G4Media.ro

Orchestra Naţională a Franţei, spectacole de gală la Timișoara. ”Au adus o…

Sursa foto: Pixabay

Orchestra Naţională a Franţei, spectacole de gală la Timișoara. ”Au adus o muzică ce uneşte Europa de Est şi de Centru de Paris”

Filarmonica Banatul din Timişoara încheie, vineri, cea de-a 47-a ediţie a Festivalului Internaţional ”Timişoara Muzicală”, dedicat Capitalei Europene a Culturii TM2023, la Biserica Millenium, cu un concert extraordinar, care va începe la ora 19,00, transmite Agerpres.

Concertul va fi susţinut de Orchestra simfonică şi Corul „Ion Românu” ale Filarmonicii Banatul şi Corul de Copii al Liceului de Artă „Ion Vidu” din oraş, avându-l ca dirijor pe Gabriel Bebeşelea, iar interpreţi vor fi soprana Dragana Radakovic, tenorul Tiberius Simu, baritonul Balla Sandor. În program, se află „War Requiem, op. 66”, de B. Britten.

Finalul Festivalului a fost marcat în această săptămână de două seri unice, miercuri şi joi, în care şi-a dat concursul, în premieră, Orchestra Naţională a Franţei (ONF) condusă de directorul său artistic, timişoreanul Cristian Măcelaru, avându-i ca solişti pe pianistul David Fray, care a interpretat un concert de R. Schumann, seara continuând cu „Dansuri din Galanta” (Z. Kodaly) şi „Suita Arleziana nr.2” (G. Bizet), şi pe Sarah Nemţanu, la vioară, care a interpretat „Rondo Capriccioso” de C. Saint-Saens, iar a doua parte a programului a cuprins poemul dansant „Jeux” de C. Debussy şi suitele „Daphnis şi Chloe” de M. Ravel. Desigur, au fost şi câteva „surprize româneşti”.

„Este un moment istoric pentru Timişoara şi pentru TM2023, Orchestra Naţională a Franţei a poposit la Timişoara pentru două concerte extraordinare. (…) Originea proiectului este în discuţiile cu maestrul Cristian Măcelaru, care şi-a dorit să aducă Orchestra Naţională a Franţei la Timişoara şi să-şi aducă această contribuţie în anul 2023 către timişoreni, în oraşul natal. ONF este considerată ambasadorul cultural al Franţei şi este extraordinar că a venit la Timişoara, atât pentru Timişoara cât şi pentru public”, a declarat presei managerul Filarmonicii Banatul, Ovidiu Andriş.

Directorul ONF, Cristian Măcelaru, a subliniat, în acelaşi context, că TM 2023 – Capitală Europeană a Culturii este un impuls pentru oraş, ca să treacă printr-o transformare adevărată, în care cultura are un rol foarte important.

„Cele două concerte cu Orchestra Naţională a Franţei au adus o muzică ce uneşte Europa de Est şi de Centru de Paris. Este un repertoriu al nostru, de acasă (al ONF – n.r.), iar noi, fiind ambasadori culturali ai muzicii franceze, interpretăm muzică franceză foarte des. A fost un program pur francez, din secolele XIX-XX”, a spus Cristian Măcelaru.

În altă ordine de idei, pentru TM2023, Ovidiu Andriş şi-a dorit să aducă la Timişoara cât mai mulţi muzicieni români, timişoreni, din diaspora, care cântă în diverse colţuri ale lumii. Astfel, sâmbătă începe la Timişoara Turneul Romanian Chamber Orchestra (RCO), în Sala Capitol a Filarmonicii Banatul, de la ora 19,00, cu un program care va oferi publicului lucrări de Gyorgy Ligeti („Concert românesc”), Wolfgang Amadeus Mozart („Concertul pentru clarinet şi orchestră în La major K. 622”) şi Franz Schubert („Simfonia nr. 4”), avându-l ca solist pe clarinetistul Carlos Ferreira, sub bagheta dirijorală a maestrului Cristian Măcelaru.

„Romanian Chamber Orchestra este un proiect de suflet pe care l-am pornit împreună cu Ovidiu Andriş, cu Cristian Andriş şi în care aducem cât mai mulţi români din afara României, care vor să revină şi să contribuie la viaţa culturală din România. În toate orchestrele din Europa şi din America sunt şi români de calitate extraordinară. Pe parcursul anilor, tot întâlnind români în alte locuri care îmi spuneau că vor să vină şi ei să facă ceva, mi-am zis să creăm o platformă unde să dăm voce acestor artişti extraordinari care vor să contribuie la viaţa culturală din România. RCO, care s-a format în urma acestor dorinţe, este într-adevăr un proiect de suflet, deoarece cu toţii aşteptăm cu nerăbdare să revină acel moment din luna mai sau iunie, când să ne putem reîntâlni şi să facem concertul. De fiecare dată a fost în Timişoara, pentru că aceasta a fost dorinţa mea, pentru că am vrut să merg să mănânc prânzul la mama, acasă”, a detaliat maestrul Cristian Măcelaru.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...