Bază de tratament balnear, dată în folosință într-unul dintre cele mai sărace orașe din Transilvania, Ocna Mureș/ Apele sărate din subteran, folosite pentru a reinventa întreaga zonă
Autoritățile din Alba dau în folosință în acest weekend o bază de tratament construită de la zero într-unul dintre cele mai sărace orașe din județ, Ocna Mureș. Concret, orașul încearcă să se reinventeze cu ajutorul resurselor din subteran neutilizate de ani întregi: apă cu calități terapeutice.
Bazine cu apă dulce, cu apă sărată, acoperite sau de exterior, saune, restaurant, spații de tratament cu aparatură medicală ultramodernă, împachetări cu nămol sau parafină, sala de forță, bar, parcare și spații de joacă pentru copii sunt dotările cele mai importante ale acestui complex, foarte important pentru toată zona.
Primarul orașului, Silviu Vințeler, spune că în apropiere va fi construit și un Aqua Park, pe un teren din apropierea bazei, cumpărat deja de Consiliul Județean Alba, care de altfel a contribuit și la finanțarea bazei de tratament.
Complexul care va fi deschis sâmbătă pentru public va încerca să atragă vizitatori din trei județe (Alba, Cluj și Mureș), iar primarul speră să ca investiția să ducă la o dezvoltare pe orizontală: locuri de cazare, restaurante și în final locuri de muncă pentru localnici.
Investiția a costat aproximativ 30 de milioane de lei (în jur de 6 milioane de euro), iar banii vin dintr-un parteneriat egal dintre Consiliul Județean și Consiliul Local Ocna Mureș.
Este vorba despre o baza de tratament, cu o suprafață totală de aproximativ 6.400 de metri pătrați, dublată de o zonă exterioară de agrement, cu piscine, terenuri de tenis și de fotbal, în suprafață de aproape 40.000 de metri pătrați, finanțată în colaborare cu CNI.
Baza și zona exterioară formează un complex balnear care va putea primi vara până la 700 de persoane pe zi, iar iarna, când vor funcționa doar facilitățile din spațiile închise, aproximativ 400 de persoane.
Un bilet pentru un adult costă 60 de lei pentru întreaga zi sau 45 de lei pentru 4 ore, iar pentru copii costă 35 de lei, respectiv 25 de lei (4 ore). Cei mai mici de 7 ani intră gratuit.
Există de asemenea tarife pentru toate serviciile oferite, de la masaj la împachetări cu nămol și o gamă largă de tratamente, însă nici unul nu costă mai mult de 200 de lei.
Baza este administrată de o companie înființată de autoritățile locale.
Președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, spune că investiția a fost menită să oprească declinul orașului și să ofere o nouă șansă de dezvoltare prin utilizarea unor bogății subterane existente în oraș.
Zona are un important istoric în ceea ce privește băile termale, care au fost înființate la sfârșitul secolului XIX. Apele termale folosite erau considerate ca având importante calități terapeutice, în special în cazul afecțiunilor reumatismale degenerative, neurologice și ginecologice.
În perioada 1980 – 1990, orașul Ocna Mureș era vizitat anual de aproape 8000 de persoane sosite la tratament. În perioada interbelică devenise a doua stațiune balneară a țării, ca număr de turiști.
Complexul, format din baza de tratament cu amenajări pentru aeroterapie, helioterapie, electroterapie şi băi calde, ştrandul, centrul medical, cele două hoteluri, restaurantul şi celelalte clădiri ce îndeplineau diferite funcţiuni auxiliare, a cunoscut, la începutul perioadei post-comuniste, o perioadă de declin, ajungând să fie vândut în anul 2002 unui investitor local şi, ulterior, demolat.
După 1990, Ocna Mureș a intrat într-un declin accelerat. La recensământul din 2022, orașul a înregistrat 12.400 de locuitori.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank