G4Media.ro

HARTA Șpăgii în spitale în luna aprilie: județele Cluj, Alba și Neamț…

Sursa: Graphs.ro

HARTA Șpăgii în spitale în luna aprilie: județele Cluj, Alba și Neamț au cele mai mici procente de pacienți care spun că personalul medical le-a cerut bani. La polul opus sunt Ialomița, Teleorman și Giurgiu

Județele Cluj, Alba și Neamț au cele mai mici procente de pacienți care spun că personalul medical le-a cerut bani în luna aprilie, în timp ce la polul opus sunt județele Ialomița, Teleorman și Giurgiu, potrivit datelor agregate de platforma Graphs.ro, pe baza informațiilor de pe platforma data.gov.ro.

Media la nivel național a pacienților care spun că medicii sau asistentele le-au cerut bani este de 1,67% în aprilie față de 1,61% în martie. În luna aprilie, 28.869 de pacienți din toată țara au răspuns la chestionarul de feedback, dintre care 482 au spus că li s-au cerut bani în spital.

În aprilie, cele mai mari procente sunt înregistrate în județele Ialomița – 6,47%, Teleorman – 6,43%, Giurgiu – 5,38%, iar cele mai mici în județele Cluj – 0,53%, Alba – 0,59% și Neamț – 0,86%.

Harta șpăgii în spitale în luna aprilie:

În ultimul an, cei mai mulți pacienți care au răspuns că li s-au cerut bani în spital s-au înregistrat în septembrie 2022. Media la nivel național a fost atunci de 2,24%.

Context. Mecanismul de feedback al pacientului a fost implementat din 2016 și ar trebui ca raportările pacienților să fie utilizate pentru evaluarea satisfacţiei pacienţilor, a calităţii serviciilor oferite de spitale şi pentru notificarea incidentelor de integritate.

Cum arată chestionarul de feedback, care poate fi completat online pe paginile de web ale spitalelor sau prin SMS:

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Greu de verificat.
    Probabil ca multi pacienti care n-au dat spaga, dar au fost nemultumiti de serviciile medicale sau de modul in care au fost tratati (informativ, verbal, etc), au declarat ca au dat spaga (sa se razbune cumva pe medici si pe sistem),
    Iar altii care au dat spaga si, ulterior, au fost multumiti de „tratament” au declarat ca n-au dat nimic. Poate si de teama sa nu se trezeasca tarati prin vreun proces.
    Dar, presupunand ca sondajele sunt relativ corecte, e totusi destul de bine daca din 100, doar unul sau doi pacienti au fost nevoiti sa dea spaga.

  2. cand o sa trecem de nivelul de spaga/nosocomiale si o sa pretindem sa fim si tratati cu demnitate in spitale?atat medici cat si asistentele (cu destule exceptii, admit) ii trateaza pe cei mai vulnerabili (din diverse motive) cu un dispret si mojicie greu de descris.

  3. Încă o dovadă în plus, cui îi mai trebuia așa ceva – că nu salariile mari vor face să nu se mai ceara șpagă în spitale sau în tribunale, ci educația și frica de pedeapsă.
    Cu salarii mai mari vin și pretenții mai mari – „băăăă, pentru banii ăștia nici nu mă dau jos din pat!!!”

    Ia băgați voi ca pedeapsă interzicerea dreptului de a mai profesa și vedeți că nu mai pune nimeni mâna nici dacă e singur în parc la miezul nopții și găsește plicul cu euroi în drum!

  4. Rascoliti mizeria din spitale . Medicul nu are timp de pacienti internati penru ca se grageste spre cabinetul particular sa mai faca racolari copletind locurie din spitalul de stat . Nu ia spaga dar il pune pe pacient sa plateasca consultatia in cabinetul particular . Despartiti medici de la stat de cei din privat si atunci vedem adevarata fata a sistemului medical Romanesc .

    • Nu e chiar asa.
      Am avut si eu contact cu cateva persoane care, din nefericire, au fost nevoite sa-si petreaca multa vreme prin spitale, chiar din mai multe zone ale tarii si multi dintre ei au fost foarte multumiti de stitudinea si serviciile personalului medical, chiar si fara sa dea spaga.
      Da, situatia din sistemul sanitar romanesc este jalnica, dar nu cred ca este corect sa generalizam si sa etichetam intregul personal medical folosind ca argument extremele, cele mai proaste sau cele mai bune pareri.