G4Media.ro

Examenul de admitere la liceu pentru 50% dintre locuri, suplimentar față de…

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Examenul de admitere la liceu pentru 50% dintre locuri, suplimentar față de Evaluarea Națională, amendament votat în comisia de învățământ din Camera Deputaților

Examenul de admitere la liceu se va da pentru 50% dintre locuri, în cazul liceelor care aleg un examen suplimentar, potrivit unui amendament al PSD adoptat în comisia pentru învățământ și susținut și de ministerul Educației. Amintim, în varianta adoptată de Guvern, pragul era de 60% dintre locuri

În timpul votului, USR și reprezentanții minorităților s-au opus amendamentului și au cerut ca admiterea la liceu să se facă în continuare ca și în prezent, prin repartizare computerizată. Spiritele s-au încins iar președinta comisiei de învățământ, Natalia Intotero a fost acuzată de colega sa de partid, deputata PSD, Ana-Loredana Predescu, că a forțat votul. Ministra Educației a fost întrebată de mai multe ori care este justificarea introducerii acestui tip de examen sau modificarea procentului de la 60% la 50%.

Deputații din comisia de învățământ au votat amendamentul PSD care va permite ca pe lângă Evaluarea Națională, elevii de clasa a VIII-a să dea examen de admitere la un liceu, pentru 50% dintre locuri, dacă unitatea de învățământ își dorește acest lucru. Prima generație care ar da acest examen de admitere este cea care intră în clasa a V-a în anul școlar 2023-2024, dacă proiectele legilor trec de Parlament până în toamnă.

Proiectele legilor educației se află acum în comisia de învățământ pentru dezbaterea amendamentelor, urmând ca apoi să fie votate în plenul Camerei Deputaților, ca primă cameră sesizată. Urmează dezbateri pe amendamente și în comisia de învățământ din Senat și apoi un vot în Senat.

Amendamentul propus de PSD:

Art. 98, alin. 2. “Unitățile de învățământ liceal pot să organizeze clase de excelență pentru anumite specializări, pentru maximum 50% din numărul total de clase a IX-a aprobat în planul de școlarizare. Admiterea elevilor în aceste clase se face pe baza unor probe de verificare a cunoștințelor conform unei metodologii aprobate de Ministerul Educației și a rezultatelor obținute la examenul de evaluare națională. Probele de verificare au loc înainte de desfășurarea examenului de evaluare națională și sunt notate cu calificativele „Admis / Respins”.   

Citește articolul integral pe Edupedu.ro

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează