Judecătorul care a aplicat dreptul UE și a decis ca fosta Secție specială era ilegală a câștigat procesul la Înalta Curte împotriva Inspecției Judiciare
Înalta Curte de Casație și Justiție i-a dat dreptate judecătorului piteștean Costin Andrei Stancu și a respins recursul Inspecției Judiciare (IJ) împotriva deciziei CSM de clasare a acțiunii disciplinare promovate împotriva judecătorului, potrivit site-ului Înaltei Curți.
Pe 7 iunie 2021, judecătorul Costin Andrei Stancu de la Curtea de Apel Pitesti a aplicat dreptul UE și a decis ca fosta Secție specială este ilegală.
Hotărârea magistratului a venit după decizia CJUE din 18 mai 2021 care a permis instanțelor naționale să ia astfel de decizii în baza supremației dreptului european asupra legislației naționale. Judecătorul Stancu a concluzionat că, “din perspectiva dreptului Uniunii Europene, hotărârea din data de 18.05.2021 (a Curţii de Justiţie a UE – n.r.) este obligatorie pentru toate instanţele naţionale”.
Pe 8 iunie 2021, CCR a decis însă că recomandările europene MCV privind desființarea Secției speciale nu sunt legi europene obligatorii pentru instanțele din România, iar judecătorii nu au dreptul să declare ilegală Secția în baza lor. Doar instituţiile politice precum Guvernul şi Parlamentul ar trebui să ţină cont de recomandările MCV privind desfiinţarea SIIJ, potrivit CCR.
Imediat, judecătorul Stancu a fost luat în vizor de Inspecţia Judiciară pentru exercitarea funcţiei cu rea credinţă. IJ l-a acuzat pe judecătorul Costin Andrei Stancu că nu s-ar fi rezumat să analizeze doar plângerea privind durata prea mare a cercetărilor într-un dosar al SIIJ, ci și-a permis să spună că dosarul trebuie trimis altui parchet competent din moment ce SIIJ ar fi – în lumina deciziei CJUE – o structură de parchet contrară dreptului UE.
Iniţial, un inspector a clasat cazul, dar şeful de atunci al IJ, Lucian Netejoru, a schimbat inspectorul. Noul inspector, Carmen Cosma, a exercitat acţiunea disciplinară împotriva judecătorului Stancu şi l-a trimis în faţa Secţiei disciplinare pentru judecători a CSM.
Miza era ca instanțele de judecată să nu declare ilegală Secția Specială în baza deciziei CJUE din 18 mai, așa cum a făcut-o judecătorul Costin Andrei Stancu de la Curtea de Apel Pitești. Mai multe judecătoare de la Înalta Curte, printre care Lucia Rog şi Hermina Iancu, se conformaseră CCR şi dăduseră decizii în dosare privind Secţia Specială tinând cont de decizia CCR, nu de decizia CJUE.
În aprilie anul trecut, Secția pentru judecători a CSM în materie disciplinară a respins acțiunea IJ împotriva judecătorului Stancu, iar pe 24 aprilie 2023, Înalta Curte a menținut decizia CSM.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
4 comentarii