G4Media.ro

A fost eliminat din proiectul legii educației alineatul care ar fi discriminat…

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

A fost eliminat din proiectul legii educației alineatul care ar fi discriminat elevii cu cerințe educaționale speciale

A fost eliminat în Comisia de învățământ din Senat alineatul 11, din art. 68 al proiectului legii Educației, care ar fi discriminat elevii cu cerințe educaționale speciale. Ministrul Educației, Ligia Deca, a explicat de ce a fost introdusă prevederea inițial, însă din reacțiile societății civile a înțeles că acest articol ar putea fi folosit abuziv. 

Monica Anisie, președinta Comisiei de învățământ din Senat, a solicitat să înceapă discuțiile pe secțiunea despre Educație Specială din proiectul legii învățământului preuniversitar cu eliminarea alineatului 11, art. 68, la propunerea grupurilor parlamentare. Eliminarea a fost votată în unanimitate.

Ce prevedea articolul 68, alineatul 11 din proiectul legii educației:

„Înmatricularea beneficiarilor primari cu CES într-o unitate de învățământ de masă se face doar în situația în care aceasta dispune de resursă umană și bază materială corespunzătoare, inclusiv de cadre didactice de sprijin și itinerante.”

Eliminarea discriminării create prin articolul 68, alin. 11 din proiectul legii Educației a fost solicitată de peste 100 de ONG-uri din rețeaua FEDRA și RO TSA, la care s-au adaugat și FePAL, Asociația Mame pentru Mame, SUPRA și Părinții cer schimbare, peste 150 de organizații și peste 6.300 de semnatari.

Senatorul USR Ștefan Pălărie a întrebat de ce a existat în prima etapă forma ministerului pentru acest alineat și ministrul Educației, Ligia Deca, a explicat că a pornit de la „discuții legate de părinții care refuză o evaluare și de la serie de școli și de cadre didactice care cu dificultate reușesc să facă față colectivelor diverse pe care le au, însă  din reacțiile societății civile și din dezbateri a înțeles că acest articol ar putea fi folosit abuziv”.

Ministerul Educației propune o soluție care ar consta în „uniformizarea metodologiei de acordare a certificatelor de diagnostic a copiilor cu CES, în care să se clarifice uniform care este nivelul de ajutor necesar, ce trebuie să asigure școala și atunci să putem asigura aceste lucruri.”

Citește articolul integral pe Edupedu.ro

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează