Bode: În România sunt aproximativ 70.000 de deţinători de arme de foc letale, majoritatea sunt arme de vânătoare/ El a spus că România este sigură și a invocat o statistică de pe un site unde acuratețea datelor e discutabilă
În România sunt aproximativ 70.000 de deţinători de arme de foc letale şi cei mai mulţi dintre ei au arme de vânătoare care periodic sunt verificate de Poliţie, a declarat ministrul de Interne, Lucian Böde. El a subliniat încă o dată că România este o ţară sigură.
Întrebat, vineri seară, la Digi 24, dacă incidente precum cele din Serbia s-ar putea întâmpla şi în România, Lucian Bode a explicat că Serbia este prima ţară din Europa ca număr de arme la mia de locuitori.
”Într-adevăr, vecinii noştri au trecut într-o săptămână neagră cu aceste două tragedii. Trebuie să ne uităm un pic la cauze. Vedem că Serbia este prima ţară din Europa ca număr de arme la 1000 de locuitori şi a 3-a din lume. Poate fi o cauză. Dacă ar fi să ne raportăm, să ne uităm ce se întâmplă în ţara noastră. Sigur că în România sunt aproximativ 70.000, aproape 73.000 de deţinători de arme de foc arme letale, deţinători legali. La aceştia se adaugă cei care prin prisma atribuţiilor de serviciu, structurile din sistemul naţional de apărare, ordine publică şi securitate naţională deţin în mod legal arme. Nu putem spune că în România există un număr foarte, foarte mare de arme. Majoritatea celor 70.000 de arme de foc sunt arme de vânătoare. Ele sunt verificate periodic, după un grafic foarte bine stabilit de lege de către poliţie. Sunt verificaţi toţi deţinătorii de arme de foc, e verificat modul în care sunt deţinut aceste arme”, a declarat Bode.
Ministrul de Interne este de părere că numărul mare de arme de foc deţinut de populaţie în Serbia se datorează şi războiului din fosta Iugoslavie, el făcând o previziune şi pentru Ucraina care acum se află în război cu Rusia.
”Aşadar, nu putem să facem o paralelă cu ceea ce este în acest moment se în Serbia şi dacă să dea Dumnezeu să greşesc, dar dacă ne uităm ce s-a întâmplat în războiul din fosta Iugoslavie şi câte arme au rămas la populaţie, dacă ne uităm sper cât mai repede să se termine războiul acesta absurd din Ucraina, dar ne gândim că sute de mii de arme au fost distribuite către populaţie fără niciun inventar. Peste câţiva ani şi în Ucraina vom avea sau sunt premise să se întâmple tragedii, aşa cum iată că din păcate s-a întâmplat în Serbia”, a precizat Bode.
Pe de altă parte, ministrul de Interne a subliniat că România este o ţară sigură.
”Numărul mare de arme la populaţie într-o ţară este într-adevăr o o cauză a acestor acestor tragedii. Nu cred că se pune problema în România să vorbim despre situaţii de acest gen, pentru că spun încă o dată, România este o ţară sigură şi acest lucru, nu spun eu subiectiv, Ministrul de Interne o spun iată ultima ultima statistică pe care o platformă internaţională a dat-o publicităţii, unde cinci oraşe din România sunt în primele 100 oraşe din lume ca nivel de siguranţă a cetăţenilor”, a mai spus Bode.
Statistica de care a vorbit ministrul este cea cu care s-a lăudat luna trecută ministerul de Interne pe pagina s-a de Facebook.
Rezultatele prezentate de ministerul de Interne arată astfel, conform postării de pe Facebook:
„Conform acestui top, Cluj-Napoca este cel mai sigur oraș din România, aflându-se pe poziția 23, fiind urmat de Timișoara – poziția 32, Brașov – poziția 54 și de București și Iași, pe locurile 67, respectiv 84. P.S. Ne dorim ca împreună să îmbunătățim pozițiile ocupate de aceste orașe.”
În același top se mai află și alte două orașe din România, lucru pe care ministerul de Interne nu l-a mai menționat. Constanța este pe locul 219 și Craiova, pe locul 260.
Clasamentul numbeo.com în privința celor mai sigure orașe arată astfel:
1 Abu Dhabi, Emiratele Arabe Unite
2 Doha, Qatar
3 Ajman, Emiratele Arabe Unite
4 Taipei, Taiwan (China)
5 Sharjah, Emiratele Arabe Unite
6 Quebec City, Canada
7 Dubai, Emiratele Arabe Unite
8 Berna, Elveția
9 San Sebastian, Spania
10 München, Germania
Numbeo este site din Serbia. Datele compilate de acest site sunt introduse de utilizatori anonimi și neverificate, astfel încât acuratețea lor e considerată în general discutabilă.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu