G4Media.ro

Rectorul Marilen Pirtea, despre prezența a trei laureați ai Premiului Nobel la…

Rectorul Marilen Pirtea, despre prezența a trei laureați ai Premiului Nobel la Universitatea de Vest din Timișoara: Cum putem forma caractere, într-o perioadă în care războiul hibrid, dezinformarea sunt prezente? Prin exemplele marilor personalități ale științei și artei

Conferința „Smart Diaspora 2023 – diaspora în învățământ superior, știință, inovare și antreprenoriat” începe astăzi, la Timișoara. La evenimentul la care participă cercetători și profesori români din peste 30 de țări va fi prezent Jean Marie Lehn, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie. Acesta va primi titlul de Doctor Honoris Causa din partea Universității de Vest din Timișoara, care în a găzduit deja vizita lui Orhan Pamuk, laureat al premiului Nobel pentru Literatură, urmând ca în luna mai la universitate să fie prezent Jean-Pierre Sauvage, laureat al premiului Nobel pentru Chimie în 2016. 

Contactat de Edupedu.ro, rectorul Universității de Vest din Timișoara, Marilen Pirtea, a declarat că în spatele oricărui eveniment educațional cum sunt cele care au adus la UVT trei laureați ai premiului Nobel „este mai mult decât un simplu proces de organizare. Acesta presupune o inițiativă, o idee care merge dincolo de evenimentul în sine, presupune gândirea unui public țintă și mai ales presupune mai mult decât orice – ce urme lasă pe publicul căruia i se adresează. Amenajarea sălii, a spațiului, condițiile tehnice și organizarea în sine, sunt doar elemente conexe, importante de altfel, la fel cum sunt importante și promovarea evenimentului și elementele de follow up”.

Marilen Pirtea / Foto: UVT

“Un astfel de eveniment poate fi privit precum momentul de înflorire a unui cactus, din acela special pentru care floarea rezistă câteva secunde… și implică luni, poate ani de așteptare pentru 1-2 ore care rămân memorabile. Așa este și cu aceste trei evenimente absolut speciale. Ne-am dorit pentru acest an 2023, anul Timișoarei Capitală Europeană a Culturii, să venim cu ceva grandios, memorabil, pentru toți cei care iubesc și prețuiesc Timișoara și Universitatea de Vest din Timișoara, ceva care să încânte vibrația intelectualilor și să ofere un simbol tinerilor prin educație, știință, erudiție”, spune Pirtea.

Rectorul Universității de Vest din Timișoara a declarat că „pentru România, un laureat al Premiului Nobel reprezintă o ficțiune, ceva despre care doar citești sau auzi și foarte puțini ajung să-i și vadă. La început a fost ideea – a mai multor colegi, din diverse domenii de activitate, apoi identificarea persoanelor care pot să conducă la conexiunea cu astfel de personalități, dialogul cu acestea, niciodată simplu, dată fiind agenda mai mult decât încărcată. Astfel de angajamente trebuie derulate cu cel puțin un an înainte. UVT nu este însă la prima experiență de acest gen. Vă reamintesc că la UVT am reușit un lucru absolut excepțional, acela de a avea în același timp, în același loc, doi laureați de premiu Nobel, Gerard Mourou, laureat Nobel în Fizică, și Ștefan Hell, laureat Nobel în Chimie. Și dacă mai spunem că Doamna Herta Muller (Nobel pentru literatura) este absolventa UVT, cred ca avem o tradiție în a fi gazdele unor evenimente cu oameni excepționali”.

„Ca rector, am inițiat și susținut aceste inițiative și am oferit tot suportul ca acest lucru să fie posibil, mi-am folosit întreaga capacitate managerială, întreaga capacitate de comunicare și, mai ales, toată rețeaua de conexiuni și networking, una deloc neglijabilă, de altfel. La UVT totul se face în echipă. În același timp, însă, nu pot să nu mă gândesc la rolul pe care trebuie să-l aibă o universitate într-o comunitate și cu atât mai mult în Timișoara, și cu atât mai mult în anul 2023, atât de special pentru noi, timișorenii. Mai este însă ceva, este vorba de a nu ne arăta doar nouă că putem să jucăm în liga celor mari, ci lumii întregi. Prezența unui laureat de premiu Nobel într-o comunitate nu trece neobservată, nu este deloc simplu ca o astfel de personalitate să fie atrasă pentru un eveniment de acest tip așadar o să reușim să atragem atenția nu doar publicului larg, ci și comunităților de specialiști din toată lumea. Mă aștept ca organizațiile profesionale, în funcție de domeniul laureatului Nobel, să fie interesate în a participa și în a promova la rândul lor aceste evenimente”, susține rectorul.

Foto: Pixabay.com

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează