G4Media.ro

Un consilier județean PSD din Buzău, fieful lui Marcel Ciolacu, a fost…

Foto: Transelectrica

Un consilier județean PSD din Buzău, fieful lui Marcel Ciolacu, a fost numit director la Transelectrica, companie de importanță strategică. Ștefăniță Munteanu e necunoscut în domeniul energiei

Ștefăniţă Munteanu, un consilier județean PSD din Buzău, a fost desemnat director general pentru două luni al companiei strategice Transelectrica, cu capital majoritar de stat. Transelectrica are un rol-cheie în sistemul energetic, gestionând rețeaua electrică de transport. Munteanu este însă un necunoscut în domeniul energiei. El a ocupat poziții în eșalonul trei în companii energetice. ”Nu este cunoscut ca manager de top în domeniu la acest nivel”, au declarat pentru G4Media mai multe surse din piața energiei.

Munteanu a fost ales consilier județean pe listele PSD Buzău, fieful lui Marcel Ciolacu, actualul președinte al PSD.

El a ost numit director general Transelectrica începând cu 24 aprilie până în 24 iunie, potrivit site-ului oficial. I-a luat locul lui Gabriel Andronache, proaspăt ales vicepreședinte al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).

Transelectrica, monopolul transportului de electricitate, este una dintre cele mai mari și mai importante companii din România. Potrivit Economedia, Transelectrica a realizat în 2022 un profit de 530 milioane lei, de 1.000 de ori mai mare decât în anul precedent. Tot în 2022, veniturile companiei au fost de 6,3 miliarde lei.

CV-ul lui Ştefăniţă Munteanu arată că acesta nu a ocupat niciodată un post similar într-o companie atât de complexă, iar experiența lui în general în domeniul energetic este limitată.

Buzoian de origine, el are doar o diplomă de licență ca economist la Universitatea Româno-Americană. Până la numirea ca șef al Transelectrica, el a lucrat din 2019 la filiala din Buzău a unei alte firme cu capital de stat, Electrica Furnizare S.A, potrivit declarației de avere și CV-ului oficial.

Anterior, a fost consilierul unui secretar de stat la Ministerul Apelor și Pădurilor (2018 – 2019), consilier la Secretariatul general al guvernului (2017), secretar general adjunct la Ministerul Turismului (2017), inspector asistent la Primăria Racovițeni din Buzău (2012-2016), administrator la propria firmă Uno Art Construct (2006 – 2012).

Firma la care este acționar, Uno Art Construct, a încheiat anul 2021 cu o cifră de afaceri de 721.506 lei și o pierdere de 289.000 lei, potrivit portalului specializat Confidas. Firma de construcții a derulat zeci de contracte cu instituții de stat, în majoritate primării de comune.

Context. Transelectrica gestionează proiecte de sute de milioane de euro pentru modernizarea infrastructurii de transport al energiei electrice. Doar la finalul anului trecut, Transelectrica a semnat contracte cu finanțare UE din fondurile alocate României din Fondul pentru modernizare în valoare de 424 milioane de euro.

Cele nouă proiecte care au obținut finanțare din Fondul pentru Modernizare sunt:

1. Construirea unei noi LEA de 400 kV (dublu circuit) Constanța Nord – Medgidia Sud, echipată cu un singur circuit – cu o valoare de aproximativ 23 de milioane de euro;

2. Construirea unei noi LEA în simplu circuit de 400 kV Gădălin – Suceava, inclusiv interconectarea acesteia la sistemul național de transport al energiei electrice – cu o valoarea de peste 101 milioane de euro;

3. Linie interioară între Reșița și Timișoara/Săcălaz (PCI 3.22.3.), constând într-o nouă LEA de 400 kV Reșița-Timișoara/Săcălaz și în retehnologizarea la 400 kV a substației Timișoara de 110/2020 kV – cu o valoare de aproximativ 64 de milioane de euro;

4. Construirea LEA de 400 kV Timișoara/Săcălaz/Arad – cu o valoare de peste 57 de milioane de euro;

5. Trecerea la tensiunea de 400 kV a LEA Brazi Vest-Teleajen-Stâlpu – cu o valoare de circa 51 de milioane de euro;

6. Proiect-pilot – Retehnologizarea stației de 220/110/20 kV Alba Iulia – în concept de stație digitală – cu o valoare de aproximativ 47 de milioane de euro;

7. Instalarea a două mijloace moderne de compensare a puterii reactive în substațiile de 400/220/110/20 kV Sibiu Sud de 400/220/110/20 kV Bradu – cu o valoare de peste 52 de milioane de euro;

8. Optimizarea funcționării LEA de 400 kV existente în SEN, folosite în interconexiune și pentru evacuarea de putere din centrala nucleară Cernavodă și centralele de energie din surse regenerabile din Dobrogea, prin montarea de sisteme de monitorizare online (tip Smart Grid) – cu o valoare de peste 10 milioane de euro;

9. Digitalizarea rețelei de transport al energiei electrice din România prin instalarea a două sisteme online, pentru contorizarea și managementul datelor de măsurare a energiei electrice pe piața angro și pentru monitorizarea calității energiei electrice – cu o valoare de peste 18 milioane de euro.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

18 comentarii

  1. Am mai spus-o si o repet. Decadenta Romaniei nu va disparea, pana posturile de la stat nu vor fi ocupate prin concurs si NU prin numiri.

    • Iti explica George Butunoiu cum sta treaba.
      pe scurt: NU poti sa traiesti cu adevarul

    • Vad proiecte pe digitalizare, in articol…
      Citest pe blog, la George, „Răzbunarea seniorului”
      „Atunci i-a venit ideea să se facă consultant flotant, pe proiecte. I-a fost foarte ușor, cu experiența sa, care-i impresiona întotdeauna pe cei care-i citeau CV-ul. A luat numai proiecte mari și foarte mari, cu perioade lungi de analiză. Știa el de ce. Primea cam 15-20,000€ pe lună, în medie. Prima lună îi lua întotdeauna, fiindcă era perioada de analiză. De cele mai multe ori i-a luat și în a doua lună, ba de câteva ori chiar și în a treia. Când se prindea clientul și îi cerea să plece, avea deja doi sau trei alții care-l așteptau să înceapă. Nu i-a cerut nimeni, niciodată, să dea banii înapoi. „

    • @Cloudfare
      ai scris in nota editoriala a comantatorului @Liz pe acel Forum. Va cunoasteti ? Va recunoasteti ?

  2. ordonanta privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice:
    Autoritatea publică tutelară are următoarele competențe:
    să monitorizeze și să evalueze performanța consiliului de administrație, pentru a se asigura, în numele statului sau al unității administrativ-teritoriale fondatoare, că sunt respectate principiile de eficiență economică și profitabilitate în funcționarea regiei autonome;
    Udemeristii sunt K0, penelistii la fel
    De ce e listata la bursa doar 20%?

  3. Cu siguranță nu ne vom face bine niciodată! Indiferent cine va lua puterea!

  4. Politizare,incompetență,deprofesionalizare-asta înseamnă pe scurt managementul TRANSELECTRICA,lucru valabil și pentru alte companii naționale și regii autonome care gestionează sume uriașe de bani,inclusiv din fonduri europene.

  5. Pentru două luni nu putea asigura interimatul cineva dintre cei care deja activau în companie ?

  6. Și ticăloșie la nivel înalt: Președinte, Guvern, Parlament.

  7. si pe ,,surse ”la antena 3 ce preocupat se dadea ciolacu,cind ei numesc marea majoritate a acestor habarnisti….din pacate totul este compromis

  8. Eh, na …acest lucru este un impediment sau o problema? Cu siguranta o sa devina extrem de cunoscut in domeniu cat de curand. Punem pariu?
    In plus, chiar nu stiu ce probleme avem noi cu deciziile lor. Criteriul de competenta recunoscut si unic este sa fi membru de partid. Restul sunt mici detalii organizatorice fara importanta pentru succesul persoanei, dar mai ales contributia lui generala la bunastarea acestei tari.

  9. Daca nu se sesizează nimeni, înseamnă că S. R. I. a fost de acord!

  10. la Transelectrica e plin de pensionari MAI. Nu e bizar ?

  11. Vreau si io să fiu numit seful sectiei de neurochirurgie sau măcar de neonatologie, având în vedere că tomnai îmi deteră drumul de la psichiatrie (Mărcuta, Găneşti, Vârlezi, Nicoreşti, Borsa, etc.) unde fusăi ăl mai bun psichiatrist (ba chiar psichiavesel). Fratilor, vreau să stau alături de tovarăsii mei din govern, din fruntea deconcentratelor, a concentratelor, deconcertatelor si concertatelor ba chiar si a concertelor (fiind si concertist de frunte la drândă, ca baciul de la stână), a consiliilor judetene, să nu mai fiu nietzsche io în bătaia pustilor cormoranilor. Ce-i discriminarea asta ???!!!! De ce io să nu fiu sef la National Institute for R&D in Physics and Nuclear Engineering (IFIN-HH)? Că n-o fi Horia Hulubei (HH, adica Ha, Ha) mai ocos ca mine, iar pă partea cu National, îs cel mai tare den salon (daca nu ma-mbracă-n anteriu’ ăla dă forta si nu-mi bagă acu’, fire-ar ai dracu’, în locul cu pricina, să-mi anihileze competenta si priceperea de le tin ascunse acolo !). Uite, pă la esternele ioropeene sî mondeale cred c-as face fată, si nu numai, ca mi-s versatil, deci corespondez! Da’ „Blondes have more fun”, cum zice Portughezu’ !

  12. ciolacu : ,, nu mai vreau dezmăţ la stat cu mii de angajări şi tot felul de pile,, 🙂

  13. Oare pilotul (Ciucă) și copilotul (Ciolacu) știu că avionul (România) pe care îl conduc mai are o singură aripă? Că pasagerii sunt siguri că destinația e un zid de beton armat.