G4Media.ro

Mircea Miclea: Greva profesorilor trebuie să continue, prin solicitarea a 6% din…

Foto: Captura On Campus Podcast

Mircea Miclea: Greva profesorilor trebuie să continue, prin solicitarea a 6% din PIB pentru educație. Această revendicare rezolvă problema pe termen lung și ar coagula interesul publicului larg

„Rezolvarea pe termen lung a crizei din învățământ înseamnă alocarea substanțială, de 5-6% pentru educație, și atunci cred că greva ar trebui continuată, cu această revendicare principală: pentru a ne rezolva problema pe termen lung, cerem 6% din PIB pentru educație. O astfel de abordare a lucrurilor cred că ar coagula și interesul publicului larg, care ar avea dovada clară că profesorii nu susțin doar creșterea salariilor lor, ci vor investiții în sistemul de educație”, a declarat pentru Edupedu.ro profesorul Mircea Miclea.

Mircea Miclea este singurul ministru al educației din istoria României care a demisionat după ce Guvernul său nu a acordat Educației bugetul promis la preluarea mandatului. Concret, Executivul condus de Călin Popescu Tăriceanu nu i-a acordat cei 5% din PIB pentru educație ceruți la preluarea portofoliului, motiv pentru care Miclea a demisionat în 2005, încurajând protestele masive de acum 18 ani care s-au finalizat cu acordarea a 1 miliard de euro pentru modernizarea infrastructurii sistemului de învățământ românesc, alocarea a 4,8% din PIB pentru educaţie şi o mărire salarială de aproape 12% (detalii aici).

Contactat de Edupedu.ro în a treia săptămână de grevă generală a profesorilor, Mircea Miclea a declarat că „trebuie folosită această grevă ca modalitate de a rezolva problemele pe termen lung. Majorările salariale acordate de guvern nu fac decât să încerce să stingă un foc. Rezolvarea problemei pe termen lung se face prin acordarea a minimum 6% din PIB pentru educație, deci greva trebuie să continue prin solicitarea a 6% din PIB pentru educație, solicitare care va rezolva și salarizarea, dar și alte probleme din sistem, iar această reconfigurare a revendicărilor va reduce conflictele pe care guvernul vrea să le creeze”.

„Criminal este faptul că clasa politica știa asta cel puțin din 2005, când mi-am dat demisia. Eu mi-am depus demisia după ce nu am obținut bugetul cerut pentru aceste modificări și după aceea s-a făcut greva. Se știa de 18 ani, nu este nimic nou. Vă dați seama ce se întâmpla din 2005, dacă se alocau acești 6% din PIB? Ce corp profesoral aveam acum? Nu a fost o idiosincrazie personală decizia de a pleca din Guvern, am văzut o chestie esențială care nu s-a făcut”, a atras atenția Mircea Miclea.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

8 comentarii

  1. Mda trebuie să continue până în decembrie când se votează bugetul pentru anul 2024.

  2. Toti banii merg pe inarmare si la speciali.

  3. De ce nu intervin Garbovanca, ICCJ, CSM, CCR pentru respectarea tuturor legilor promulgate, de ce nu elimină posibilitatea suspendarii și prorogarii legilor de catre Executiv?!
    Aaaaaa, numai Statutul magistratului să fie aplicat și să nu se atingă nimeni de el, înțeleg… !

  4. Nu vad cum poate primi educatia 6% din PIB pe timpul guvernarii USL. Cu 2.1% cat a primit anul asta deficitul se va duce spre 7.5% dupa cum arata primele 4 luni (deficit cu 30% mai mare ca anul trecut, cand am incheiat cu 5.8%). Daca mai adaugi aici inca 4% din PIB, ajungi la deficit de 11.5%, ceea ce nu finanteaza absolut nimeni. Iar daca scazi cheltuieli de 6-7% din PIB de la functionari, pensii speciale, licitatii trucate, etc, te linseaza mafia de partid si toti privilegiatii zilei. Pe de alta parte e greu sa explici unui profesor de ce pentru smecheri sunt bani de salarii de 10k eur, iar pentru fraieri nu e loc de mai mult de 600.
    Urmeaza o vara interesanta, si incep sa sper ca pana la alegeri se va alege praful de sandramaua USL.

  5. Singurul ministru cu demnitate pentru că si-a dat demisia când a constatat că Guvernul nu respectă legea!

  6. Asa Da! Asta trebuie cerut. Dar fara vuvuzele la proteste, ca e penibil.

  7. O stupizenie! Niste parlamentari au zis odata 6% si toti se leaga de asta. Nu poti sa muncesti 18 ore pe saptamana si sa pretinzi 1000 de euro.