G4Media.ro

Procurorii DNA, DIICOT și ai Parchetului General resping scenariul de reformă a…

Sursa foto: Pixabay / Montaj

Procurorii DNA, DIICOT și ai Parchetului General resping scenariul de reformă a pensiilor speciale: ”Se vor crea disfuncționalități majore prin pensionarea magistraților și prin afectarea severă a capacității de atragere în profesie de noi magistrați”

Procurorii DNA, DIICOT și ai Parchetului General au transmis o reacție comună referitoare la creșterea vârstei de pensionare a magistraților și la scenariul de reformă a pensiilor speciale pe care aceștia îl resping:

  • ”Necesității adoptării unui sistem real de etapizare a vârstei standard de pensionare, care să evite disfuncțiile și inechitățile din sistemul judiciar, cu asigurarea previzibilității și respectării statutului constituțional al magistraților”, au transmis aceștia.

În comunicatul de miercuri se mai arată că ”trebuie evitată instituirea oricărei discriminări viitoare între beneficiarii pensiei de serviciu, modul de etapizare a vârstei de pensionare propus în prezent având drept consecință directă crearea unei discriminări imediate între magistrați, prin impunerea unei condiții similare de vârstă pentru majoritatea acestora, fără nicio diferențiere reală în raport de vechimea în magistratură acumulată până în acest moment”.

Procurorii de la cele trei parchete mai susțin că măsurile ar urma să creeze ”disfuncționalități majore” în sistemul judiciar atât prin pensionarea rapidă a magistraților, cât și prin ”afectarea severă a capacității de atragere în profesie de noi magistrați, cu riscul producerii unor consecințe grave, pe termen lung, pentru buna funcționare a sistemului judiciar, grevat oricum de o criză de personal fără precedent”:

  • ”​De aceea, apare ca imperios necesară inițierea unor consultări imediate a reprezentanților sistemului judiciar, în vederea adoptării unui sistem real, transparent și previzibil de etapizare a vârstei standard de pensionare, care să evite disfuncțiile și inechitățile din sistemul judiciar, cu respectarea statutului constituțional al magistraților și a obligațiilor asumate în cadrul Mecanismului privind statul de drept”, se mai arată în comunicatul DNA, DIICOT și PG.
Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

  1. N.E.S.I.M.T.I.R.E!

  2. Magistrații nu știu că pe noi ne doare-n coor de ei! Au trecut vremurile bune din 2017, nesimțiților!

  3. ”Se vor crea disfuncționalități majore prin pensionarea magistraților și prin afectarea severă a capacității de atragere în profesie de noi magistrați”. Asadar cat o sa tineti dosarele la sertare? Peste opt ani ca in prezent?

  4. Neinteresandu-ne ce se întâmplă cu Justiția dacă intră în grevă!

  5. Rusinea Romaniei este sistemul de justitie. Incompetenta jalnica in tot sistemul. Sunt toti o apa si un pamant, sunt acolo doar sa umfle burtile si sa slugeasca coruptii. Mai crede cineva ca exista justitie in Romania?

    • În România nu e nevoie de justiție, ne trebuie justițiari.

  6. Fix acum cand savoneria mergea ca unsa….hai mai,au facut astia de-o margica in justitie si nu stim noi?Toate dosarele mari sunt „ätinse” de prescriptie,de ce oare?Ei se pensioneaza,dosarele se rejudeca pina la sfantu’asteapta…dupa politicieni,cred ca-s a doua categorie ce primeste carnitza .

  7. Anularea pensiilor speciale este cea mai justa masura si sa se faca tuturor specialilor nesimtiti si inbuibati .

  8. Ce ‘disfunctionalități’ apar, dispare acea clasa socială,căci asta a ajuns, a magistraților supuși, ‘stresați’ și lipsiți de coloană vertebrală, ce a fost creată prin acordarea facilităților privitoare la vârsta de pensionare și cuantumul pensiei, ce are o valoare medie de, atenție, 18000 de lei ,suma dată de presă.

  9. La prescriere se ajunge si cu ei si fara, deci care sunt schimbarile ?

    • Oricum și magistrații și aproape toți militarii sau polițiștii tarii beneficiază de „inscrierea” în Grupa I de munca.Din 65 ani, vărstă de pensionare, scăzând cei 13 ani, conform prevederilor legale de 6 luni vechime în plus la an, ar rezulta o vârstă de pensionare de 52 de ani.Chiar așa?Dacă la un militar sau polițist operativ ar impune ceva discuții, avand in vedere randamentul fizic, la magistrați nu cred ca face obiectul.Un profesor universitar la aceasta vărstă reprezinta „apogeul” profesional, însă cred ca și la magistrați ar trebui sa reprezinte același lucru.Scoayerea meseriei din categoria Grupei I și pensionarea efectiva la 65 , ar trebui sa reprezinte un punct al reformei în justitie, printre altele.Reforma trebuie făcută și în domeniul apărare, ordine publica și siguranță națională, nu numai în justitie.In aceste domenii, totul este la nivelul anului 1989 cu „coafuri” pe ici-colea, însă fără schimbări semnificative în domenii.Timp a fost suficient din 2007, de la aderarea la UE, pana în prezent, dar cine sa facă schimbările sistemului?Nu are cine, pentru ca nu se vrea