G4Media.ro

Iranul a executat doi bărbați acuzați de blasfemie, după ce ar fi…

sursa foto: ATTA KENARE/ AFP

Iranul a executat doi bărbați acuzați de blasfemie, după ce ar fi administrat conturi de socializare „dedicate ateismului și profanării sfințeniei”/ În Iran sunt proteste masive după moartea Mahsei Amini care ”nu purta corect” vălul islamic

Iranul a executat doi bărbați care au fost condamnați pentru „incendierea Coranului” și „insultarea Profetului Islamului”, anunță autoritățile de la Teheran, citate de BBC. 

Yousef Mehrad și Sadrollah Fazeli-Zare au administrat zeci de conturi de socializare „dedicate ateismului și profanării sfințeniei”, a anunțat agenția de știri Mizan a sistemului judiciar.

Avocatul lui Mehdad a insistat că acesta este nevinovat și că sentința sa este nedreaptă. Un grup de apărare a drepturilor a calificat execuțiile lor drept „un act crud al unui regim medieval”.

În Republica Islamică a avut loc o creștere a execuțiilor pe fondul tulburărilor antiguvernamentale continue, dar cele pentru condamnări pentru blasfemie sunt rare.

Mizan a declarat că Yousef Mehrad și Sadrollah Fazeli-Zare au fost spânzurați luni dimineață la închisoarea Arak din centrul Iranului.

Cei doi bărbați au fost arestați în 2020 și acuzați că au gestionat un canal Telegram numit „Critica superstițiilor și a religiei”, potrivit agenției iraniene Human Rights Activists News Agency (HRANA). Ei au fost ținuți în izolare în primele două luni și li s-a refuzat accesul la un avocat, a precizat aceasta.

În 2021, Tribunalul Penal din Arak i-a condamnat pe domnii Mehrad și Fazeli-Zare pentru acuzații de blasfemie și i-a condamnat la moarte, a adăugat HRANA. De asemenea, ei au fost condamnați la șase ani de închisoare pentru „conducerea unor grupuri pentru a acționa împotriva securității naționale”.

Curtea Supremă a respins apelurile lor împotriva verdictelor și a menținut sentințele de condamnare la moarte mai târziu în acel an, a declarat Mizan, adăugând că ambii bărbați „și-au mărturisit în mod clar crimele”.

Grupurile pentru drepturile omului afirmă că instanțele iraniene nu reușesc în mod regulat să asigure procese echitabile și folosesc drept probe „mărturisiri” false obținute prin tortură.

„Execuția lui Yousef și Sadrollah pentru „insultarea Profetului” nu este doar un act crud din partea unui regim medieval, ci și o insultă gravă la adresa libertății de exprimare”, a declarat Mahmood Amiry-Moghaddam, directorul grupului Iran Human Rights, cu sediul în Norvegia.

„Aceste execuții trebuie să reprezinte un punct de cotitură în relațiile dintre Republica Islamică și țările care respectă libertatea de exprimare”, a adăugat el. „Lipsa unei reacții puternice din partea comunității internaționale trimite o lumină verde Republicii Islamice și aliaților lor ideologici din întreaga lume.”

Sâmbătă, un cetățean cu dublă cetățenie suedezo-iraniană acuzat că se află în spatele unui atac mortal asupra unei parade militare în 2018 a fost spânzurat. Uniunea Europeană a condamnat „în termenii cei mai fermi” execuția lui Habib Chaab.

Iranul se află pe locul al doilea, după China, în ceea ce privește numărul de execuții efectuate anual.

A executat peste 200 de persoane de la începutul acestui an, potrivit unei numărători realizate de Iran Human Rights.

Grupul a declarat că numărul execuțiilor a crescut cu 75%, ajungând la 582 anul trecut, în timp ce autoritățile au încercat să „răspândească frica” în rândul celor care au participat la protestele la nivel național declanșate de moartea în arest a lui Mahsa Amini în septembrie.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...