G4Media.ro

EXCLUSIV Ambasadorul SUA, Kathleen Kavalec: Sper ca în timpul mandatului meu să…

Sursa: Ambasada României în SUA

EXCLUSIV Ambasadorul SUA, Kathleen Kavalec: Sper ca în timpul mandatului meu să fie eliminate vizele pentru românii care călătoresc în SUA / Emitem multe vize în acest moment. Marea majoritate a cererilor sunt aprobate/ Cred că anul acesta vom stabili un record

Ambasadorul SUA la București, Kathleen Kavalec, a declarat, într-un interviu pentru G4Media.ro, că speră ca în mandatul său la București să fie eliminate vizile pentru românii care călătoresc în Statele Unite și că anul acesta ar putea fi stabilit un record în ce privește numărul vizelor acordate.

”Sper ca în timpul mandatului meu în România să putem vedea România acceptată în program. Cred că mergem în direcția absolut corectă, așa că sunt optimist în această privință. Ar trebui să mai spun, totuși, că emitem multe vize în acest moment. Marea majoritate a cererilor sunt aprobate”, a spus Kavalec.

Ea a salutat numirea unui coordonator național pentru aderarea României la programul de vize al Statelor Unite ale Americii, precizând că din experiența altor țări precum Polonia sau Croația care au avut astfel de coordonatori aceasta reprezintă o bună practică și care asigură că pașii se realizează în mod rapid.

”După cum am menționat, există câteva părți în acest proces de acceptare în programul de scutire de vize. Prima are legătură cu acordurile privind schimbul de informații, iar noi lucrăm în mod activ la aceste acorduri chiar acum. Și există o serie de reuniuni care au loc. Cred că săptămâna viitoare va avea loc una la Washington pentru a stabili termenii acestor acorduri. Cealaltă parte are legătură cu măsurarea numărului de refuzuri ca procent din vizele emise. Legislația americană are o cerință specifică ca rata de refuz, așa-numita rată de refuz, să fie sub 3 procente”, a mai explicat ambasadorul SUA.

  • Alte declarații relevante: Despre lupta anticorupție: Un lucru pe care l-am observat sau pe care l-am observat eu este o problemă legată de instituția prescripției care este folosită pentru a permite oamenilor care sunt urmăriți penal să fie liberi pentru că timpul se scurge în urmărirea penală. Înțeleg că s-au făcut unele eforturi pentru a încerca să se corecteze această problemă, dar au existat multe cazuri în care oamenii au folosit acest lucru pentru a evita pedeapsa, iar acest lucru trebuie să se schimbe. 
  • Despre discursul extremist promovat de AUR: ”Nu este un fenomen doar în România, dar cu siguranță cred că utilizarea acestui tip de retorică divizivă și plină de ură este un pericol pentru orice democrație. Există cred că o minoritate de indivizi  încearcă să atragă atenția prin utilizarea acestui tip de retorică. Să sperăm că societatea este suficient de rezistentă pentru a nu permite ca acest tip de lucruri să se răspândească prea mult”.

Vezi aici interviul în variantă VIDEO/ Filmare și montaj: Inquam Photos/ Autor: Ovidiu Micsik, Alexandru Bucsa

Dan Tăpălagă: Doamnă ambasador, am avut un reportaj pe G4 Media despre 1.400 de cetățeni români care au operat în SUA. Era un grup de crimă organizată. Ce spuneți despre asta?

Kathleen Kavalec: Ei bine, am văzut reportajul dvs. și – care cred că s-a bazat pe reportajele din Statele Unite pe aceste rețele, așa că nu pot confirma cifrele sau ceva de genul acesta. Cred că, probabil, informația a venit de la forțele de ordine locale. Ceea ce pot spune este că avem o cooperare excelentă cu forțele de ordine din România la nivelul FBI, al Departamentului de Securitate Internă, al agenției de combatere a drogurilor.

Sunt multe conexiuni pe care le-am construit cu omologii noștri din domeniul aplicării legii și că există un schimb regulat de informații. Există adesea o cooperare în ceea ce privește anumite operațiuni, dacă acestea sunt de natură internațională, dar și în ceea ce privește programele de formare. Iar în cazul articolului pe care l-ați publicat, din câte am văzut, era vorba de cetățeni români care poate comiteau infracțiuni într-o locație și apoi se mutau în alt stat, ceea ce este o tactică pe care infractorii o folosesc pentru a – evita urmărirea penală, deoarece forțele noastre de ordine sunt organizate pe stat, pe oraș și pe stat.

Deci FBI-ul intervine atunci când devine o operațiune care se mută între state. Știu că FBI a fost implicat în sprijinirea forțelor de ordine locale în încercarea de a face față acestui tip de – cum să spunem – activitate mobilă a crimei organizate, împărtășind informații și ajutând la identificarea autorilor.

Deci îmi imaginez că această cooperare va continua și nu este neobișnuit să existe cetățeni străini care să se implice în acest tip de activitate. Așa că nu aș spune că este un număr mare. Există multe alte grupuri de acest gen care operează, dar mă bucur să văd că autoritățile locale au reușit să identifice și să aresteze autorii în acest caz.

Dan Tăpălagă: Întrebarea care se pune aici, doamnă ambasador, este cât de mare este fenomenul trecerii ilegale a frontierei în SUA de către cetățenii români? Și întrebarea este dacă acest fenomen a crescut sau nu în ultimii ani.

Kathleen Kavalec: Nu cred că este o problemă mare. Cred că sunt multe naționalități care încearcă să intre ilegal. Și, din câte știu, nu este un fenomen major, dar există și sunt cazuri de rețineri.Dar, dacă ne uităm la el în termeni de cifre generale, nu l-aș numi în niciun caz un fenomen de amploare.

Cristian Pantazi: Este acest fenomen și alte lucruri de acest gen, indiferent cât de mare sau mic, afectează amânarea unei decizii privind ridicarea vizelor pentru cetățenii români?

Kathleen Kavalec: Nu, nu cred că da. Efortul de eliminare a vizelor se uită la schimbul de informații, se uită la numărul de vize care sunt eliberate față de vizele care sunt refuzate. Prin urmare, cred că problema trecerilor de frontieră se referă la problema schimbului de informații, care este destul de bun. Așadar, nu, nu cred că acest lucru întârzie procesul.

Cristian Pantazi: Am văzut ieri că guvernul a numit un oficial care se va ocupa tocmai de programul de scutire de vize. Credeți că acest lucru îi va ajuta pe românii cărora li s-a ridicat viza? Ați putea să ne dați un termen pentru ridicarea vizelor?

Kathleen Kavalec: Ei bine, în primul rând, permiteți-mi să spun că suntem foarte încântați de numirea domnului Valentin Vătăjelu. Este o persoană pe care o cunoaștem bine, deoarece a lucrat în trecut la Washington, la Departamentul de Securitate Internă. Noi am susținut și am recomandat ca guvernul României să numească un coordonator pentru acest efort.

Acest lucru se bazează pe o bună practică pe care am văzut că alte țări care au intrat cu succes în programul de scutire de vize o folosesc. Atât Polonia, cât și Croația au avut coordonatori. Așadar, cred că este un pas foarte util, deoarece procesul implică mai mult decât un singur minister, Ministerul de Interne, Ministerul Afacerilor Externe, poliția. Alte părți ale guvernului sunt implicate în acest efort.

Și astfel, având un coordonator care se poate asigura că toată lumea lucrează împreună și că pașii asupra cărora s-a convenit sunt realizați într-un mod rapid, cred că experiența a arătat că acest lucru face o diferență uriașă. După cum am menționat, există câteva părți în acest proces de acceptare în programul de scutire de vize. Prima are legătură cu acordurile privind schimbul de informații, iar noi lucrăm în mod activ la aceste acorduri chiar acum. Și există o serie de reuniuni care au loc. Cred că săptămâna viitoare va avea loc una la Washington pentru a stabili termenii acestor acorduri.

Cealaltă parte are legătură cu măsurarea numărului de refuzuri ca procent din vizele emise. Legislația americană are o cerință specifică ca rata de refuz, așa-numita rată de refuz, să fie sub 3 procente.

Cred că, dacă ne uităm la tendințe, știți, de-a lungul anilor, această rată a scăzut aici, pe măsură ce România a devenit mai bogată, odată cu aderarea la UE. În ceea ce privește persoanele care abuzează de vize, aceste cifre au scăzut. Prin urmare, ceea ce avem în vedere în acest an este o campanie, în special începând mai târziu în cursul anului, deoarece măsurăm această rată din septembrie până în septembrie, de la an la an, lucrând cu acest coordonator care tocmai a fost numit la o campanie de informare publică pentru a-i ajuta pe românii noștri să fie bine informați atunci când solicită o viză, cum să facă acest lucru cu succes, ce trebuie să evite, cum să solicite tipul corect de viză, cum să nu solicite o viză de turist dacă vor să muncească, și viceversa.

Deci, cred că, cu toate acestea, sper ca în timpul mandatului meu în România să putem vedea România acceptată în program. Cred că mergem în direcția absolut corectă, așa că sunt optimist în această privință. Ar trebui să mai spun, totuși, că emitem multe vize în acest moment. Marea majoritate a cererilor sunt aprobate.

Mulți oameni nici măcar nu trebuie să vină la un interviu. Dacă ați mai avut o viză înainte, dacă viza dvs. trebuie prelungită, o puteți face online. Așadar, nu este un proces atât de dificil. Și cred că anul acesta, știți, stabilim un nivel record. Vom stabili un nivel record în ceea ce privește numărul de vize eliberate. Așadar, în timp ce eliminarea vizelor este importantă, vreau să subliniez faptul că foarte mulți români călătoresc în Statele Unite.

Mulți români au deja vize, iar vizele noastre sunt valabile 10 ani. Așa că, știți, nu există niciun impediment pentru a călători în această etapă. Acesta este doar un lucru care va elimina un obstacol birocratic și va facilita și mai mult călătoriile.

Cristian Pantazi: Acesta este un termen foarte optimist pe care l-ați menționat: în timpul mandatului dumneavoastră.

Kathleen Kavalec: Da, dar nu se știe cât timp voi sta aici.

Cristian Pantazi: Am văzut săptămâna trecută că guvernul Statelor Unite și guvernul român au deschis o unitate specială aici, la București, o unitate de investigații penale transfrontaliere. De ce? Ce va face această unitate?

Kathleen Kavalec: Nu știu dacă am deschis o nouă unitate. Știu că vorbim despre o cooperare mai mare. Și se întoarce la ceea ce am spus mai devreme despre o mai mare cooperare în domeniul aplicării legii. Adică, acesta este un fenomen global.

Vedem din ce în ce mai multe activități infracționale transfrontaliere, așa că este important să lucrăm împreună pentru a aborda aceste probleme. Și, având în vedere că avem o cooperare excelentă și că au existat multe investigații de succes, să aprofundăm cooperarea în acest domeniu.

Cristian Pantazi: Această unitate sau această cooperare consolidată între cele două guverne va viza și traficanții de droguri? Și cât de mare este această problemă a rețelelor de trafic de droguri care includ cetățeni români?

Kathleen Kavalec: Da, nu sunt un expert în domeniul criminalității, așa că ezit să comentez acest lucru. Avem o cooperare. Agenția noastră de combatere a drogurilor are un reprezentant aici, la ambasadă, așa că există cooperare în acest domeniu. Din câte am înțeles, România este în special o sursă de tranzit pentru o mulțime de droguri, mai mult decât o țară de destinație sau sursă. Dar, din nou, nu sunt expertul care să se pronunțe în această privință.

Dacă vom înființa o unitate, sunt sigur că acest lucru va face parte din ea. Dar, în general, avem o cooperare în domenii care implică, așa cum am spus mai devreme, infracțiuni comise de cetățenii respectivi în țara celuilalt. Lucrurile care implică traficul de droguri, traficul de persoane este un alt domeniu. De asemenea, rețelele de crimă organizată. Așadar, acestea sunt domeniile care, după cum v-ați putea aștepta, implică legături internaționale.

Dan Tăpălagă: Ne apropiem de finalul interviului nostru, doamnă ambasador, ultimele două întrebări. Sunteți mulțumită de progresele înregistrate în lupta împotriva corupției la nivel înalt în România? Nu credeți că nu mai există cazuri relevante care să fie investigate de procurorii anticorupție?

Kathleen Kavalec: Ei bine, nu pot vorbi despre ce se investighează în acest moment. Eu am fost aici în România acum 15 ani, am plecat exact când România a aderat la UE.

Și, din ce pot să văd, România a făcut multe progrese în a fi mai proactivă în investigarea corupției și a luat unele măsuri pentru a încerca să combată sau să prevină corupția în primul rând. Dar, bineînțeles, corupția este o problemă care există peste tot și este ceva ce trebuie să lucrezi în permanență pentru a preveni și a urmări penal. Așa că sunt sigur că se poate face mai mult în ceea ce privește programele noastre.

Noi – agențiile noastre de aplicare a legii și Departamentul nostru de Justiție sunt angajate cu instituțiile relevante de aici pentru a încerca să consolidăm aceste instituții pentru a le sprijini astfel încât să fie mai eficiente și mai eficace. De exemplu, tocmai am trimis un grup de experți în achiziții publice din diferite ministere în Statele Unite pentru a învăța despre modul în care încercăm să prevenim frauda în domeniul achizițiilor publice și pentru a avea cele mai bune practici în acest domeniu.

Așadar, derulăm o serie de programe în aceste domenii și vom continua să facem acest lucru. Dar cred că, în mod cert, corupția este un lucru pe care fiecare guvern trebuie să încerce să îl prevină și să îl susțină – investigarea și urmărirea penală. Aceasta se referă la problema încrederii oamenilor în guvernul și în democrația lor. Și, prin urmare, acolo unde există puncte slabe – acestea ar trebui abordate.

Un lucru pe care l-am observat sau pe care l-am observat eu este o problemă legată de instituția prescripției care este folosită pentru a permite oamenilor care sunt urmăriți penal să fie liberi pentru că timpul se scurge în urmărirea penală. Înțeleg că s-au făcut unele eforturi pentru a încerca să se corecteze această problemă, dar au existat multe cazuri în care oamenii au folosit acest lucru pentru a evita pedeapsa, iar acest lucru trebuie să se schimbe.

Așadar, ne vom oferi sprijinul, formarea și asistența noastră în oricare dintre aceste domenii pentru a consolida instituțiile și pentru a consolida capacitatea României de a combate corupția și de a o preveni.

Dan Tăpălagă: Și ultima întrebare va fi, doamnă ambasador, despre discursul extremist din România. Sunteți îngrijorată de ascensiunea discursului extremist în politică promovat în special de partidul extremist AUR?

Kathleen Kavalec: Cred că suntem îngrijorați de creșterea acestui tip de discurs oriunde. Nu este un fenomen doar în România, dar cu siguranță cred că utilizarea acestui tip de retorică divizivă și plină de ură este un pericol pentru orice democrație. Există cred că o minoritate de indivizi  încearcă să atragă atenția prin utilizarea acestui tip de retorică.

Să sperăm că societatea este suficient de rezistentă pentru a nu permite ca acest tip de lucruri să se răspândească prea mult, dar cred că noi toți trebuie să fim pregătiți să ne exprimăm și să respingem acest tip de comportament plin de ură. Știu că România a adoptat o strategie de combatere a antisemitismului, a retoricii extremiste, și este important ca guvernul să fie conștient și proactiv în încercarea de a combate acest lucru. Și se referă, de asemenea, la problema de a se asigura că – revenind la problema gândirii critice, predarea empatiei în școli. Suntem foarte bucuroși să vedem că România a adoptat un program de predare a Holocaustului în licee.

Citește și:

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Îmhî, „pas cu pas” în timp ce ne educăm!

  2. Viza asta este precum morcovul ținut că stimulent în fața măgarului . Nu știu când vom apuca sa mușcăm din el. Toți americanii ăștia, ‘iubitori ai romanilor’, au promis marea cu sarea. Dar astea,promisiunile, au trebuit cumpărate pe bani multi și degeaba .