Fosta deputată PSD Andreea Cosma scapă de dosarul penal în care inițial fusese condamnată la 4 ani cu executare / Ea beneficiază de două decizii CCR / Decizia Curţii de Apel Ploieşti nu e definitivă
Fosta deputată PSD Andreea Cosma scapă de dosarul penal în care iniţial fusese condamnată la 4 ani de detenţie efectivă ca urmare a deciziilor CCR privind prescripţia şi a deciziei CCR privind presupusa componență nelegală a completurilor de 3 judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în sensul că nu ar fi fost specializate pe corupție, potrivit deciziei Curţii de Apel Ploieşti.
Şi fostul preşedinte al CJ Prahova Florin Anghel scăpă de dosar. Totuşi, judecătorii au decis ca inculpaţii să achite prejudiciul de peste 1 milion de lei. Decizia nu este definitivă, procurorii DNA pot face apel la Înalta Curte.
„În baza art. (…) Cod procedură penală (…) şi cu aplicarea Deciziei Curţii Constituţionale a României nr. 358 din 26 mai 2022 încetează procesul penal pornit împotriva inculpatului ANGHEL FLORIN SERGHEI, pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu prevăzută de art. (…) ca urmare a intervenirii termenului de prescripţie a răspunderii penale (…).
În baza art. (…) Cod procedură penală (…) şi cu aplicarea Deciziei Curţii Constituţionale a României nr. 358 din 26 mai 2022 încetează procesul penal pornit împotriva inculpatei COSMA ANDREEA, fiica lui Mircea şi Elena, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu prevăzută de art. (…) ca urmare a intervenirii termenului de prescripţie a răspunderii penale.
În baza art. (…) Cod procedură penală, admite acţiunea civilă formulată de S.C. Plopeni Industrial Parc S.A şi obligă inculpaţii Cornea Dănuţ Marcel, Anghel Florin Serghei şi Cosma Andreea, la plata, în solidar, către partea civilă a sumei de 1.138.937,71 lei, reprezentând prejudiciul cauzat ca urmare a înstrăinării bunurilor imobile din cadrul activului „Ciuperceasca”. Reţine contribuţia egală la producerea acestui prejudiciu în sarcina inculpaţilor Cornea Dănuţ Marcel şi Anghel Florin Serghei, în cote de câte 40% şi în cotă de 20% pentru inculpata Cosma Andreea.
În baza art. (…) admite acţiunea civilă formulată de S.C. Plopeni Industrial Parc S.A şi obligă pe inculpatul Cornea Dănuţ Marcel să plătească părţii civile suma de 42.297 lei, reprezentând prejudiciul cauzat ca urmare a încheierii contractelor de servicii nr. (…)/16.05.2008 şi nr. (…)/16.05.2008. Menţine măsurile asigurătorii instituite în sarcina inculpaţilor Cornea Dănuţ Marcel, Anghel Florin Serghei şi Cosma Andreea prin Ordonanţa din data de 15 decembrie 2015, până la concurenţa sumei la acoperirea căreia au fost obligaţi (…)
Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare. Pronunţată la data de 05 aprilie 2023 prin punerea sentinţei penale la dispoziţia procurorului, a inculpaţilor şi a părţii civile prin intermediul grefei instanţei”, este decizia CA Ploieşti.
Context. În iunie 2020, Înalta Curte a anulat condamnarea de 4 ani închisoare a Andreei Cosma, parlamentar PSD la acea dată. Ea este fiica fostului baron PSD de Prahova, Mircea Cosma. Judecătorii Curții Supreme au anulat condamnarea Andreei Cosma pe motiv de compunere nelegală a completurilor de 3 judecatori de la ÎCCJ, ca urmare a deciziei CCR.
În decembrie 2018, Andreea Cosma fusese condamnată de Înalta Curte la 4 ani de închisoare cu executare în primă instanță într-un dosar de corupție instrumentat de DNA Ploieşti. Cosma a fost condamnată pentru complicitate la abuz în serviciu.
Magistraţii Instanţei Supreme Horia Şelaru şi Francesca Vasile au decis atunci condamnarea deputatei PSD Andreea Cosma şi a fostului deputat PDL şi fost preşedinte al CJ Prahova, Florin Anghel, iar judecătorul Daniel Grădinaru (actual preşedinte al CSM) a făcut opinie separată în sensul achitării. Un alt inculpat, fostul director al parcului industrial Plopeni, Dănuţ Marcel Cornea, a primit 4 ani cu executare. Judecătorul Grădinaru a vrut să îl condamne doar pe acesta, la 3 ani de detenţie efectivă.
După anularea condamnării de la fond, Înalta Curte a decis să trimită dosarul la CA Ploieşti pe motiv că Andreea Cosma nu e deputat, ci doar notar. În rejudecare, CA Ploieşti a decis să aplice deciziile CCR privind prescripţia şi a constatat încetarea procesului penal ca urmare a intervenirii prescripţiei.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
4 comentarii