G4Media.ro

VIDEO Poți să recunoști care tigru este fotografiat și care este desenat…

sursa foto: Captură foto Sky News

VIDEO Poți să recunoști care tigru este fotografiat și care este desenat de AI? Cum va schimba inteligența artificială lumea artei/ Îngrijorările artiștilor

Tim Flach, un fotograf de animale de renume mondial, spune că inteligența artificială poate imita cu ușurință stilul imaginilor sale și că cei care creează nu sunt plătiți pentru că munca lor este „ștearsă” de AI, arată un reportaj Sky News.

Generatorii de artă cu inteligență artificială se confruntă cu reacții negative din partea artiștilor care spun că tehnologia le „șterge” munca fără consimțământul lor pentru a crea imagini sofisticate.

Tim Flach, un fotograf de animale de renume mondial și președinte al Asociației Fotografilor, se numără printre cei care se simt ”jecmăniți” și spune că inteligența artificială poate imita cu ușurință stilul imaginilor sale. Video, aici.

Stânga: Tigrul desenat de AI. Dreapta: Tigrul fotografiat de Tim Flach/ sursa foto: Captură foto Sky News

Sky News l-a filmat pe Flach generând o fotografie foarte asemănătoare cu una dintre originalele sale folosind inteligența artificială. Tim Flach a reușit să genereze o imagine asemănătoare cu unul dintre originalele sale.

  • „În cazul tigrului meu, trebuie să pun multe resurse acolo – trebuie să fiu acolo cu tigrul”, a spus el. „Mașina nu trebuie să facă asta. Dar și faptul că, în prezent, aceste imagini sunt generate prin ”ștergerea” imaginilor noastre, luându-le de pe site-urile noastre, dar nu există nicio remunerație acolo”, explică artistul.

El a adăugat:

  • „Pentru noi, în ceea ce privește mijloacele de subzistență, vor exista cadre juridice care să ne permită să investim în mod creativ în viitor?”, se întreabă acesta.

Isabelle Doran, directorul executiv al Asociației Fotografilor, a declarat pentru Sky News:

  • „Aceste seturi masive de date au fost acumulate din imagini care au fost preluate fără permisiune, astfel încât munca fotografilor trebuie să fie remunerată. Cred că este corect ca creatorii să fie plătiți pentru munca depusă în aceste baze de date”.

În prezent, guvernul pregătește un Cod de practici privind IA, dar acesta va fi inițial opțional. Mat Collishaw va deschide săptămâna viitoare, la Londra, o expoziție a lucrărilor sale cu noile tehnologii.

El a declarat pentru Sky News:

  • „Când fotografia a fost inventată în urmă cu 150 și ceva de ani, în primii 50 de ani, majoritatea fotografiilor erau doar o imitație a picturii… a durat mult timp până când fotografii s-au gândit „Hei, putem face asta, putem coborî aici”… și presupun că este la fel cu orice nouă iterație a tehnologiei.  Este nevoie de timp înainte ca oamenii să învețe să folosească acest nou instrument într-un mod care să îi folosească tot potențialul”.

Cu toate acestea, în timp ce unii văd doar un alt instrument artistic, alții își fac griji cu privire la contururile unei schimbări mai profunde și mai tulburătoare.

Artistul de benzi desenate Dave McKean a declarat:

  • „Cred că aceasta [este] o redefinire a ceea ce înseamnă creativitatea – nu a existat niciodată o diferență atât de mare între lipsa totală de efort sau de muncă sau de orice altceva care se depune și sofisticarea uriașă care rezultă apoi. Și cred că este o rușine îngrozitoare. Cred că ceea ce pierdem în această situație este imens”.

Dintre companiile de inteligență artificială pe care Sky News le-a contactat, doar una, Stability AI, a răspuns. Un purtător de cuvânt a declarat că această companie „construiește instrumente de inteligență artificială pentru a debloca potențialul creativ”.

„Inteligența artificială poate ajuta la simplificarea procesului creativ, dar nu este un înlocuitor pentru creatori”, au spus ei. „De exemplu, atunci când utilizează o versiune de Stable Diffusion sau una dintre numeroasele aplicații text-imagine construite pe această suită de modele, un artist controlează stilul, compoziția și aranjamentul lucrării sale.

„Aceste modele sunt concepute pentru a acționa ca o tehnologie de asistență și îmbunătățire pentru artiști, similar cu ceea ce au făcut camerele digitale sau software-ul de editare a fotografiilor.

„La fel ca aceste tehnologii, ne așteptăm ca AI să deschidă noi oportunități pentru industria creativă credem că o gamă largă de talente creative și profesionale vor îmbrățișa IA și o vor folosi pentru a implementa rapid proiecte și pentru a îmbunătăți eficiența. IA poate ajuta profesioniștii să transforme ideile în produse livrabile cu un control creativ mai mare, mai puțin timp și costuri de producție mai mici”, a transmis compania.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Se vede de la o poștă că ăla din stânga e deep fake. Plus imaginile care se apropie asimptotic de realitate consumă resurse cpu/gpu considerabile și timp. Nu are sens să stai 50 ore să generezi de exemplu un filmuleț de 1 minut cu un tigru. Simplu mergi pe diferite baze de date și cumperi fie poze sau filmulețe care să conțină materialul dorit cu the real sh*t