G4Media.ro

DOCUMENT Rețeta prin care fugarul Dragoș Săvulescu a scăpat în Italia de…

sursa foto: Facebook/ Dragoș Săvulescu

DOCUMENT Rețeta prin care fugarul Dragoș Săvulescu a scăpat în Italia de condamnarea din România: Curtea de Apel Napoli a refuzat predarea, i-a comutat pedeapsa într-una cu suspendare, iar în final a aplicat deciziile CCR privind prescripția și i-a anulat condamnarea cu totul

UPDATE 29 martie 2023, ora 11:00: Înalta Curte de Casație și Justiție a respins contestația la executare formulată de fugarul Dragoș Săvulescu și nu a recunoscut deciziile justiției italiene prin care condamnarea omului de afaceri a fost inițial comutată într-una cu suspendare și apoi anulată în baza deciziilor CCR privind prescripția. Mandatul european de arestare emis de Curtea de Apel București pe numele lui Dragoș Săvulescu rămâne valabil. Contestația la executare s-a judecat la Înalta Curte pe 28 martie 2023.

”Respinge, ca nefondată, contestaţia formulată de contestatorul Săvulescu Emil Dragoş împotriva sentinţei penale nr. 22/F din data de 02 februarie 2023, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia I penală, în dosarul nr. 6393/2/2021. Obligă contestatorul la plata sumei de 200 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 28 martie 2023”, este decizia ÎCCJ.

ARTICOLUL INIȚIAL: 

Curtea de Apel Napoli a decis să îi anuleze fugarului Dragoș Săvulescu condamnarea la 5 ani și jumătate de detenție primită în dosarul „Retrocedărilor” al lui Radu Mazăre, după ce instanța italiană a aplicat deciziile CCR privind prescripţia și a ajuns la concluzia că faptele lui Săvulescu ar fi fost prescrise la momentul condamnării definitive din 2019, se arată într-o motivare a Curții de Apel București consultate de G4media.ro. Cu toate acestea, omul de afaceri încă figurează pe site-ul Poliției Române la rubrica ”Wanted”.

Foto: Dragoş Săvulescu pe pagina IGPR; Sursa: https://www.politiaromana.ro/

Explicația este că instanțele românești nu recunosc deciziile instanțelor italiene. Există o dispută juridică între instanţele din România şi Italia privind dreptul de executare a pedepsei lui Săvulescu.

Curtea de Apel București a respins contestația la executare formulată de fostul acționar al Dinamo București. Săvulescu a solicitat instanţei bucureștene să îi anuleze mandatul european de arestare, inițial, pentru că ar fi început executarea pedepsei, comutate într-una cu suspendare, în Italia. Apoi pentru că instanța italiană i-a anulat sentința în baza deciziilor CCR privind prescripția.

Curtea de Apel Bucureşti spune că nu şi-a dat consimţământul pentru ca Săvulescu să îşi ispăşească pedeapsa în Italia şi nu recunoaște deciziile Curţii de Apel Napoli prin care:

* predarea lui Săvulescu în România a fost refuzată,

* pedeapsa cu executare i-a fost comutată în pedeapsă cu suspendare,

* iar în final, pedeapsa i-a fost ștearsă cu totul după ce instanța italiană a aplicat deciziile CCR.

Curtea de Apel București spune că verdictul de condamnare a lui Săvulescu poate fi anulat doar în urma unei căi extraordinare de atac promovate în fața instanțelor românești. Doar instanțele românești ar putea analiza dacă faptele lui Săvulescu erau prescrise la momentul condamnării, prin aplicarea deciziilor CCR privind prescripția.

Curtea de Apel București a retras sesizarea CJUE

CAB a respins totodată și contestația la executare formulată de propriul Birou de executări penale care solicitase și obținuse în februarie anul trecut sesizarea Curții de Justiție a UE.

Pe 11 februarie 2022, judecătoarea Nicoleta Nolden a sesizat CJUE și a întrebat dacă Săvulescu trebuie să îşi ispăşească pedeapsa cu executare în România sau cu suspendare în Italia. Între timp, judecătoarea s-a pensionat, iar dosarul a ajuns la judecătorul Valentin Mihai.

Pe 2 februarie 2023, magistratul a luat deciziile de mai sus și a retras sesizarea CJUE, argumentând că nu mai este cazul să o mențină din moment ce ar fi clar că instanțele italiene refuză executarea sentinței lui Săvulescu.”Practic, statul de executare – Republica Italiană – refuză în acest moment să recunoască și să pună în executare pedeapsa privativă de libertate aplicată de instanța română, caz în care punerea acesteia în executare este de competența instanței române potrivit art. (…) din Legea nr. 302/2004”, a arătat judecătorul Valentin Mihai în motivarea consultată de G4media.ro.

Decizia Curții de Apel București nu este însă definitivă. Apelul lui Săvulescu s-a judecat la Înalta Curte de Casație și Justiție pe 28 martie 2023.

CRONOLOGIE Rețeta lui Săvulescu de a scăpa în Italia de condamnarea din România

Notă: potrivit datelor din motivarea CAB și informațiilor publice din presă

7 februarie 2019: Dragoș Săvulescu a fost condamnat la 5 ani și jumătate de închisoare cu executare în dosarul ”Retrocedărilor” în care au mai primit pedepse cu executare și fostul primar al Constanței Radu Mazăre și Cristi Borcea, un alt acționar de la Dinamo București. Săvulescu a fost găsit vinovat de complicitate la abuz în serviciu și asociere pentru săvârșirea de infracțiuni.

În aceeași zi, instanța de executare – Curtea de Apel București – a emis mandatul de executare a pedepsei cu închisoarea (MEPÎ).

8 februarie 2019: Curtea de Apel București a emis mandatul european de arestare pe numele lui Săvulescu şi cererea de dare în urmărire internaţională adresată Biroului SIRENE şi Biroului Naţional Interpol.

13 ianuarie 2020: Dragoș Săvulescu s-a predat în Italia, la Napoli.

25 ianuarie 2020: Curtea de Apel Napoli l-a lăsat în libertate pe Săvulescu până la judecarea cererii de predare formulate de autoritățile judiciare din România.

10 iunie 2020: Potrivit Libertatea, soția lui Săvulescu, modelul de origine albaneză, Angela Martini, a postat un mesaj pe Instagram de pe terasa unei vile din Sardinia, cu referire la oamenii aflați în lockdown: “Viața e amuzantă: era o vreme când noi eram închiși și alții erau liberi, acum noi suntem liberi și alții sunt închiși”.

15 septembrie 2020: Curtea de Apel din Napoli a refuzat predarea în România a lui Dragoș Săvulescu, a recunoscut pedeapsa primită de acesta în România, dar a dispus executarea în Italia. Potrivit documenului CAB consultat de G4media.ro, CA Napoli a motivat că Săvulescu este rezident în Italia ”astfel că nu există motive pentru a impune persoanei căutate executarea pedepsei în România, din moment ce executarea aceleiaşi pedepse în Italia, după recunoaşterea hotărârii străine, este în mai mare măsură conformă cu cerința reintegrării sale sociale”.

26 septembrie 2020: Decizia CA Napoli devine irevocabilă prin neapelare de către procurorii italieni. Detalii aici.

30 septembrie 2020: Decizia CA Napoli este comunicată CA București ”fără mențiuni referitoare la punerea în executare a hotărârii recunoscute”, potrivit motivării CAB.

13 octombrie 2020: Curtea de Apel din Napoli a dispus grațierea a 3 ani de închisoare din pedeapsa lui Săvulescu de 5 ani şi 6 luni de detenție. ”În baza legii interne a Republicii Italiene, în calitate de stat de executare, a beneficiat de reducerea cu 3 ani a pedepsei ca urmare a cererii privind aplicarea efectelor procedurii grațierii, precum și de deducerea din pedeapsă a 2 (două) zile de arest preventiv, pedeapsa rămasă de executat fiind de 2 ani 5 luni 28 zile de închisoare.

De asemenea, s-a dispus suspendarea executării ordinului de executare a pedepsei rezultante de 2 ani 5 luni 28 zile de închisoare, acordându-i-se dreptul la măsurile alternative la detenție, în conformitate cu legislația statului de executare”, se arată în documentul CAB consultat de G4media.ro.

14 iunie 2021: Ministerul de Justiţie al Republicii Italiene a transmis CAB certificatul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel din Napoli conform căruia ispășirea (cu suspendare) a pedepsei de către Dragoș Săvulescu este suspendată până la pronunţarea unei decizii a Tribunalului de Supraveghere din Napoli. Acesta instanță ar fi urmat să decidă ce pedepse alternative să primească Săvulescu sau, altfel spus, în ce condiții să își ispășească pedeapsa cu suspendare.

25 iunie 2021: CA Bucureşti a comunicat CA Napoli ”poziţia autorităţilor judiciare române (…) din care rezultă fără echivoc:

* faptul că autorităţile judiciare române nu şi-au dat acordul cu privire la recunoașterea de către Republica Italiană a sentinţei” de condamnare în România a lui Dragoș Săvulescu și cu privire la ”preluarea executării pedepsei” aplicate acestuia.

* ”împrejurarea că atâta timp cât nu s-a comunicat începerea executării pedepsei privative de libertate prin încarcerarea persoanei condamnate se apreciază că statul de condamnare (România) își păstrează pe deplin dreptul de a pune în executare hotărârile pronunțate pe teritoriul său, în raport de dispoziţiile art. (…) din decizia cadru 2008/909/JAI”, se arată în motivarea CAB consultată de G4media.ro.

8 august 2021: G4media.ro a publicat în exclusivitate imagini postate pe Instagram, la story, de iubita lui Dragoș Săvulescu în care fugarul din Italia își petrecea vacanța în Mykonos, Grecia, în condițiile în care pe numele lui era emis un mandat internațional de arestare de către România.

9 august 2021: Biroul polițienesc SIRENE de la București a informat Curtea de Apel Bucureşti că Dragoș Săvulescu a fost arestat în Mykonos, ”solicitându-se transmiterea de urgență a mandatului european de arestare către autorităţile elene, atât în limba română, cât şi tradus în limba greacă”.

11 august 2021: Săvulescu a fost eliberat din arest și plasat sub control judiciar cu interdicția de a părăsi insula Mykonos.

În aceeași zi, CA București a recomunicat MJ italian poziția exprimată pe data de 25 iunie 2021.

8 septembrie 2021: Curtea de Apel a Mării Egee din Grecia a respins cererea de punere în executare a mandatului european de arestare emis pe numele lui Săvulescu de Curtea de Apel Bucureşti.

Instanța greacă a susținut că Săvulescu nu poate fi predat României ca să își ispășească pedeapsa cu executare atâta vreme cât a început să ispășească condamnarea în Italia, cu suspendare. ”Republica Italiană a comunicat Greciei că persoana solicitată a depus cerere pentru măsuri alternative, care a fost transmisă Tribunalului de Supraveghere Napoli şi care urmează a fi examinată (nefiind începută efectiv supravegherea persoanei solicitate la data pronunţării asupra mandatului european de arestare). S-a mai reţinut că în cazul recunoaşterii unei hotărâri nu este necesar consimţământul statului de condamnare”, potrivit motivării CAB consultate de G4media.ro.

Inconsecvențe ale MJ Italian

3 decembrie 2021: ”Ministerul de Justiţie al Republicii Italiene a comunicat Curții de Apel București, Curții de Apel a Mării Egee din Republica Elenă, prin intermediul magistratului de legătură român în Republica Italiană, că potrivit unei ordonanțe a Parchetului Napoli din data de 02.12.2021, România nu a pierdut dreptul de a solicita executarea pedepsei, inclusiv a mandatului european de arestare față de persoana solicitată, pe considerentul că aceasta nu a început executarea pedepsei în Republica Italiană, în sensul că nu a fost stabilită modalitatea de executare”, se arată în motivarea CAB consultată de G4media.ro.

8 decembrie 2021: <<Ministerul de Justiţie al Republicii Italiene a revenit cu o altă notă, pentru „rectificarea și înlocuirea notei din data de 03.12.2021”, prin care a desființat această notă și s-a susținut că Parchetul Napoli a emis față de persoana solicitată, la data de 01.12.2021 (cu o zi înainte de emiterea ordonanței de constatare că România nu a pierdut dreptul de a proceda la punerea în executare a pedepsei), certificatul de executare și că ar fi început executarea pedepsei>>, potrivit motivării CAB.

22 iulie 2022: ”Ministerul de Justiţie al Republicii Italiene a comunicat faptul că prin ordonanța emisă de Tribunalul de Supraveghere din Napoli la data de 28.06.2022 au fost dispuse condițiile ce urmează a fi respectate de Săvulescu Dragoș – Emil pe durata încredințării în probațiune, acesta semnând procesul-verbal de luare la cunoștință la data de 15.07.2022, când a și început executarea pedepsei (prin măsuri de probațiune).

Din ordonanța nr. (…) a Tribunalului de Supraveghere din Napoli rezultă în mod evident faptul că executarea pedepsei nu va fi în regim privativ de libertate (nici măcar sub forma arestului la domiciliu)”, se arată în documentul Curții de Apel București consultat de G4media.ro.

11 octombrie 2022: CA Napoli și-a revocat sentinţa din 15 septembrie 2020 prin care a refuzat predarea lui Săvulescu în România și a decis ca acesta să își ispășească pedeapsa în Italia. ”În consecință, s-a dispus încetarea definitivă a executării sentinței de recunoaștere”.

Apoi, magistrații italieni au aplicat deciziile CCR privind prescripția și i-au anulat condamnarea lui Săvulescu cu totul. ”Judecătorul italian a purces la calcularea termenelor prescripției răspunderii penale în raport cu infracțiunile pentru care Săvulescu Dragoș – Emil a fost condamnat definitiv, prin raportare la termenele generale de prescripție a răspunderii penale prevăzute de legea română, prin „reconstituirea dreptului român”, folosindu-se de deciziile Curții Constituționale a României, reținând că aspectele stabilite în decizia definitivă a Înaltei Curți de Casație și Justiție nr.32/A/07.02.2019 (în sensul că au fost avute în vedere ca acte întreruptive de prescripție actele care se comunică suspectului/inculpatului și, astfel, termenele de prescripție a răspunderii penale nu erau împlinite) au fost infirmate ulterior de instanța de contencios constituțional. În final, a constatat că la data de 05.09.2015 faptele condamnatului erau prescrise.

În consecință, s-a reținut că sentința de condamnare recunoscută nu este conformă cu Constituția italiană deoarece a fost pronunțată în baza unei norme legale lipsite de legitimitate constituțională”, se arată în motivarea CAB consultată de G4media.ro.

Concluzia Curții de Apel București e că verdictul de condamnare a lui Săvulescu nu a fost anulat de instanțele românești ca urmare a unei căi extraordinare de atac în care au fost invocate deciziile CCR privind prescripția. Prin urmare, mandatul european de arestare emis pe numele omului de afaceri este valabil. Decizia CAB nu este însă definitivă. Ultimul cuvânt îl are Înalta Curte de Casație și Justiție.

<<Concluzia evidentă este aceea că „executarea” pedepsei de către condamnatul Săvulescu Dragoș – Emil a încetat pe teritoriul Republicii Italiene nu ca urmare a ajungerii „la termen”, ci ca urmare a revocării sentinţei pronunțata la data de 15.09.2020 de Curtea de Apel din Napoli, devenită irevocabilă la data de 26.09.2020, prin care a fost recunoscută sentința penală nr.148/10.07.2017 a Curții de Apel București – Secția a II-a Penală, modificată și rămasă definitivă prin decizia penală nr.32/A/2019 a Înaltei Curți de Casație și Justiție – Secția Penală, revocare dispusă prin ordonanța din 11.10.2022 a Curții de Apel din Napoli, Secția a VIII-a Penală, irevocabilă la 06.11.2022.

Practic, statul de executare – Republica Italiană – refuză în acest moment să recunoască și să pună în executare pedeapsa privativă de libertate aplicată de instanța română, caz în care punerea acesteia în executare este de competența instanței române potrivit art.159 lit.b din Legea nr.302/2004.

În consecință, la acest moment nu există nicio împiedicare la executarea sentinței penale nr.148/10.07.2017 a Curții de Apel București – Secția a II-a Penală, modificată și rămasă definitivă prin decizia penală nr.32/A/2019 a Înaltei Curți de Casație și Justiție – Secția Penală prin care condamnatul Săvulescu Dragoș – Emil a fost condamnat la pedeapsa de 5 ani și 6 luni închisoare, neimpunându-se anularea mandatul de executare a pedepsei închisorii emis de Curtea de Apel București – Secția a II-a Penală nr.288/2017/07.02.2019 și nici retragerea mandatului european de arestare nr.2/08.02.2019>>, se arată în motivarea CAB consultată de G4media.ro.

Notă: Alex Costache este jurnalist și la Știrile TVR.

Sursa foto (main): Facebook / Dragoș Săvulescu

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

  1. „Ultimul cuvânt îl are Înalta Curte de Casație și Justiție.” – stai ca a venit aici momâia aia de Savonea, scapatoarea de infractori contra sumei corecte in buzunarul corect

  2. Bătaie de joc. Justiția este 0.

  3. Justitia din Italia are si ea spagarii ei. Baietii stiu si de aia se duc in anumite zone.

  4. Toate astea se intampla pentru ca legislatia italiana a permis pentru cei stabiliti in Italia posibilitatea de a refuza predarea in vederea executarii unei condamnari intr-o tara a UE,de a conferi justitiei italiene dreptul de a se pronunta asupra executarii pedepsei pronuntate in alt stat al UE potrivit legislatiei italiene(care permite si posibilitatea comutarii pedepsei in una cu suspenarea executarii) si in final si a aplicarii legii mai favorabile din statul de condamnare(in cazul de fata deciziile CCR privind prescriptia raspunderii penale).

  5. Am inteles totusi ca ulterior legislatia italiana in materie a fost modificata sau exista intentia modificarii ei(nu stiu daca s-a intamplat in concret acest lucru pana acum).

  6. Cand nenea asta se va intoarce in Romania va fi pus la loc de cinste, poate il si facem si presedinte. Asa suntem noi romanii, avem sindromul Stockholm.

  7. Cât rău a făcut României, acest CCR, nu au făcut legionarii și comunistii la un loc!

  8. Dupa stiinta mea doar Italia a ratificat cu amendamentele sau rezervele pe care le-am referit mai sus Decizia JAI a Consiliului UE privind punerea in executare a mandatelor europene de arestare,alte tari din UE au ratificat neconditionat decizia in discutie.Dar repet intre timp am inteles ca si Italia a modificat legislatia in aceasta privinta.

  9. Uite-a naibii, CCR-ul kaghebist are jurisdicție și în Italia ! Pe când în toată UE sau toată lumea ?

  10. Cel mai grav este ca acest om este nimeni in drum si uitati-va ce acces are.
    Imaginati-va ce resurse au indivizi mult mult mai bogati si mai puternici ca el.

  11. Dar suveranistii nu zic nimic despre îngenucherea statului roman de catre justitia din Italia? Sau n-au interes,pentru ca acolo este posibil sa fie fieful lor,acum și in viitor?!La Neapole.Îi trage Bica dupa ea pe toti.Dar s-ar putea sa fie mai putini,fiindcă urmează sa se legalizeze furtul,pard..,abuzul de putere fragmentat.Legea îi zice abuz în serviciu,dar va fi abuz de putere nu fracturat,ci fractionat,”pentru ca pot”😁.