G4Media.ro

Interzicea centralelor de apartament, din nou în discuție publică/ Deputatul PNL, Mircea…

Sursa foto: dreamstime.com

Interzicea centralelor de apartament, din nou în discuție publică/ Deputatul PNL, Mircea Fechet, propus la ministerul Mediului, anunță că va face o analiză/ Fostul ministru, Tanczos Barna, ar fi vrut interzicerea lor în blocurile noi

Posibila interzicere a centralelor de apartament revine în discuția publică, odată cu nominalizarea unui nou ministru al mediului. Potrivit Agerpres, Mircea Fechet a fost întrebat miercuri, după audierile din Parlament pentru funcţia de ministru al Mediului, când vor fi interzise în România centralele de apartament.

El a subliniat că nu vrea să avanseze un termen, pentru că va trebui să facă o analiză foarte serioasă.

„Există, astăzi, municipalităţi care deja interzic instalarea de centrale proprii în apartamente. Fără îndoială că centralele termice din blocurile de locuinţe poluează local, că aceste centrale termice, în lipsa unui sistem de evacuare până la acoperişul blocului, nu fac altceva decât să bage noxe în casa vecinilor, în apartamentul vecinilor, care ar putea să ţină geamul deschis sau nu. Fără îndoială că sistemele de încălzire centralizate, care de obicei sunt amplasate la periferia oraşului sau chiar în afara acestuia, generează mai puţină poluare în oraş decât centralele individuale de apartament. Încă nu am luat o decizie privind termenul la care aceste centrale vor dispărea, însă pe termen lung eu sunt convins că în România şi în marile aglomerări urbane vom avea din ce în ce mai puţine astfel de centrale. Nu vreau să dau acum un termen, pentru că va trebui să fac o analiză foarte serioasă în legătură cu acest subiect, dar vă promit că, în foarte scurt timp, vom prezenta opinia mea şi a ministerului până la urmă şi despre centralele de apartament”, a afirmat Fechet.

Mircea Fechet a primit, miercuri, votul majoritar al membrilor comisiilor reunite de specialitate din Parlament pentru mandatul de ministru al Mediului, Apelor şi Pădurilor.

Propunerea pentru acest portofoliu a fost avizată cu 35 de voturi „pentru”, opt „împotrivă” şi două abţineri.

Discuția a fost purtată public și în mandatul fostului ministru al Mediului, Tanczos Barna. Acesta spunea în anuarie 2022 că interzicere  centralelor individuale de apartament în blocurile noi se va face gradual, nu de azi pe mâine, pentru că sunt foarte multe investiţii deja pornite, autorizate, gândite, proiectate, aflate în execuţie.

„În legătură cu centralele de apartament, declaraţia mea de anul trecut a fost clară, propoziţie compusă din două părţi. Vom propune interzicerea centralelor individuale în blocurile noi, iar tot ce este luat ca primă parte a propoziţiei este fake news: nu avem în vedere intervenţii pe centralele individuale în apartamente deja instalate. Vom propune o limitare a acestor soluţii individuale doar în construcţiile noi! Vom propune un proiect de lege, vom analiza în Coaliţie şi în Guvern varianta Ministerului Mediului. Dacă va exista disponibilitate de aprobare prin Ordonanţă de Urgenţă se va aproba prin Ordonanţă de Urgenţă, dacă nu, se va trimite în Parlament. Implementarea trebuie să fie una graduală, nu de azi pe mâine, pentru că sunt foarte multe investiţii deja pornite, autorizate, gândite, proiectate, aflate în execuţie pe metodele vechi. Acolo, retroactiv, nu poate să intervină legiuitorul în niciun caz”, a afirmat ministrul Barna la vremea respectivă.

Potrivit documentului „Strategia energetică a României 2022-2030, cu perspectiva anului 2050”, circa o treime dintre locuințele din țară se încălzesc cu gaze naturale.

„România are în prezent un total de circa 8,5 mil locuințe, din care sunt locuite aproximativ 7,5 milioane. Dintre acestea, cca. 4,2 milioane sunt locuințe individuale, iar cca. 2,7 milioane de locuințe sunt apartamente amplasate în blocuri de locuit (condominiu). Doar 5% dintre apartamente sunt modernizate energetic prin izolare termică. Pe măsură ce comercializarea masei lemnoase este mai bine reglementată, iar prețurile energiei termice și combustibililor sunt liberalizate, costurile cu încălzirea vor cunoaște o creștere, încurajând investițiile în măsuri de reabilitare termică a locuințelor.
Din totalul locuințelor, numai cca. 1,2 milioane sunt racordate la SACET-uri (cca. 600.000 de apartamente doar în București). O treime din locuințele României (aproape 2,5 mil) se încălzesc direct cu gaz natural, folosind centrale de apartament, dar și sobe cu randamente extrem de scăzute (cel puțin 250.000 de locuințe). Aproximativ 3,5 mil. locuințe (marea majoritate în mediul rural) folosesc combustibil solid – majoritatea lemne, dar și cărbune – arse în sobe cu randament foarte scăzut. Restul locuințelor sunt încălzite cu combustibili lichizi (păcură, motorină sau GPL) sau energie electrică. Peste jumătate dintre locuințele din România sunt încălzite parțial în timpul iernii.”, notază documentul citat.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Io zic sa interzica si aparatele de aer conditionat individuale, pentru ca ai putea sa te incalzesti cu alea cand asociatia nu vrea sa dea drumul la caldura.

    Si dupa aia sa faca obligatorie si alimentatia rationala.

  2. Tot o urgență a coaliției ar putea fi și interzicerea accesului în centrul municipiilor cu mașini mai ieftine de 30 000 euro!

  3. Or sa dispara de la sine centralele de apartament cand o sa existe o termoficare centralizata eficienta si fara sincope, io asa zic…

  4. Și după ce interzic centralele de apartament se miră de ce ia AUR 30%…