteste în 29 martie în Bulgaria și în 7 aprilie în România.

Comunicatul celor două asociații:

Noi, reprezentanții Asociației Naționale a Producătorilor de Cereale (NGPA) din Bulgaria și ai Forumului Fermierilor și Procesatorilor Profesioniști din România (FAPPR), luând în considerare:

Deteriorarea semnificativă a competitivității producătorilor agricoli bulgari și români, ca urmare a liberalizării comerțului cu bunuri agricole cu Ucraina; situația problematică din sectorul agricol – fermierii se confruntă cu amenințarea reală a falimentului în masă, incapacității să plătească chirii și datorii semnificative între companii; lipsa activității obișnuite de piață din partea comercianților pentru achiziționarea de cereale și plante oleaginoase bulgare și românești; faptul că prețurile de piață din ultimele luni ale tuturor cerealelor și semințelor oleaginoase cultivate în masă nu acoperă costurile suportate pentru producerea lor; depozitele producătorilor de cereale pline de produse agricole cu aproape două luni înainte de recoltă, din cauza blocării pieței locale prin importul intensiv de cereale și oleaginoase din Ucraina și a imposibilității de a realiza producția de cereale și oleaginoase din Bulgaria și România; precum și bugetul extrem de redus al măsurii de sprijin de urgență elaborate pentru sectoarele cerealelor și oleaginoaselor din Bulgaria, Polonia și România, care nu va acoperi nici măcar parțial pierderile agricultorilor, au convenit să demareze acțiuni eficiente de protest cu o singură cerere:
În ceea ce privește Bulgaria și România, nu se prelungește efectul REGULAMENTULUI (UE) 2022/870 al Parlamentului European și al Consiliului din 30 mai 2022 privind importul scutit de taxe vamale a mărfurilor de origine agricolă din Ucraina.

Suspendarea tarifelor de import și a barierelor în comerțul cu Ucraina a fost un angajament comun al UE, dar efectele sale sunt suportate în mod disproporționat de statele membre apropiate de Ucraina.

Acțiunile de protest se vor desfășura după cum urmează:

În Bulgaria : la 29.03.2023, 30.03.2023 și 31.03.2023 la punctele de frontieră cu România din orașele Vidin, Ruse, Silistra și Kardam.

În România: în data de 07.04.2023 la diferite puncte de frontieră, Portul Constanța, București.

În ceea ce privește situația critică de pe piețele noastre de cereale, reprezentanții organizațiilor agricole din Bulgaria și România solicită insistent Comisiei Europene să ia măsurile necesare pentru a exclude cele două țări afectate din Propunerea de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI privind liberalizarea temporară a schimburilor comerciale care completează concesiile comerciale aplicabile produselor ucrainene în cadrul Acordului de asociere între Uniunea Europeană și Comunitatea Europeană a Energiei Atomice și statele membre ale acestora, pe de o parte, și Ucraina, pe de altă parte.

Știrea inițială: Proteste în apropierea vămilor bulgare cu România, în perioada 29 -31 martie. Asociaţia Naţională a Producătorilor de Cereale din Bulgaria va organiza activităţi de protest în zona punctelor de control la trecerea frontierei Kardam (corespondent PCTF Negru Vodă), Silistra ferry (corespondent PCTF Ostrov), Ruse (corespondent PCTF Giurgiu) şi Vidin (corespondent PCTF Calafat), inclusiv prin blocarea cu tehnică agricolă a accesului auto, dar şi a circulaţiei rutiere pe drumurile republicane (naţionale sau europene) adiacente/aferente, anunță ministerul român de Externe.

În acest context, MAE le recomandă cetăţenilor români să urmărească cu atenţie situaţia din zonele respective, iar şoferii să respecte strict semnalizarea rutieră temporară montată şi indicaţiile/semnalele organelor de control aflate la faţa locului.

În timpul protestelor este posibil ca, pentru perioade limitate de timp, unele categorii de drumuri să fie închise circulaţiei rutiere, la fel şi circulaţia prin punctele de control la trecerea frontierei menţionate şi în zonele adiacente acestora.

Se pot forma coloane de autovehicule, în special de automarfare.

Turiştilor români le este recomandat să se asigure că deţin suficiente resurse de combustibil, apă şi alimente şi că menţin în stare de funcţionare mijloacele mobile de comunicare, iar firmelor româneşti de transport internaţional de marfă sau pasageri să ia măsurile adecvate în vederea organizării temeinice a itinerariilor de deplasare, prin luarea în considerare a posibilităţii înregistrării unor timpi măriţi de aşteptare la trecerea frontierei bulgare şi prin asigurarea resurselor necesare de apă şi alimente persoanelor transportate.

MAE subliniază importanţa informării corecte a şoferilor români, achiziţionării din timp a vinietelor electronice şi achitării conforme a taxelor de drum tip TOLL pentru folosirea infrastructurii rutiere publice din Bulgaria, în conformitate cu legislaţia în vigoare.

Informaţii suplimentare pot fi accesate astfel:

* cu privire la starea actuală a drumurilor – pe aplicaţia gratuită LIMA www.lima.api.bg, de pe pagina web a Agenţiei „Infrastructura Rutieră” – www.api.bg şi la numărul de telefon 070013020, accesibil în regim non-stop;

* cu privire la e-vigneta şi sistemul e-TOLL – pe site-ul www.bgtoll.bg;

* cu privire la situaţia circulaţiei prin punctele de trecere a frontierei bulgare – pe site-ul www.mvr.bg;

* cu privire la situaţia zborurilor pe aeroportul din Sofia – www.sofia-airport.eu;

* cu privire la starea vremii – pe site-ul www.weather.bg;

* cu privire la regimul vamal, la intrarea în Bulgaria dinspre Turcia – pe site-ul www.mae.ro/travel-conditions/3677 (Condiţii de călătorie în R. Bulgaria, titlul Reglementări vamale) şi pe site-ul Agenţiei „Vămi” din R. Bulgaria – www.customs.bg.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Sofia: +35929712858 şi +35929733510, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate şi preluate de operatorii Call Center în regim de permanenţă.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie numărul de telefon de permanenţă al misiunii diplomatice a României în Republica Bulgaria: +359879440758.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor web: sofia.mae.ro, ec.europa.eu/consularprotection, www.meteoalarm.org, www.mae.ro şi reaminteşte faptul că românii care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă”, care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. „Ministerul român de Externe atenționează că vor fi restricții de circulaţie la Kardam, Silistra, Ruse şi Vidin”. Jos bogdan aurescu !!!! RARES BOGDAN (dublu domnitor europarlamentar, de neabatut) la externe, la interne, la transporturi (pardon, acolosa NU ca e ocupat la toileta de la clasa una) la nou înfiintabilul Minister al ghesefturilor (adica afacerilor,voiam sa spun) europene si la prezidentie, ca e bun si calificat !!!!