G4Media.ro

Codul urbanismului: PSD vrea ca sectoarele din București să-și aprobe singure planurile…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Codul urbanismului: PSD vrea ca sectoarele din București să-și aprobe singure planurile urbanistice, USR critică măsura

UPDATE 10.30: Senatorul Attila Cseke a acceptat modificările PSD, dar discuțiile din Comisie s-au amânat totuși o săptămână. PNL și UDMR ar fi dorit să se voteze în bloc toate amendamentele pe care le-a făcut, PSD unul câte unul.

Știrea inițială:

La Comisia de Administrație din Camera Deputaților se discută, marți, amendamentele PSD la Proiectul de lege privind Codul amenajării teritoriului, urbanismului și construcțiilor (Codul Urbanismului), elaborat de Ministerul Dezvoltării. USR critică propunerea și spune că ”va duce la un haos complet, ca o orchestră cu 7 dirijori. Fiecare Primărie va avea o viziune urbanistică diferită, în timp ce unele primării vor permite construcții și modificări ilegale ale PUZ-urilor”, potrivit unui comunicat de presă.

Cel mai controversat amendament al proiectului este cel care lasă la latitudinea Consiliilor locale aprobarea Planurilor Urbanistice Zonale (PUZ). Până acum, PUZ-urile erau aprobate doar de Consiliul General al Municipiului București.

”Mutarea aprobării PUZ-urilor de la Consiliul General al Municipiului București la Consiliile Locale de sector înseamnă o descentralizare aproape completă a activității de urbanism, ceea ce va duce la haos și fragmentare a orașului. Deciziile de urbanism au efecte asupra întregului oraș și nu pot fi gestionate doar la nivelul sectoarelor. Oamenii folosesc infrastructura și serviciile orașului fără să țină cont de limitele sectoarelor. 

O dezvoltare imobiliară dintr-un sector folosește școli, spitale sau servicii publice din alte sectoare. Tot acest sistem de nevoi și servicii trebuie coordonat unitar, deci central, și nu lăsat la decizia unor subunități ale orașului, care nu au cum să aibă aceasta putere de coordonare/viziune unitară. 

Rezultatul e că vom avea 7 viziuni urbanistice diferite, în care fiecare va tinde sa profite de ceilalți (gen fac eu locuințele și faceți voi spitalul). Orașul trebuia să meargă spre o viziune urbanistică unitară, dar merge exact în direcția opusă, a fragmentării și responsabilizării”, a declarat pentru G4Media deputatul USR de București, Alin Apostol, care este prezent la discuțiile din comisii.

Parlamentarii PSD susțin însă că ”măsura este necesară pentru a evita blocajele în domeniul planificării urbane și pentru a încuraja autonomia locală a sectoarelor”.

Deoarece Planul Urbanistic General al Municipiului București, aprobat în anul 2000, este învechit, sectoarele au elaborat niște Planuri Urbanistice Zonale proprii, pentru a putea aproba certificate de urbanism și autorizații de construcții pentru nevoile actuale ale orașului.

Primarul Nicușor Dan a atacat în instanță PUZ-uri existente, din cauza neregulilor pe care le conțin. Trei din cele șase PUZ-uri ale Capitalei au fost elaborate gratuit, de firma Vego, care lucrează și cu dezvoltatorii imobiliari.

”Vedem cartiere întregi care n-au şcoli şi grădiniţe (…) Ăsta este fenomenul, nu mai vorbesc de ordinul 1000 – 2000 de hectare de spaţii verzi care erau prevăzute ca spaţii verzi şi care au dispărut şi care au fost înlocuite de construcţie, ăsta este fenomenul. (…) Evident că nu avem proba că nişte bani s-au dus dintr-un buzunar în altul, da, evident că este un fenomen de corupţie din moment ce documentaţia aia s-a aprobat”, a declarat Nicușor Dan în luna martie.

Nicușor Dan a mai anunțat, în ianuarie, că elaborarea noului PUG al Municipiului București a intrat în ”linie dreapta”, prin colaborarea cu Universitatea De Arhitectură ”Ion Mincu”, iar prima versiune a sa ar trebui să fie gata până la finalul anului.

”Este bătălie mare pentru dezvoltatori (Asociația Real Estate Investors), și-au dorit foarte mult să treacă aprobarea PUZ-urile de sector la primăriile de sector. Și PSD, și PNL, și Atilla Cseke, și dezvoltatorii susțin această trecere”, a declarat pentru G4Media deputatul Alin Apostol.

Un alt amendament controversat permite ”albirea” construcțiilor ilegale, chiar și în cazul în care nu respectă planul urbanistic. În proiectul de lege, se stipula că aceste construcții pot intra în legalitate doar dacă respectă cel puțin regulile PUZ-ului. Pericolul este cel al efectului în lanț.

”Dacă ridică cineva o construcție de 5 etaje într-un cartier în care se permit două și aduce construcția în legalitate, vecinii vor avea dreptul să se alinieze la cornișă cu el”, a mai explicat Alin Apostol.

De asemenea, parlamentarii care au depus amendamente mai vor ca certificatele de urbanism aprobate să-și păstreze legalitatea chiar și în condițiile în care PUZ-ul pe baza cărora au fost emise, este anulat.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Ăștia sunt in stare sa ne omoare cu zile multe!!!
    Ăștia sunt in stare să omoare pruncii în fașă!!!

    De ce mai votam Primar General?!?

    De ce mai exista orașul București?!?

    Oare la Paris tot așa se face, cum propune PSD?!?

    De ce PSD nu legifereaza elaborarea planurilor urbanistice de fiecare gospodărie in parte.

    Bă nu va mai saturați din furat?!?

    Bă suntem și noi pe aici, avem dreptul la viață, nu la sufocare.

    Sufocarea sa va fie soarta!

  2. Va dati seama, primarii de sector guita ca nu pot misca in front din cauza primarului general, cam asa se traduce asta. Sunt disperati de „flamanzi”

  3. In presa mai scrie ca baietii care au reusit sa puna mana pe spatii verzi, prin „retrocedare” (desi puteau cere contravaloarea in bani) doresc ca sa construiasca pe ele. Modificarea vine da la mafiotii PSD! Sa vedem daca PNL si UDMR sunt de acord.