G4Media.ro

STENOGRAME Cum a ajuns liderul PSD să propună coaliției supraimpozitarea veniturilor mari:…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

STENOGRAME Cum a ajuns liderul PSD să propună coaliției supraimpozitarea veniturilor mari: De unde luăm banii dacă nu vreţi să facem nimic?  / Credeţi că eu îi voi spune lui Câciu să omoare bugetarii? Nu se taie niciun salariu. În schimb, nu mai vreau dezmăţ la stat cu mii de angajări şi tot felul de pile

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a invocat problema resurselor bugetare și a deficitului bugetar care ar trebui redus anul viitor la 3% din PIB atunci când a propus supraimpozitarea veniturilor bugetarilor care depășesc salariul președintelui României (aproximativ 25.000 de lei brut), rezultă din stenogramele ședinței coaliției care a avut loc luni seara, publicate în premieră de Antena 3 și consultate de G4Media.ro.

”De unde luăm banii dacă nu vreţi să facem nimic? Sunteţi în guvern, spuneţi voi de unde luăm banii? Cum faci deficitul la anul? Vă aduc aminte că am avut o iarna uşoară, dar dacă va veni una grea?”, i-a întrebat Ciolacu pe liderii coaliției. Liderul PSD le mai spune că ”nu se taie nici un salariu” la bugetari, dar că nu mai vrea în schimb ”dezmăţ la stat cu mii de angajări şi tot felul de pile”.

După acest dialog, liderul PSD introduce brusc ideea de a pune impozit ”pe tot ce depăşeşte salariul preşedintelui”. Secretarul general al PNL, Lucian Bode, îi răspunde că ”asta înseamna impozit progresiv inclusiv la privat. Altfel ar fi neconstituţional, iar PNL nu este de acord cu impozitul progresiv”.

Premierul Nicolae Ciucă nu critică însă propunerea lui Ciolacu și cere ca ”Ministrul Finanţelor să facă o analiză până săptămâna viitoare şi să ne-o prezinte”.

  • Fragment din ședința coaliției de marți seara unde s-a discutat despre supraimpozitarea veniturilor mari:

Marcel Ciolacu (PSD): Văd că am ajuns şi noi să găsim explicaţii cum nu se pot face reforme, aşa cum ne spun şi cei care sunt vizaţi de reforme. Cine îşi asumă deficitul excesiv în care ne-a aruncat Cîţu? Cine îşi asumă că au fost atât de proşti încât au băgat împrumuturile din PNRR şi cofinanţările în deficit? Iar la anul trebuie să ajungem la 3 la suta?

Sorin Grindeanu (PSD): A7 este pe împrumut, de exemplu.

Marcel Ciolacu: Deci cum facem? De unde luăm banii dacă nu vreţi să facem nimic? Sunteţi în guvern, spuneţi voi de unde luăm banii? Cum faci deficitul la anul? Vă aduc aminte că am avut o iarna uşoară, dar dacă va veni una grea?

Kelemen Hunor (UDMR): Eu nu ştiu. Eu doar am spus că ar putea fi probleme.

Iulian Dumitrescu (PNL): Noi am crescut salariile şi am făcut angajari. Nu am avea cum decât să dam oameni afară.

Marcel Ciolacu: Credeţi că eu îi voi spune lui Câciu să omoare bugetarii? Nu se taie niciun salariu. Lumea trebuie să fie liniştită. În schimb, nu mai vreau dezmăţ la stat cu mii de angajări şi tot felul de pile.

Câciu (PSD): Vă propun blocarea posturilor în sistemul public, cu excepţia celor care au susţinut deja proba scrisă a examenului.

Paul Stănescu (PSD): E normal, oameni buni, să nu poţi cumula pensia cu salariul la stat.

Kelemen Hunor: Vă spun că lumea va da în judecată şi va câştiga. Şi vom plăti ani de zile cum s-a mai întâmplat.

Marcel Ciolacu: Să facem măcar pentru zona de speciali, în prima fază. Nu este normal aşa ceva.

Nicolae Ciucă (PNL): Eu vă spun că nu trebuie prin ordonanţă, ci prin lege în Parlament. Altfel e neconstituţional.

Marcel Ciolacu: Dorneanu are 120.000 de lei pe lună. Fostul procuror general (Augustin Lazăr – n.r.) are 130.000 de lei.

Marcel Ciolacu: Nu aduce nimic bun să o tot pasăm de la unii la alţii. Nu ne ajută la nimic. Văd că atunci când e bine, e bine pentru toţi, când e rău, e rau doar pentru unii.

Rares Bogdan (PNL): Sunt perfect de acord.

Marcel Ciolacu: Să rămână impozitul de 16% pe profit, dar doar dacă este mai puţin de 1% din cifra de afaceri. Să punem impozit pe tot ce depăşeşte salariul preşedintelui.

Lucian Bode: Asta înseamna impozit progresiv inclusiv la privat. Altfel ar fi neconstituţional, iar PNL nu este de acord cu impozitul progresiv.

Nicolae Ciucă: Ministrul Finanţelor să facă o analiză până săptămâna viitoare şi să ne-o prezinte.

Context

30.574 de români au un salariu de bază brut mai mare decât al șefului statului, potrivit statisticilor de la Ministerul Muncii.

Nu este prima dată când Marcel Ciolacu susține introducerea impozitului progresiv.

”După ce statul român, prin ANAF, Ministerul Finanţelor şi Vamă, va face digitalizarea în România. Nu există alt viitor decât impozitarea progresivă, doar dacă rămânem în logica Rusiei. Mi se pare că şi Estoria e în această logică”, declara Ciolacu la sfârșitul anului 2022.

PSD nu a reușit să impună până în prezent impozitarea progresivă din cauza opoziției PNL, care a declarat că susține în continuare cota unică de impozitare.

România a încheiat anul 2022 cu un deficit bugetar de 81,01 miliarde lei, respectiv de 5,68% din Produsul Intern Brut (PIB), sub ţinta de 5,74% din PIB stabilită la rectificarea din noiembrie 2022, arată datele publicate la începutul anului de Ministerul Finanțelor.

Conform Finanțelor, deficitul bugetar a scăzut cu 1,05 puncte procentuale procentuale față de anul precedent, când s-a situat la 6,73% din PIB.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

30 comentarii

  1. Doamne ferește! Cum să omori bugetari?!
    Omiara pensionarii, că-i mai ușor și nici nevoie nu mai ai de ei!

    • Nu omoara pensionarii ca-s masa de manevra. Omoara tot in schimb, tara, sanatate, investitii, invatamant…tot viitorul.

    • Trist e ca noi stam si ne uifam ca pr⁰stii la ei, ba ii mai si votam. Duca-se drªcu de tara atunci

    • Conduși de un șomer, pana la 32 de ani, incompetent. Direcția – > sapă de lemn

    • @Cip deci intr-un final recunoasteti ca e vina voastra ca ii votati. DUpa 30 de ani inca nu va dati seama ca sunteti fraieriti. Votati-i in continuare ca o sa primiti ce ati primit pana acum, multa mU*E

  2. Ce spectacol ieftin!
    Nu vor face nimic…o gașcă de agenți constatatori!

  3. Asta e tristul adevar….
    Se cheltuie prea mult, inutil si neefiicient.
    Iar Romania are la conducere doar niste incompetenti, care in loc sa eficientizeze cheltuielile, baga mana in buzunarele noastre.
    In plus, perceptia este „cum sa facem deficitul”!?! Adica nu exista perspectiva ca trebuie cheltuit doar ce este disponibil….

  4. ” Cum a ajuns liderul PSD să propună…”
    Mergeti dupa fenta, d-le ziarist: analizati neanalizabilul, interpretati ceeace are o sinura interpretare: ESCROCHERIE. Deci trece timpul – exact ce ei si-au propus.
    Alba-neagra, hocus-pocus… șarlatanii ieftine ca sa ne duca de nas si sa nu se schimbe nimic din esenta nerusinata a acestui tip de furt din avutul public..

  5. Cum drªcu de s-a ajuns de la reforma pensiilor nesimtite la supraimpozitarea celor ce castiga muncind. CăCam asta ne ofera USL: ei raman cu pensiile, noi pierdem miliarde de la UE si supraimpozitati.
    mÛe USL

  6. De ce nu merge sa mai postez comentarii?

  7. Asta e scăpată intenționat…Nu salariile sunt mari! Bugetarii sunt mulți! N-ar trebui să avem mai mult de 900.000. de bugetari. Eu sunt adeptul cotei unice dar nu m-aș opune cotei progresive dacă la schimb aș primi reforme serioase, restructurarea aparatului de stat. Dar…nici liberalii nu vor asta! Doamne ferește să facem și noi ceva bun cu bătaie pe termen lung. Mai departe de o iarnă n-avem nici un proiect! Și asta pentru că vin alegeri, altfel …

  8. E o situatie grea, trebuie sa facem reduceri de cheltuieli, dar nu taiam nici 1 leu de la speciali.

    • Pensiile speciale sunt 1% din PIB, dar nu taie de acolo, știe că românii sunt proști și vor vota din nou PSDNL vreo 48%.

  9. Cum se discută în guvern, cum ar face niște maneliști care stabilesc darul ! Nimic tehnic, nicio cifră, nicio estimare, doar alba-neagra și grija pentru bugetari și speciali !

    • Exact asta ma infioara si pe mine. Totul pare la mica intelegere. Desi se discuta chestii de mare impact bugetar/financiar, vorbesc ca la o bere/spart seminte… :))

    • Ati votat PSD 30%, PNL 25% in 2020. Asta ati votat.

  10. Si bugetarul Ciolacu ar merita un spor de solicitare neuropsihica (daca nu il are deja).

  11. Nu stia partidul unic ca nu pot fura pentru toti? De aia exista opozitie. Unii papă, altii se uita si asteapta randul lor. Sa manance toti, pe indestulate, chiolhane de milioane de euro, nu se poate.

  12. De parcă nu voi ați angajat în dezmăț pe pile și relații ! Incompetenților, demisia din politică definitiv și la căpșuni cu voi !

  13. asta cu scapatu pe surse e la misto,cred c-a fost programata pt antena 3 ,aici il vedem pe ciolacu ,ciuca ,,preocupati de soarta tarisoare-i asteia” faza cu catu e gasit vinovatul circ ieftin pt fraieri care stau molcom in case si se uita….

  14. Deci să înțelegem că până acum era ok cu dezmățul la stat? A trebuit să apară o gaură în buget ca să devină o problemă?

  15. No jaloane = No money …

  16. N-am inteles asta cu bagat imprumuturile si cofinantarile in deficit. Pai si daca le varam sub pres, inseamna ca o sa avem bani ? Cheltuielile alea nu se vad undeva si nu trebuie finantate din imprumuturi sau din venituri ?

  17. Cum să ajungă, aflase informații din noul Raport al BM făcut pentru MFP:
    „Un raport realizat de o echipă de experți ai Băncii Mondiale, realizat cu finanțare din PNRR pentru Ministerul Finanțelor și consultat de Economedia și G4Media, recomandă guvernului o reformă completă a politicii fiscale. În primul rând, echipa de experți recomandă trecerea la impozitarea progresivă a salariaților și renunțarea la scutirea de impozit pe venit pentru angajații din IT, construcții și agricultură.

    Documentul elaborat de experții Băncii Mondiale mai propune creșterea impozitului pe dividende la 10% (de la 8% în acest moment), creșterea impozitelor pe proprietate și creșterea impozitării microîntreprinderilor, despre care susțin că distorsionează mediul economic.”

  18. Ciolacu e vicepremier in guvernul asta de aproape un an si jumatate. Iar partidul lui are practic jumatate din administratia locala a tarii (primarii si consilii judetene).

    Acum s-a prins si el ca s-a angajat in ultimii doi ani aproape 80.000 de pile si amante in aparatul de stat? Toate pilele alea erau numai si numai ale PNL-ului? Hai sa fim seriosi, e doar circ pentru prostime acum, ca au ramas fara bani si trebuie intrat cu deficitul in limite normale (sub 3% din PIB).

    P.S. Un calcul simplu arata ca 80.000 de bugetari consuma undeva la 7 miliarde de lei masa salariala. Ceva mai mult de o treime din cele 20 de miliarde de lei cu care trebuie redus deficitul public. Problema a fost ca dupa marea coalitie care sa asigure stabilitate, numarul de pile s-a dublat. Ca nici PSD, nici PNL nu au cedat, au mers pana la capat.

  19. Deci ei dau lege pentru treizeci de mii,cat e castigul din aceasta impozitare?Astia pe linga ca n-au bani ,n-au nici minte…ei cred ca cei ce au bani se vor uita cum taranii astia de buzau fac legi sa-i scuture de bani si nu vor face nimic?

  20. S-a stricat stabilitatea cu bugetarii lor!

  21. Mizerii de politicieni . Sa vina alegerile mai repede .

  22. a gasit dusmanul clasei nuncitoare 🤭