G4Media.ro

Iohannis, despre supraimpozitarea bugetarilor cu salarii mai mari decât al său: Dacă vrem…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Iohannis, despre supraimpozitarea bugetarilor cu salarii mai mari decât al său: Dacă vrem să umblăm la salarii şi impozitare, ok, dar hai să o facem pe tot sistemul, să îl reaşezăm şi să căutăm sustenabilitate şi echitate socială

Preşedintele Klaus Iohannis a fost întrebat marţi la Buenos Aires despre discuţiile din coaliţie privind supraimpozitarea salariilor bugetarilor care depăşesc remuneraţia şefului statului și a spus că este o problemă sistemică ce nu poate fi rezolvată cu măsuri punctuale.

Șeful satului a adăugat că este necesară o discuţie aşezată în coaliţie pentru a găsi o soluţie integrată, dacă vor fi modificări ale impozitării şi salarizării, pentru că este nevoie să existe sustenabilitate şi echitate socială.

„Cred că între timp ar fi un număr considerabil mai mare care au salariul mai mare decât preşedintele, dar asta sigur că este o problemă sistemică şi nu cred că poate fi rezolvată prin măsuri punctuale. Trebuie să avem o discuţie aşezată, aprofundată pentru a garanta sustenabilitatea sistemului de impozitare. Aşa măsuri scoase cu penseta dintr-un pachet posibil pot fi discutate. Evident, toate trebuie să fie discutate, dar eu mă aştept de la coaliţie să vină cu o soluţie integratoare. Dacă vrem să umblăm la salarii şi impozitare, ok, dar hai să o facem pe tot sistemul, să îl reaşezăm şi să căutăm ceea ce se numeşte sustenabilitate şi echitate socială”, a afirmat Klaus Iohannis, întrebat marţi la Buenos Aires dacă este oportună o astfel de supraimpozitare şi dacă liderii coaliţiei îşi vor respecta promisiunea că nu vor exista creşteri de taxe şi impozite noi.

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a confirmat, marți dimineață, informațiile G4Media.ro și a spus că a propus în coaliție impozitarea progresivă a veniturilor angajaților de stat care cumulează pensia cu salariul și care depășesc venitul președintelui României, de aproximativ 25.000 de lei brut.

„Vorbim numai de zona bugetară, dacă prin cumul depășești salariul brut al președintelui – 25.000 lei – e normal să vii cu o impozitare suplimentară, pentru că sunt două venituri amândouă de la bugetul de stat. (…) Eu cred că abordarea corectă e impozitarea suplimentară pe preguri. Aici va veni Ministerul Finanțelor cu o analiză. (…) Zona de privat nu a fost discutată. A fost vorba numai de veniturile de la statul român. Dacă ești pensionar de la statul român și ești și angajat la stat”, a afirmat liderul PSD.

Marcel Ciolacu a evitat să spună dacă măsura va viza și veniturile din sectorul privat. Întrebat concret dacă nu ar fi neconstituțional ca măsura să vizeze doar veniturile de la stat, liderul PSD a spus că nu poate să facă astfel de analize, care țin de resortul Ministerului Justiției.

Ciolacu a susținut însă că interzicerea cumulului pensie-salariu la stat ar fi neconstituțională, pentru că ar îngrădi drepturile constituționale la muncă și la pensie: „Sunt două drepturi fundamentale în Constituție: dreptul la muncă și dreptul la pensie. Legiuitorul nu poate să ia niciunul din aceste drepturi. În niciun caz nu puteam prin ordonanță să interzicem cumulul”.

De asemenea, premierul şi liderul PNL Nicolae Ciucă a declarat, marţi la Iaşi, despre discuţiile din coaliţie privind o impozitare a veniturilor suplimentare, că este adevărat că aseară au discutat, el precizând că nu este vorba despre o supraimpozitare, ci despre impozitarea anumitor venituri. El a precizat că pachetul de masuri nu va intra în vigoare de la 1 mai, care este săptămâna viitoare. „Nu avem cum să luăm această decizie până când Ministerul de Finanţe nu va prezenta o analiză clară”, a arătat şeful Executivului.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Noi spunem să vă vedeţi voi de bugetari că acolo e problema nu supra impozitarea privaţilor ca să vă salvaţi voi pensiile speciale.

  2. Păi hai, aveți curaj?! N-aveți!

  3. Cu cât vorbesc politicienii mai mult de ”echitate socială” cu atât se adâncește mai mult inechitatea socială. Dorneanu n-a ajuns peste noapte la 100.000 de lei pensie lunară, ci sub oblăduirea partidului ce se vrea a fi considerat ”social-democrat”, el însuși fiind, cică, un ”social-democrat”. Dacă nu i-am alege noi, ar părea un blestem pe noi cu asemenea politicieni.

  4. Echitate? Cu bugetarii care au pensii speciale nemeritate și salarii uriașe nemeritate? Nu, merci.

  5. Cum se dansează tangoul la mama lui, chief ?
    PS. Doamna a apucat să exerseze măcar câțiva pași în brațele unui profesionist sau s-a mulțumit cu ce se mulțumește de atâta amar de vreme ?

  6. Pana la urmă tot propunerea lui Ciolacu ramane,să se taie din ciocul „pasarilor de pradă”bugetare.Ca ales direct al poporului,Iohannis putea sa zică si el ca Ciocul cel mai mare a fost și de 20.000 de eura/lună,adică diferenta dintre „portia” minimă si portia maximă,de la buget,a fost de aproape 100 de ori.O suta de ori😁😆😅!Vă dati seama ce nimicuri ne-a crezut Dorneanu,posesorul acestui cioc!?Dar cei care i l-au pus,cat de presedinte de(ccr) planetă😁😆😅🤣,cum ne-au vazut?!