G4Media.ro

Mircea Miclea: Exmatricularea este o măsură de ultimă instanță, dar trebuie menținută…

Foto: Captura On Campus Podcast

Mircea Miclea: Exmatricularea este o măsură de ultimă instanță, dar trebuie menținută pentru că altfel erodează masiv autoritatea școlii și a profesorilor

„Exmatricularea este o măsură de ultimă instanță, dar trebuie menținută pentru că altfel erodează masiv, substanțial autoritatea școlii și a profesorilor. Renunțându-se la această măsură, comunicăm că rămâi în spațiul școlar indiferent ce faci”, a declarat profesorul Mircea Miclea, într-un interviu pentru RFI România, în contextul discuțiilor despre exmatricularea elevilor ca posibilă sancțiune atunci când au loc violențe în școli. 

„Trebuie pornit de la recredibilizarea școlii și profesorilor, e un demers esențial pentru sănătatea socială a întregii societăți”, adaugă Mircea Miclea. „Dacă școala și profesorii sunt decredibilizați sistematic, bineînțeles că elevii își pot permite să ignore autoritatea acestei instituții”, avertizează fostul ministru al Educației.

Potrivit lui Miclea, trebuie întărită autoritatea școlii. „Asta înseamnă nu numai că școala trebuie să aducă la cunoștință părinților și să semneze părinții regulamentul de ordine interioară cu reguli mai severe. În paranteză fie spus, noi ne uităm la televizor cum oameni foarte bogați din străinătate își dau copiii la liceele sau la școlile unde regulile sunt laxe? Nu, dimpotrivă, îi dau la liceele sau la colegiile unde regulile sunt extrem de severe și unde, după cum vedem și în filme, copiii sunt exmatriculați dacă încalcă regulile. Am închis paranteza. Cred că trebuie un regulament școlar cu reguli clare, cu penalizări clare, care să fie semnat de către părinți și adus la cunoștința părinților. Dar, pe de altă parte, trebuie să și recredibilizăm profesorii prin faptul că ei obțin un salariu mai mare, prin faptul că ei sunt evaluați social mai bine. O recredibilizare a școlii și a profesorilor. Dacă școala și profesorii sunt decredibilizați sistematic, bineînțeles că elevii își pot permite să ignore autoritatea acestei instituții”.

Foto: Captura On Campus Podcast

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează