G4Media.ro

BREAKING Profesorii resping oferta guvernului și anunță că luni va fi grevă…

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

BREAKING Profesorii resping oferta guvernului și anunță că luni va fi grevă generală

Update 18.54: Colegiul Național al Liderilor din FSLI și FSE, organism de conducere format din reprezentanții județeni ai sindicatelor, a decis duminică seată respingerea ofertei Guvernului și menținerea deciziei de a intra în grevă generală pe termen neliminat în școli, din data de 22 mai, ora 8:00, conform surselor Edupedu.ro.

Articol inițial: Oferta Guvernului i-a nemulțumit pe liderii sindicali prezenți la negocierile de la Palatul Victoria duminică după-amiaza. Marius Nistor și Simion Hăncescu, președinții federațiilor sindicale, au anunțat că pe această ofertă, mâine în școli „va fi grevă generală”, potrivit Edupedu.ro.

Oferta guvernului pentru protestatari a fost acordarea unor bonusuri pentru profesorii debutanți, bonusuri pentru profesorii din zone defavorizate și creșteri de salarii pentru personalul nedidactic, conform surselor G4Media.ro.

Declarațiile făcute la ieșirea de la negocieri:

Marius Nistor: Profesorii vor trebui să primească din partea executivului o soluție care să fie credibilă. Noi o să le pune la dispoziție exact comunicatul care pleacă din partea Guvernului, acest comunicat va ajunge în toate organizațiile noastre iar membri noștri de sindicat se vor pronunța. Dar cu certitudine vă spunem că pe această ofertă mâine va fi grevă generală!

Eu mi-aș fi dorit, și este dorința tuturor celor care lucrează în sistem, să nu fie această grevă generală. Nu noi ne-am dorit-o, am fost obligați să ajungem aici, este un cumul de mulțumiri iar durata lor va depinde strict de răspunsul pe care îl va avea guvernul, nu de tipul acestor declarații, ci de dorința colegilor noștri .

Când vor hotărî domniile lor, dar trebuie să vină cu oferte care trebuie să fie foarte tranșant e ca și clare ca termine și ca sume. În momentul de față chiar dacă sunt intenții bune, noi discutăm doar despre intenții, vorbim despre viitoare legea salarizării, legea salarizării care va începe să fie negociată abia din 15 iulie, iar ca aprobare, poate să ajungă undeva la sfârșitul lui octombrie sau la sfârșitul lui 2023, ca aplicabilitate – de la 1 ianuarie 2024, eventual și nu se știe, pentru că nu s-a dat un răspuns tranșant, dacă o grilă care va fi discutată și va fi negociată, va fi aplicată într-o singură tranșă sau în mai multe. Deci noi discutăm într-o momentul de față doar despre posibilități.

Legat de bonusul de 1000 RON pentru debutanți, oferit la negocieri?

Nu s-a spus concret de 1000 RON, e doar o propunere, nu este nimic clar.

Ce vi s-a spus exact?

S-a vorbit de bonusuri. De bonusuri s-a vorbit, că sunt dispuși să acorde bonusuri pentru profesorii debutanți și pentru personalul didactic care lucrează în zone defavorizate. Și atât. Nu s-a discutat despre sume.

Ce se întâmplă cu încheierea anului școlar, examenele?

Simion Hancescu: Guvernul trebuie să răspundă la această întrebare, nu noi.

Ce le spuneți părinților, ce fac ei de mâine dimineață?

Ceea ce am mai spus mereu, sunt școli care sunt sută la sută în grevă, nu are cine să supravegheze, recomandarea este să îi țină pe copii acasă dar școlile nu sunt închise, să fie foarte clar, acolo unde sunt profesorii de serviciu vor avea grijă de copii dacă vin la școală .

Se încheie situația copiilor la sfârșit de an?

Rămâne de văzut.

Citește tot articolul pe Edupedu.ro

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

20 comentarii

  1. sindicalistii au refuzat „suta de lei” a acestor demni urmasi ai Ceausestilor…

  2. Stapanii sa-si vada de „rotativă” in cazul ăsta, că doar nu educația i-a adus pe ei in pozitia de sefi la bani. Daca ar fi invatat si evoluat cinstit prin educatie, acum erau de partea cealalta a mesei negocierilor. Deci, va rugam liniste, baietii se pregatesc pentru Liga Ciolanelor.
    PS Observ la liderul bărbos aceeasi şopârlă obosită, cum că odată ajuns el mare sef, totul se va rezolva. Mai tine vrajeala asta la poulime?

    • Veți fi surprinși la anu’ cum vor vota românii, chiar și cei care astăzi își cer drepturile legale.

  3. Cum e posibil? După ce au trimis prim-anaIfabetul nației la negocieri? Doctorul care nu ar lua bacalaureatul?
    Ș O C A N T

    • Ă Ă Ă Î Î ăăăăăăăăăă noi vom ăăăăă educația este o ăăăîîî prioritate ăăă

    • putin respect pentru Eroii nostri cazuti la Datorie pe fronturile de la afganistan si kandahar (pahar) printre care si g.ral Ciuca

  4. Un guvern de analfabeți să dea bani la profesori? Niciodată! Mai bine încă ceva pentru pensiile speciale!

    • Uite cum stă treaba BILI GATES…Politist local 9000 lei, halocații de hrană, doctori ”fără mită” 16000-24000 lei, primari, viceprimari peste 10000 lei, agenții peste agenții… . Cadrele didactice încă nu au apucat SALARII SPECIALE..În rest jale… TAXE PESTE TAXE…Peste 28000 de firme DIZOLVATE !!!!. Vom ajunge să tipărim bani sau ne vindem ce a mai rămas, nu din viitorul copiilor, ci din visele lor !! O grevă fiscală și vă garantez că se reașează SALARIILE SPECIALE din sectorul bugetar. E ușor să faci o grevă pentru o majorare , iar in sectorul privat pentru plata taxelor omul trebuie să munească in 2 locuri de muncă sau să plece în lumea largă pentru că NIMĂNUI NU-I PASĂ DE EL ! Să nu mai zic de pensionarii care trebuie să-și caute un loc de muncă ( exclus pensionarii speciali din MAI sai MAN, angajati la ROMGAZ pentru o a doua pensie la 65 de ani).

    • mesaj pentru BILI GATES..mai jos.

  5. Bugetarii cer lefuri MAJORATE. Privații trebuie DOAR SĂ PLĂTEASCĂ TAXE MAJORATE !

    • Lasa-ne amice cu gargara de 2 lei. Pleacă în alta tara daca nu-ti convine. Profesorii sunt mai rau plătiți ca gunoierii. Ar trebui inchis tot anul școlar direct.

    • @bilaGatej 🙂 și dacă pleacă toți nebugetarii din tara la bugetari de unde se mai dau bani? Ai vorbit și tu când trebuia să taci ..profesorii merita salarii mai mari..mai ales profesorii debutanți..dar de aici până la a spune altcuiva că dacă nu ii convine sa plece din țară..e drum lung. Cu ce drept spui tu asta?

    • Cu dreptul la opinie.

    • Nu este o luptă între bugetari și privați. Statul să reducă salariile amantelor și să micșoreze numărul de speciali la cei incapacitati in luptă pentru patrie si micșorând taxele vor avea salarii mari si profesorii!

  6. PSDNL nu dă doi bani pe educația voastră, xecat cum vă doriți.

  7. dragi profesori, in loc sa cereti sa vi deschida cutia milei printr-un santaj ieftin .. nu mai bine ati pune umarul la schimbarea hotomanilor care va (si ne) umilesc de 30 de ani? de ce nu cereti reformarea si depolitizarea invatamantului? de ce nu ati protestat la stabilirea bugetului educatiei? stiti singuri raspunsul: pentru ca multi dintre voi ati ajuns acolo prin pile, multi sunteti plafonati, pentru ca, desi e mica leafa, e sigura si daca nu curge, macar pica.. pentru mine sunteti complici la amputarea spiritului acestei natii acceptand sa produceti noi si noi generatii de analfabeti functionali.

  8. Am vazut multe grile de salarizare si tabelele cu veniturile publice in fiecare trimestru:
    -profesorii cu studii superioare si peste 20 de ani vechime, fara grad de merit IAU SUB 4700LEI NET. Politistii au pensii de la 50 de ani de 4500+ (AU STUDII MEDII)
    -profesorii/educatorii debutanti au sub 2600 de lei NET. NICIUN BUGETAR referent sau vreun GARCEA din politie sau MAPN nu ia sub 3000 de lei
    Taiati pensiile speciale si salariile celor care dorm in primarii si mariti veniturile profesorilor, n3simtit1l0r
    (ciuca are cat 4 salarii de ale unui profesor iar sotia lui tot SPECIALA, fosta angajata cu studii medii are pensia FIX cat salariul unui PROFESOR cu 20 de ani vechime)

  9. De ce nu ies la greva și cei din sănătate ? Unde suntem noi cei care ne tot plângem ca suntem conduși de analfabeți functionali și hoți ?stam pe fb și așteptăm sa ne facă alti treaba .

  10. domnu’ sef la federatia de sindicate castiga bani buni din lupta asta de clasa: in 2021 a „ridicat” de la sindicate peste 170,000RON adica de aproape 4 ori cat a luat ca profesor (RON48,000) . mnu mai punem si mizilicul de 30,000 luati de la consiliul economic si social unde apara dreptul clasei muncitoare. deci e motivat sa lupte cu darzenie, dar parca nici chiar cat sa se termine lupta asta prea repede