G4Media.ro

Creșterea cu 25% a tuturor salariilor din Învățământ în acest an ar…

Sursa foto: Pexels

Creșterea cu 25% a tuturor salariilor din Învățământ în acest an ar însemna un impact suplimentar estimat de 2,7 miliarde de lei pentru Guvern, conform calculelor pe datele Ministerului Educației

Sindicatele au anunțat că au cerut joi seara o creștere în bloc a tuturor salariilor din Învățământul preuniversitar cu 25% și că Guvernul are timp până mâine, când va fi o nouă rundă de negocieri, să facă toate calculele și să ofere un răspuns. În școli este a patra zi de grevă generală, iar greva continuă, conform liderilor sindicali, care au anunțat un nou marș prin București marți, 30 mai.

Calculele Edupedu.ro, făcute pe baza datelor Ministerului Educației arată că o creștere cu un sfert a tuturor salariilor din Educație ar avea un impact bugetar de 2,7 miliarde lei pentru cele 6 luni, câte au mai rămas din acest an.
  • Notă: Există limitări la un astfel de calcul, nefiind o transparență în privința cheltuielilor de personal pentru fiecare tip de angajat din sistemul de învățământ, iar o parte din cheltuielile cu veniturile celor angajați în Educație este prevăzută în bugetele autorităților locale, deci acesta nu este un calcul exhaustiv, ci o aproximare pe datele publice existente.
Calculele pornesc de la următoarele date: impactul calculat pe creșterea cu 60% în medie, a salariilor profesorilor, pentru un an de zile, ar însemna 8,7 miliarde de lei pe an, conform datelor din fișa de impact bugetar a proiectului de lege a învățământului preuniversitar, cu calculele făcute de Ministerul Educației în nota de fundamentare a documentului. Impactul total, calculat tot de Ministerul Educației pentru toate creșterile salariale din sistemul de Educație, care are o salarizare prevăzută în bugetul său, pentru un an de zile, după intrarea în vigoare a noii legi, în varinta care intrase în Guvern a proiectului de lege, era de 13,1 miliarde de lei. Această sumă însemna aplicarea noilor prevederi din legea Educației în privința salarizării, prevederi care luaseră în calcul grilele propuse și convenite cu sindicatele – adică cele care prevedeau, după cum susținea ministrul Educației, Ligia Deca, o creștere cu 60%, în medie, a salariilor profesorilor și creșteri salariale și pentru ceilalți angajați introduși și ei în grilele propuse pentru noua lege a salarizării unitare, alături de sindicate. Articolul integral pe Edupedu.ro

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

5 comentarii

  1. Calumeaaaa. Se taie cele 11 miliarde de la pensii speciale si mai si raman.

  2. O rușine de țară, de Guvern, de politicieni!
    Să nu fi în stare să găsești 2,7 mld. lei pentru plata muncii în Educație înseamnă nu imp_otență ci ticăloșie!
    Se pot găsi 20 de miliarde dacă ar vrea.
    6-7 miliarde pe an înseamnă doar sporul pentru condiții de muncă grele, vătămătoare sau periculoase acordat aiurea nesimtitilor de prin birouri din administrația centrală și locală

    • PS
      Asta dovedește și confirmă a nu mai stiu câta oara că nu se vrea pune ordine și face dreptate și echitate în această țară indiferent de cine este la putere!

  3. pib estimat 2023 – 300 miliarde euro

    Impact pensii speciale 0.85% din pib, deci 2.55 miliarde de euro

    Și voi vă plângeți că nu aveți 2.7 miliarde de lei (nu euro) pentru profesori.

    Mie mi se pare hoție din banul contribuabilului.

    Unii au pensii de lux și alții cu studii sunt condamnați la saraciem

  4. Vai saracii guvernanti,cum nu gasesc ei cam cat au dat/dau pe bmw-urile militiei nationale…Sa le plangem de mila,mai ales ca saptamanile trecute au angajat cheltuieli duble ca valoare pentru reinnoirea parcurilor auto?Mamaliga budai are bani de spart pentrun 60 de taraboante,da’le da flit profesorilor ca n-are sacul de bani?Sa le fie rusine celor ce i-au dat note de trecere mamaligarului astuia…lui si altora ca el.