G4Media.ro

LIVE Ziua 465 de război. Zelenski anunță că Ucraina este pregătită pentru…

sursa foto: Facebook/ Volodimir Zelenski

LIVE Ziua 465 de război. Zelenski anunță că Ucraina este pregătită pentru contraofensivă/ ”Forţele ruseşti au încercat să-mi arunce în aer oamenii”, acuză șeful mercenarilor Wagner/ Putin spune că „răuvoitorii” încearcă să destabilizeze Rusia din interior

Şeful companiei ruse de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, care se ceartă de luni de zile cu conducerea armatei regulate ruse, a escaladat vineri disputa acuzând forţele Moscovei că au încercat să-i arunce în aer oamenii, relatează Reuters. Vladimir Putin a declarat într-o şedinţă a Consiliului rus de Securitate, că „răuvoitorii” îşi intensifică eforturile de destabilizare a Rusiei şi i-a îndemnat pe membrii cabinetului său să nu permită acest lucru „sub nicio formă”, relatează TASS. Volodimir Zelenski şi-a anunţat compatrioţii, în discursul său de vineri seara, că a ordonat o verificare a tuturor adăposturilor antiaeriene din Ucraina, după moartea a trei persoane la Kiev care nu au găsit deschis un astfel de adăpost în timpul unui atac rusesc care a avut loc joi, transmite News.ro.

Principalele evenimente ale zilei de sâmbătă, 3 iunie:

Ora 21:50 Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, i-a răspuns premierului ungar, Viktor Orbán, care a sugerat Ucrainei să renunţe la contraofensivă și să înceapă negocierile cu Federația Rusă – scrie ziarul Korespondent, potrivit agenției Rador. „Aceasta este o logică perversă, o logică bolnavă, care a eșuat complet în perioada 2014-2022. Dacă vrei să ajuți, folosește-ți conexiunile și contactele și convinge-l pe Putin să părăsească Ucraina” – a declarat Kuleba. Amintim că, într-un interviu acordat, vineri, postului de radio de stat ungar, premierul Orbán a vorbit despre „pierderile grele pe care le va suferi Ucraina” în timpul contraofensivei și a făcut apel la negocieri cu Moscova.

Ora 21:25 „Președintele Putin a fost, este și va fi deschis oricărui contact pentru atingerea scopurilor noastre prin alte mijloace decât cele ale operațiunii militare speciale. Dacă ar fi posibil, acest lucru ar fi de preferat”, a declarat Dmitri Peskov la emisiunea „Moscova. Kremlin. Putin” de pe canalul tv Rusia-1, potrivit agenției TASS. Peskov a mai subliniat că „țările Occidentului colectiv nu-i dau Rusiei altă alegere momentan”. El a comentat și propunerea Franței de a ține un summit pentru pace în Ucraina la Paris. „Acum, Ucraina este un instrument al conflictului. Conflictul a devenit mult mai larg, Occidentul colectiv amenință cu un război combinat împotriva țării noastre.” Cât despre Franța, Peskov spune că a devenit de facto participantă în conflict de partea Kievului și deci nu poate pretinde un rol de moderator într-o eventuală negociere.

Ora 19:25 Ministrul ucrainean de Interne Igor Klimenko a anunţat, sâmbătă, că au fost verificate cele peste 4.800 de adăposturi antiaeriene din Ucraina şi s-a constatat că aproximativ 20 la sută nu sunt adecvate pentru a fi folosite, relatează The Kyiv Independent. Din totalul de peste 4.800 de adăposturi, 252 erau închise şi 893 nu erau adecvate pentru a fi folosite, a precizat Klimenko. Informaţia vine la câteva zile după ce un grup de civili nu a reuşit să intre într-un adăpost la Kiiev în timpul unui atac nocturn cu rachete al Rusiei. Trei persoane, inclusiv o mamă cu fiica ei de nouă ani, au murit în timp ce încercau să intre într-un adăpost care avea uşa încuiată, la 1 iunie. Klimenko a anunţat că vor avea loc şi în viitor verificări la adăposturile antiaeriene.

Ora 14:28 Jumătate din primii 400 de soldați ucraineni care vor fi instruiți pe tancurile americane Abrams au sosit în Germania. Aceștia vor învăța cum să desfășoare operațiuni pe modelul M1 A1, nu pe cel mai avansat M1 A2, în parte din cauza temerilor că tehnica ar putea ajunge în mâinile rușilor, a declarat analistul militar Sean Bell, citat de Sky News. O versiune personalizată a tancului pentru a fi folosită în Ucraina ar fi întârziat livrarea, așa că 31 de modele A1 vor fi desfășurate în schimb – administrația Biden promițând să le livreze până în toamnă.

Ora 13:00 Generalul David Petraeus a declarat că contraofensiva ucraineană este „foarte impresionantă” și poate avea succes, adăugând că ucrainenii sunt „hotărâți să își elibereze țara”, transmite The Guardian. (detalii aici)

Ora 11:58 O miliție rusă anti-Kremlin care a lansat atacuri în Rusia afirmă că a convenit cu armata ucraineană să permită civililor ruși să se evacueze în Ucraina, transmite Sky News. Legiunea „Rusia Liberă”, care a declarat că a luptat ieri cu trupele Moscovei în regiunea de frontieră Belgorod, a afirmat că acesta este rezultatul bombardamentelor „haotice” ale lui Vladimir Putin în zonă. Forțele armate ucrainene nu au confirmat declarația miliției și au negat anterior orice coordonare cu aceasta.

Ora 11:17 Numărul morţilor civili în regiunea Belgorod din Rusia a crescut la patru de când a fost raportată ieri activitatea militară, scrie SkyNews, citată de News.ro.

Ora 11:14 Ucraina este pregătită să lanseze mult așteptata contraofensivă pentru recucerirea teritoriilor ocupate de Rusia, a anunțat președintele său, citat de Sky News. (detalii aici)

Ora 10:40 Atacurile asupra regiunii Belgorod provoacă rușilor ”anxietate sporită și continuă”, susține Institutul pentru Studierea Războiului (ISW)/ Cum întoarce Putin situația pentru a obține sprijin intern prelungit.

Ora 10:00 Oboseala și nervii întinși pun stăpânire pe Kiev, în timp ce orașul se adăpostește de raidurile nocturne rusești, arată un reportaj The Guardian. Loviturile asupra capitalei au provocat puține victime comparativ cu alte zone din Ucraina, dar locuitorii se confruntă cu o nouă „teroare psihologică”.

Când alarmele de raid aerian se declanșează în jurul orei 3 dimineața, primul lucru pe care îl fac kievenii epuizați este să pună mâna pe telefoanele mobile, să verifice știrile, să trimită mesaje rudelor și prietenilor – și să înceapă să asculte exploziile care aproape sigur vor urma.

  • „Te trezești, te duci într-un spațiu sigur, poate un adăpost, cu telefonul în mână. Nu poți lucra, nu poți citi; stai, te uiți în jur și aștepți. În cel mai rău caz, auzi un zgomot distinctiv, poate ca o motocicletă care trece pe lângă tine”, a declarat Kira Rudik, un deputat ucrainean și lider al partidului liberal Holos.

Ora 09:43 Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a ordonat ca adăposturile să fie operaționale 24 de ore din 24, după acuzațiile potrivit cărora trei persoane care au fost ucise de resturile căzute în urma unui atac cu rachete rusești au rămas blocate în afara unui adăpost antiaerian „încuiat”. Trei persoane, inclusiv un copil, au fost ucise și cel puțin 11 persoane au fost rănite în atacul cu rachete de joi dimineața devreme. Președintele Volodimir Zelenski l-a acuzat pe Klitschko și pe alți lideri ai orașului de neglijență, transmite The Guardian.

Ora 09:15 Ucraina este pregătită să continue să exporte cereale pe Marea Neagră ca parte a unui „plan B”, fără sprijinul Rusiei, dacă Moscova iese din actualul acord, iar înţelegerea cade, a declarat vineri ministrul ucrainean al agriculturii, Mikola Solski, citat de Reuters, transmite News.ro.

Ora 09:08 Falsă dispută sau escaladare a tensiunilor Prigojin-Șoigu? ”Forțele rusești au încercat să-mi arunce în aer oamenii”, acuză șeful mercenarilor Wagner.

Ora 08:40 Vladimir Putin a declarat într-o şedinţă a Consiliului rus de Securitate, că „răuvoitorii” îşi intensifică eforturile de destabilizare a Rusiei şi i-a îndemnat pe membrii cabinetului său să nu permită acest lucru „sub nicio formă”, relatează TASS.

Ora 08:15 Preşedintele Volodimir Zelenski şi-a anunţat compatrioţii, în discursul său de vineri seara, că a ordonat o verificare a tuturor adăposturilor antiaeriene din Ucraina, după moartea a trei persoane la Kiev care nu au găsit deschis un astfel de adăpost în timpul unui atac rusesc care a avut loc joi, transmite News.ro.

Ora 08:00 Şeful companiei ruse de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, care se ceartă de luni de zile cu conducerea armatei regulate ruse, a escaladat vineri disputa acuzând forţele Moscovei că au încercat să-i arunce în aer oamenii, relatează Reuters.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Psih0p4tul de la Moscova este tot mai izolat! Doar niște sefi de trib de prin Africa il mai susțin. Chiar si China incepe să-si urmărească interesele din Asia și fură foști vasali ai Rusiei.