G4Media.ro

Cum sunt evitate sancțiunile internaționale prin criptomonede/ Utilizarea ilegală a monedelor virtuale…

sursa foto: Unsplash

Cum sunt evitate sancțiunile internaționale prin criptomonede/ Utilizarea ilegală a monedelor virtuale a atins un nivel record de 20,1 miliarde de dolari în 2022

Mișcarea Islamistă Armată Hamas a făcut recent un apel la donații financiare prin intermediul monedei digitale Bitcoin, relatează Anadolu

  • „Acum este posibil să donezi direct pentru rezistența palestiniană prin Bitcoin”, au declarat Brigăzile Al Qassam, aripa militară a Hamas, într-un comunicat citat de Anadolu.

Nu este prima dată când astfel de mișcări fac apel la donații prin intermediul criptomonedelor. Brigăzile Al Qassam au făcut apel la donații financiare prin intermediul Bitcoin și în 2019 și 2021.

Acest apel vine în contextul în care agresiunile și violențele israeliene împotriva palestinienilor din teritoriile ocupate sunt în creștere, inclusiv evacuarea forțată a credincioșilor musulmani palestinieni din interiorul Moscheii Al Aqsa, care este unul din cele mai importante subiecte din zona Israel-Palestina din ultima perioadă. Raidurile israeliene asupra Moscheii Al Aqsa au generat raiduri cu rachete din Fâșia Gaza aflată sub asediu, Liban și Siria. Israelul a efectuat mai multe atacuri aeriene în Gaza, Liban și Siria.

Brigăzile Al Qassam consideră că aceasta este o modalitate sigură de direcționare a fondurilor pentru rezistența palestiniană, însă unii experți susțin că serviciile de informații ar putea fi în măsură să identifice donatorii. 

Bitcoin este folosit adesea pentru tranzacții ilegale din cauza descentralizării pe care o promite. Potrivit Europol, în ultimii ani, criptomonedele au fost folosite din ce în ce mai mult ca parte a activități infracționale și pentru spălarea veniturilor provenite din infracțiuni. Infractorii au devenit, de asemenea, mai sofisticați în utilizarea criptomonedelor.

Pe lângă faptul că folosesc criptomonedele pentru a ascunde fluxurile de bani ca parte a unor scheme tot mai complexe de spălare a banilor, criptomonedele sunt din ce în ce mai mult folosite de infractori ca o mijloc de plată sau ca monedă de fraudă pentru investiții. Numărul de cazuri care implică criptomonede pentru finanțarea terorismului rămâne totuși limitat.

Criptomonedele sunt, de asemenea, mijlocul de plată ales de infractori – bunuri și servicii ilicite, cum ar fi drogurile sau materialele de abuz sexual asupra copiilor sunt achiziționate online prin intermediul criptomonedelor. De asemenea, țări afectate de sancțiuni economice impuse de alte state se folosesc de crypto pentru a evita sancțiunile și a continua comerțul sau activitățile economice pe care le desfășurau pre-sancțiuni.

Bursa de criptomonede Binance a ajutat firmele iraniene să tranzacționeze 8 miliarde de dolari în ciuda sancțiunilor impuse de SUA

Gigantul cripto Binance a procesat tranzacții iraniene cu o valoare de 8 miliarde de dolari începând din 2018, în pofida sancțiunilor americane menite să taie Iranul din sistemul financiar global, arată datele blockchain, citate de Reuters.

Aproape toate fondurile, aproximativ 7,8 miliarde de dolari, au circulat între Binance și cea mai mare bursă de criptomonede din Iran, Nobitex, potrivit unei analize a datelor furnizate de principalul cercetător american Chainalysis, specializat în blockchain. Nobitex oferă îndrumări pe site-ul său de internet cu privire la modul în care se pot ocoli sancțiunile.

Trei sferturi din fondurile iraniene care au trecut prin Binance erau într-o criptomonedă de profil relativ scăzut numită Tron, care oferă utilizatorilor opțiunea de a-și ascunde identitatea. Într-o postare pe blog de anul trecut, Nobitex a încurajat clienții să folosească Tron – un token de nivel mediu – pentru a tranzacționa anonim fără a „pune în pericol activele din cauza sancțiunilor”.

În iulie, Reuters a dezvăluit că Binance a continuat să deservească clienții din Iran și că popularitatea exchange-ului în republica islamică era cunoscută în interiorul companiei. Aceasta a fost una dintre seria de investigații ale Reuters cu privire la istoria problematică În ziua publicării acelui articol, Binance a declarat într-o postare pe blog că respectă normele internaționale privind sancțiunile impuse Iranului și că blochează accesul la platformă pentru orice persoană cu sediul în această țară. 

În august 2021, Binance a anunțat că ai săi clienți nu vor mai putea să deschidă conturi și să utilizeze serviciile sale fără a se legitima. Dar, de atunci, bursa a procesat aproape 1,05 miliarde de dolari în tranzacții direct de la Nobitex și alte burse iraniene, potrivit datelor Chainalysis, care se referă la luna noiembrie a acestui an.

Finanțarea criminalității prin criptomonede atinge un record de 20 miliarde de dolari în 2022

Utilizarea ilicită a criptomonedelor a atins un nivel record de 20,1 miliarde de dolari anul trecut, pe măsură ce tranzacțiile care implică companii vizate de sancțiunile americane au crescut vertiginos, au arătat joi datele firmei de analiză blockchain Chainalysis, potrivit unui articol Reuters.

Chiar dacă volumul total al tranzacțiilor cu criptomonede a scăzut, valoarea tranzacțiilor cu criptomonede legate de activități ilicite a crescut pentru al doilea an consecutiv, potrivit Chainalysis. Tranzacțiile asociate cu entități sancționate au crescut de peste 100.000 de ori în 2022 și au reprezentat 44% din activitatea ilicită de anul trecut, potrivit aceleiași surse

Fondurile primite de bursa rusă Garantex, care a fost sancționată de Departamentul Trezoreriei SUA în aprilie, au reprezentat „o mare parte din volumul ilicit din 2022”, a declarat Chainalysis, adăugând că cea mai mare parte a acestei activități este „probabil că utilizatorii ruși folosesc o bursă rusă”. Un purtător de cuvânt al Chainalysis a declarat că portofelele sunt etichetate ca fiind „ilicite” dacă fac parte dintr-o entitate sancționată.

Statele Unite au impus, de asemenea, sancțiuni anul trecut asupra serviciilor „Blender” și „Tornado Cash” de tip mixare a criptomonedelor, despre care au spus că sunt folosite de hackeri, inclusiv din Coreea de Nord, pentru a spăla venituri de miliarde de dolari obținute din infracțiunile lor cibernetice.

Chainalysis a declarat că estimarea sa de 20,1 miliarde de dolari include doar activitatea înregistrată pe blockchain și exclude infracțiunile „off-chain”, cum ar fi contabilitatea frauduloasă a firmelor de criptomonede.

„Trebuie să subliniem că aceasta este o estimare a limitei inferioare – măsurătoarea noastră a volumului tranzacțiilor ilicite va crește cu siguranță în timp”, se arată în raport, menționând că cifra pentru 2021 a fost revizuită la 18 miliarde de dolari de la 14 miliarde de dolari, deoarece au fost descoperite mai multe fraude.

Infractorii au spălat 540 de milioane de dolari folosind un serviciu numit RenBridge

RenBridge a fost folosit pentru a spăla cel puțin 540 de milioane de dolari în criptomonede legate de infracțiuni începând din 2020, potrivit unei noi cercetări a firme de analiză blockchain Elliptic.

Acțiunile de tip „Cross-chain bridges” permit transferul de criptoactive între blockchains, fără a trece printr-un serviciu centralizat, cum ar fi un schimb. Miliarde de dolari în active au fost transferate între Bitcoin, Ethereum și alte blockchains – folosind servicii de „cross-chain bridges” precum Portal, cBridge și Synapse.

RenBridge a devenit deosebit de popular printre cei care doresc să spele veniturile din furturi. În ultimii doi ani, prin intermediul RenBridge au fost spălate criptoactive furate de la burse și servicii financiare descentralizate (DeFi) în valoare de cel puțin 267,2 milioane de dolari. Aceasta include 33,8 milioane de dolari furați de la bursa japoneză de criptomonede Liquid în august 2021. În total, 97 de milioane de dolari au fost furate de la Liquid, într-un atac care a fost legat de Coreea de Nord, potrivit raportului Ellipitc.

RenBridge este, de asemenea, un intermediar important pentru grupările de ransomware afiliate Rusiei, cu peste 153 de milioane de dolari în plăți de răscumpărare spălate prin intermediul acestui serviciu până în prezent. Grupul de criminalitate cibernetică Conti – care a atacat recent guvernul din Costa Rica și a declanșat o stare de urgență națională – a spălat peste 53 de milioane de dolari prin intermediul RenBridge. Între timp, Ryuk a comis atacuri ransomware împotriva a sute de spitale și școli în ultimii patru ani și a spălat peste 92 de milioane de dolari până în prezent, transferurile fiind încă în curs de desfășurare.

David Carlisle, vicepreședintele Elliptic pentru politici și afaceri de reglementare, a declarat că, în acest moment, „Cross-chain bridges” sunt „o binecuvântare și un blestem”. La fel ca multe alte instrumente de criptomonede populare, acestea contribuie la extinderea pieței, oferind oamenilor mai multe modalități de plată și de tranzacționare. „Cross-chain bridges” sunt în special vitale pentru dezvoltarea spațiului financiar descentralizat, sau DeFi, care este alternativa cripto la sistemul bancar.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...