De ce este obligat statul român să clarifice cazul Simion. Este liderul partidului extremist AUR pionul rușilor?
Liderul partidului extremist AUR, George Simion (36), se confruntă cu noi acuzații că ar fi avut contacte cu spionajul rusesc, de această dată din partea unui oficial al serviciului secret ucrainean. Generalul General-locotenentul Oleksandr Skipalski este primul șef al Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării al Ucrainei (GUR) și fostul prim-vicepreședinte al SBU, serviciul secret al Ucrainei, ar fi spus că un ofițer SBU care a lucrat la Cernăuți în timpul președinției lui Viktor Ianukovici (2010 – 2014) a confirmat cel puțin o astfel de întâlnire, scrie publicația ucraineană Obozrevatel.
Oficialul ucrainean confirmă practic acuzațiile lansate acum o săptămână de fostul ministru al Apărării din Republica Moldova, Anatol Șalaru. El a susținut că în urma că 12 ani George Simion s-a întâlnit la Cernăuți cu rezidentul FSB.
”Eu, fiind deputat, am avut o întâlnire cu directorul de la SIS (Serviciul de Informații și Securitate din Republica Moldova – n.r.), pe care l-am întrebat de ce și-a permis îl expulzeze (pe George Simion – n.r.). (…) Și mi-a spus: George Simion este monitorizat de mulți ani de serviciile din Moldova, de serviciile din Ucraina, care au fixat și i-au trimis datele și în Republica Moldova și probabil și în România, că în 2011, nu mai știu luna, George Simion, la Cernăuți, s-a întâlnit cu rezidentul FSB-ului. Și acțiunile lui George Simion nu sunt ceea ce credem noi că sunt. Asta mi-a spus director SIS. Mi-a mai spus că, chiar la noi în Moldova, George Simion se întâlnește des cu Marc Caciuc, care era omul serviciilor rusești. Și probabil că s-a mai întâlnit”, a declarat Șalaru.
Publicația ucraineană notează, citând o sursă din cadrul serviciului de securitate ucrainean, că George Simion nu a mai fost lăsat să intre în Ucraina din 2021, iar interdicția este valabilă până în martie 2024. Liderul partidului extremist AUR are interdicție de intrare și în Republica Moldova, în vigoare din 2018 până în 2023.
George Simion a respins acuzația, afirmând că fostul ministru moldovean e o „conservă”. Cât despre confirmările oficialului ucrainean, liderul AUR nu a avut încă nimic de spus, în schimb partidul a reacționat dar nu a comunicat o dezmințire clară a acuzației. În schimb, partidul extremist a pus din nou în circulație narativul rusesc utilizat din greu în această perioadă, potrivit căruia Ucraina a anexat teritorii românești.
Într-un interviu pentru ziarul Gândul, Simion a declarat că este dispus să meargă ”în fața românilor cu Biblia și să jur pe Biblie că mă interesează doar de România” și a negat, într-un dialog cu Antol Șalaru, că în 2011 ar fi fost la Cernăuți. Întrebat dacă știe de ce are George Simion interdicție de a intra în Republica Moldova, Șalaru a declarat: ”Fiindcă George Simion era, probabil, văzut ca un agent FSB care avea scopul să destabilizeze Republica Moldova. S-a văzut și din acțiunile lui ulterioare, atunci când exista o situația mai grea în Moldova, venea și George Simion cu proteste”.
George Simion a intervenit, precizând: ”cu manifestații pentru unire, nu cu proteste”. De notat că și discursul unionist este susținut puternic de Rusia, care are nevoie de validarea acuzației că România ar nutri ambiții de anexare a Republicii Moldova. De precizat că nici un partid din coaliția de guvernare și nici o instituție a statului român nu susține discursul unionist, ci militează pentru integrarea republicii Moldova în Uniunea Europeană.
În interviul de la Gândul a intervenit telefonic și fostul director adjunct al SIS Moldova, Ruslan Munteanu, care i-a luat apărarea lui George Simion. Munteanu a spus că ”noi o asemenea informație de la SBU, serviciul secret al Ucrainei, nu am primit, este o prostie și o invenție a domnului Șalaru”. Munteanu a mai spus că Serviciul de Informații și de Securitate, condus de Mihai Bălan, i-ar fi retras în 2015 ”indizerabilitatea” lui George Simion. Simion a sugerat că a fost declarat indezirabil în 2018 pe vremea când SIS era condus de omul lui Plahotniuc, Vasile Botnari.
”Noi ne luptam cu propaganda rusească acolo. Basarabia e ori românească, ori rusească. Eu am fost expulzat de Vlad Plahotniuc și Igor Dodon și de directorii puși de Vlad Plahontiuc în 2018 să zădărnicească eforturile noastre unioniste”, a mai spus George Simion. Problema liderului extremist AUR este că în 2016 propaganda rusească îl lăuda pe George Simion și nu se lupta cu el, așa cum pretinde acesta. Într-un articol din februarie 2016, organul oficial de propagandă al Kremlinului, Sputnik, publica un articol intitulat ”Activistul unionist din Republica Moldova, George Simion, se pare că are șansa să obțină dreptul de acces în republica Moldova”.
Ce n-a spus, totuși, George Simion în interviul de la Gândul, unde a intervenit fostul director adjunct al SIS Moldova, Ruslan Munteanu, pentru a-i lua apărarea, este că fratele acestuia, Valeriu Munteanu, a fost ales în martie 2022 în funcția de vicepreședinte AUR. Valeriu Munteanu a fost ministru al Mediului în Republica Moldova, ex-lider al Partidului Uniunea Salvați Basarabia. De ce a trecut acest detaliu sub tăcere?
Un alt nume controversat din Republica Moldova angajat de AUR pe post de consilier parlamentar este Vlad Cubreacov, fost deputat al Partidului Popular Creștin-Democrat (PPCD) condus de Iurie Roșca. Cubreacov ar fi fost angajat încă din 2021, potrivit publicației Podul.ro Acesta din urmă are interdicție de intrare pe teritoriul României. Șeful de facto al Sputnik Moldova – portalul oficial de propagandă al Rusiei – și fostul lider al Partidului Popular Creștin Democrat (PPCD), Iurie Roșca, a primit, în august 2021, o interdicție de a mai intra în România pentru următorii trei ani.
George Simion a devenit activ politic cu proiectul unionist Acțiunea 2012, în timpul mandatului președintelui Traian Băsescu. După ce a plecat de la Cotroceni, Băsescu a devenit și el un susținător deschis al unirii României cu republica Moldova. După ce partidul extremist AUR a intrat în Parlament în 2020, Simion a menținut unirea cu Moldova printre obiectivele declarate. Simion a anunțat la un moment dat că îl susține pe Călin Georgescu, un admirator al lui Vladimir Putin și un prorus înfocat, la prezidențiale. Georgescu, propus președinte de onoare al AUR și susținut în 2020 pentru funcția de premier, a declarat, într-un interviu acordat în 2021, că ”scutul de la Deveselu este o rușine diplomatică”, că ”nu are nimic legat de apărare” și că NATO nu va lua apărarea nici unei țări membre dacă va fi atacată de Rusia. Cu puțin timp înainte de izbucnirea războiului din Ucraina, Georgescu a anunțat că întrerupe discuțiile cu AUR pentru orice funcție în partid.
Liderul AUR, George Simion, s-a remarcat prin declarații, acțiuni și narative de tip extremist, anti-european și anti-occidentale. Vezi aici pe larg un inventar al acestora.
După invadarea Ucrainei de către Rusia l-a criticat frecvent pe Volodimir Zelenski, pe Maia Sandu cu narative care servesc propagandei Rusiei. Un episod relevant a avut loc anul trecut, pe 24 februarie 2022, data invaziei rusești, când Simion și Târziu au mers în fața ambasadei Rusiei, dar nu a făcut live pe Facebook cum obișnuiește la orice acțiune de protest. Simion a fost apostrofat de simpatizanții AUR și a fost trimis de aceștia la ”ambasada globaliștilor și Ursula (von der Leyen, președinte Comisiei Europene, n.red.). Un alt simpatizant al lui Simion l-a certat pe acesta că ”nu îl vede la ambasada Americii” și că ”își dă arama pe față”, fiind ”prea pro-NATO și UE”. Simion este îndemnat de fanii săi să ”nu lovească în simpatizanți”.
Din partidul extremist AUR a făcut parte inițial și senatoarea Diana Șoșoacă, o prezență obișnuită la diferite evenimente organizate de Ambasada Rusiei.
Recent, deputatul PNL Pavel Popescu, fost președinte al Comisiei de apărare, a scris pe Facebook că grupurile parlamentare AUR au depus în decembrie 2022 un amendament la legea bugetului prin care cerea înființarea Institutului Cultural Român la Moscova.
Avem deja prea multe declarații oficiale, semnale puternice și indicii relevante că George Simion acționează ca un veritabil agent de influență al Rusiei. Acuzația directă că ar fi avut contacte cu serviciile de informații rusești în urmă cu 12 ani nu are cum să treacă nelămurită. SIE, SRI, alte servicii de informații dacă e cazul, statul român în primul rând are obligația să lămurească dacă aceste informații sunt reale.
Acuzațiile sunt grave, de spionaj și trădare, lansate într-un context delicat, cu război la ușa României. Or, dacă există un gram de adevăr în aceste acuzații, el trebuie expus, probat și sancționat în justiție, deoarece ar înseamnă că partidul extremist AUR, care se prezintă prin liderul său drept apărătorul României, crește în sondaje pe o mare înșelătorie.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
54 comentarii