G4Media.ro

Modificarea legii privind pensiile de serviciu are consecințe iremediabile asupra independenței Justiției,…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Modificarea legii privind pensiile de serviciu are consecințe iremediabile asupra independenței Justiției, transmite Consiliul Superior al Magistraturii

Modificarea legii privind pensiile de serviciu are consecințe iremediabile asupra independenței Justiției, transmite Consiliul Superior al Magistraturii: ”În procesul legislativ nu a existat un dialog instituțional onest între puterea legislativă și puterea judecătorească, în sensul că nu a fost solicitat un aviz real al Consiliului cu privire la forma adoptată a proiectului de lege”, a transmis CSM într-un comunicat. 

Comunicatul integral al CSM

Având în vedere adoptarea de către Senatul României a proiectului de lege pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu, Consiliul Superior al Magistraturii îşi exprimă dezacordul faţă de maniera în care Parlamentul României a înţeles să se raporteze la autoritatea judecătorească, prin adoptarea de măsuri cu consecințe iremediabile asupra independenței justiției şi statutului magistratului.

În procesul legislativ nu a existat un dialog instituțional onest între puterea legislativă și puterea judecătorească, în sensul că nu a fost solicitat un aviz real al Consiliului cu privire la forma adoptată a proiectului de lege.

Puterea legislativă a trimis Consiliului o altă formă a proiectului de lege, care a fost avizată favorabil cu observații prin Hotărârea plenului nr. 187 din 22.12.2022. Proiectul de lege adoptat astăzi a fost modificat succesiv în fața comisiilor Camerei Deputaților și Senatului, având o formă total diferită de cea avizată favorabil cu observații și introduce noi condiții care nu au fost supuse dezbaterilor și cu privire la care nu a fost emis avizul Consiliului Superior al Magistraturii. Astfel, proiectul de lege transmis inițial și adoptat de prima cameră sesizată – Senatul României, nu prevedea nicio condiție de vârstă pentru pensionare, ci doar reglementa vechimea minimă în profesie.

Prin lipsa unei cooperări loiale, Parlamentul României a ignorat principii constituţionale, asumându-și generarea unor vădite consecinţe negative la nivelul întregului sistem de justiție.

În calitate de garant constituțional al independenței justiției, Consiliul Superior al Magistraturii consideră că astfel de modificări legislative ar trebui să se bazeze pe un dialog autentic care să includă toate puterile statului pentru a găsi cele mai bune soluții pentru a asigura statul de drept, independența justiției și previzibilitatea legii.

 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Deci acu’ e independenta.

  2. Cum adica?!? Daca nu vor mai beneficia de pensii speciale (ilegale si nemeritate) nu vor mai fi independenti?!? Adica fata de cine vor fi dependenti de acum inainte?

  3. Justiția actuală este o adevărată rușine pentru România. Coruptă, nesimțită, ahtiată după bani, sub masca ”independenței”. Ei nu sesimt ”independenți” decât cu pensie maimare ca salariul. La salariile astronomice pe care le au, și pe care nu le contestă nimeni – decât, eventual, pentru cei corupți, care ar trebui să-i dea înapoi,dacă ar fi justiție-justiție, și nu o caricatură a ei – ar avea o pensie contributivă de 2-3 ori mai mare decât a oamenilor de rând. Și pensionați la 50 de ani, trecând apoi în avocatură. Cum de nu le ajunge ? Dacă asta nu-i nesimțire crasă, atunci ce e ?