G4Media.ro

SURSE Comisia Europeană a recomandat ca amendamentul referitor la perioada de grație…

Sursa foto: G4Media.ro

SURSE Comisia Europeană a recomandat ca amendamentul referitor la perioada de grație de cinci ani acordată magistraților care îndeplinesc condiția de vechime să nu fie inclus în lege / Liberalii l-au introdus pe motiv că sistemul riscă să fie dat peste cap de un nou val de pensionări

Comisia Europeană a recomandat autorităților de la București ca amendamentul referitor la perioada de grație de cinci ani acordată magistraților care în acest an îndeplinesc condiția de vechime pentru pensionare să nu fie inclus în legea pensiilor speciale deoarece impactul nu este încă măsurat, au declarat pentru G4Media.ro surse guvernamenale.

Potrivit acestora, amendamentul a fost susținut totuși de liberali, care au trecut peste recomandarea Comisiei pe motiv că sistemul de justiție riscă să fie bulversat de un nou val de pensionări din partea celor care anul acesta împlinesc condiția de vechime (25 de ani). Ministrul muncii, Marius Budăi, s-ar fi opus introducerii acestui amendament, pe motiv că n-a fost convenit la Bruxelles, dar ministrul Justiției, Alina Gorghiu și vicepremierul Cătălin Predoiu ar fi insistat ca amendamentul să fie votat cu argumentul că vor convinge Comisia Europeană să accepte o perioada de grație pentru magistrații care anul acesta împlinesc condiția de vechime.

Ministrul Justiției nu a putut fi contactat până la ora publicării acestui articol.

Potrivit unor surse din ministerul justiției, amendamentul nu a fost fost susținut de către minister, ci a fost impus politic la presiunea magistraților. Potrivit unor evaluări, impactul acestei prevederi este minor, dat fiind că numărul magistraților care îndeplinesc în acest an condiția de vechime de 25 de ani este relativ mic în raport cu numărul total al magistraților, care nu vor beneficia de această perioadă de grație.

Ce spune articolul introdus în Legea Pensiilor speciale și de serviciu referitor la magistrați (pag 21)

  • (5) Persoanele prevăzute la alin. (1) care, până la data intrării în vigoare a prezentei legi, îndeplinesc cerințele legale pentru a beneficia de pensie de serviciu conform reglementărilor în vigoare anterior modificărilor și completărilor aduse prin prezenta lege, precum și persoanele care, până la această dată, au o vechime de minimum 25 de ani conform acelorași reglementări, beneficiază de drepturile aferente pensiei de serviciu în condițiile reglementate anterior intrării în vigoare aprezentei legi.
    (6) Prevederile alin. (5) se aplică până la data de 31 decembrie 2028.

Potrivit G4Media.ro, autoritățile de la București au trimis la Bruxelles principalele amendamentel la legea pensiilor, care și-ar fi dat în principiu acordul. Recomandarea Bruxellesului ar fi fost însă ca amendamentul referitor la magistrați să nu fie inclus printre modificările votate, miercuri, în Parlament.

Pe de altă parte, unii specialiști consultați de G4Media.ro susțin că impactul derogării acordate magistraților care îndeplinesc vârsta de vechime de 25 de ani până la intrarea în vigoare a legii este minim. Pe de-o parte, cei care făcut 25 de ani vechime au optat deja, cei mai mulți, să iasă din sistem sau dacă nu au făcut-o încă au deja decizia de pensionare scoasă.

”Dacă cumva mai sunt magistrați care, la intrarea în vigoare a legii, nu au apucat să-și scoată decizia de pensionare, ei sunt aceia care vor beneficia. Or, aceștia sunt extrem de puțini”, au declarat pentru G4Media.ro sursele citate.

Cătălin Predoiu, ministru de Interne și vicepremier în guvernul Ciolacu, a declarat joi că legea pensiilor speciale votată miercuri în Parlament prevede intrarea în vigoare etapizată a unor măsuri ”pentru a nu bulversa sisteme” esențiale precum cele de securitate publică sau juridic.

Întrebat de jurnaliști ce fel de reformă este aceea care intră în vigoare peste 5 ani, Predoiu a spus că ”anumite măsuri au fost etapizate pentru a nu bulversa sistemele de care vorbeam. Sunt foarte mulți beneficiari ai pensiilor de serviciu care ar putea oricând să plece la pensie și care ar destabiliza funcționarea unor sistem vitale. Le fel cu magistrații, polițiștii, militarii”.

Ministrul de Interne a mai spus că ”încercăm să găsim acest optim pentru care au fost atâtea discuții cu Comisia Europeană. Nimeni nu a avut rele intenții. Am încercat să introducem cât mai multă echitate”.

Specialiștii Comisiei Europene au transmis guvernului, înainte de votul din Parlament, că amendamentele la legea pensiilor speciale sunt prea vag formulate și nu este clar ce implicații bugetare au, potrivit surselor G4Media. De asemenea, specialiștii de la Bruxelles au cerut ca măsurile esențiale de reformă să nu fie împinse după 2026, când expiră PNRR.

Reforma pensiilor speciale este una dintre reformele mari din PNRR de care depinde cererea de plată numărul 3 în valoare de 3, 2 miliarde de euro.

Înalta Curte a anunțat, într-un comunicat de presă, că va contesta la Curtea Constituțională în întregime legea pensiilor speciale și legea care interzice cumulul pensie-salariu la stat. Decizia a fost luată în unanimitate.

În privința legii pensiilor speciale, Înalta Curte reclamă, între altele, încălcarea articolelor constituționale privind independența justiției și statul de drept, privind apărarea drepturilor omului și libertăților fundamentale și încălcarea principiului egalității în drepturi.

Citește și

Înalta Curte atacă la Curtea Constituțională legea pensiilor speciale și legea care interzice cumulul pensie-salariu la stat

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

15 comentarii

  1. Ne pensionar și noi,restul poporului! Nu va e rușine? Lui gorghiu Dej nu I mai ajung banii???…ciolacu încă nu vinde gogosi destule? Mai lasă ti ne naibii cu magistrații! Asta e o amenințare mai mare decât o fac rusii cu gazele! Chiar nu le e rușine,

    • Ai dreptate Gicu! Corect! Pentru ce ne trebuie magistrati?! Stim si noi sa citim niste legi. Eu sunt sofer profesionist si am invatat singur legile ciculatiei, fara sa am nevoie sa fiu judecator sau procuror. Deci se poate!

    • Aceasta lege nu putea fi altfel! Cum putea nomenclatura putreda, urat mirositoare sa emita si sa voteze o lege curata?
      Legea este o mizerie, la fel cu toate legile necinstite care au desfiintat egalitatea in drepturi a cetatenilor, care au creat o clica de privilegiati care duce tara de rapa.

    • „Liberalii l-au introdus” – fiecare român „nespecial” trebuie să țină minte acest lucru, că PNL luptă pentru păstrarea pensiilor speciale.

  2. Sustinatorii privilegiilor nerusinate au in principal urmatoarele argumente:
    – magistratii trebuie sa fie bine platiti ca sa nu fie tentati sa ia mita;
    – daca se schimba conditiile de pensionare, vor iesi in valuri la pensie si nu va avea cine sa faca justitie.
    Adica:
    – MITUITI-NE VOI, DACA VRETI SA NU NE MITUIASCA INFRACTORII !!
    – MITUITI-NE, sau va lasam balta!
    Inversunarea cu care sunt sustinute de intreaga breasla, arata cat de departe sunt oamenii acestia, de ceeace ar trebui sa fie Justitia! Ei nu au aflat ca magistratura este in primul rand o meseriie de constiinta.
    Decat o asa „Justitie”… mai bine lipsa!

    • Asa este! Magistratii nu trebuie sa i-a salariu si pensie. Sa se faca de la stat un sistem de cantine si de locuinte unde sa l-i se asigure masa, casa si haine pana la deces, ca sa nu mai vina cu tot felul de pretentii din astea ne justificate. Atunci va fi justitie adevarata pentru popor!

  3. Referendum pentru pensiile nesimțite și vârsta de pensionare.

    • Aceasta este solutia!

    • „legile necinstite care au desfiintat egalitatea în drepturi a cetatenilor…”Asta-i cea mai tare! Politicienii,cu legile lor,si CCR au adus magistratii în această situatie sa poată sa șantajeze societatea si sa devina un fel de stat în stat.În fond,aproape peste tot exista această tendintă,cu efect de fortă centrifugă,atata timp cat coruptia este lasată sa-i roadă incheieturile(statului).
      Dar,cu diferenta asta nu-i bai!?Se duce Budă,pardon Budai la ei,la bruxellezi si îi lamureste,le trage o alba-neagra de nu se vad.Daca e nevoie se duce si Ciolacu,ca asta este expert.Daca le duce si un cartuș de BT cartonat🤣,au pus-o,succesul este asigurat,miliardele vin în chisicuri nu în format „Maradona”,ci întregi sau pe card….!

  4. USL-ului nu îi pasă de Comisia europeană, păstrarea privilegiilor e esențială pentru USL.

  5. Pensiile speciale devin și mai speciale…Alinuța și Preșoiu ne prostesc pe fața. Doar Comisia Europeană văd ce golăneli fac politicienii mafioți români.

  6. „Perioadă de grație” 5 ani când țara are probleme cu deficitul azi! Trebuie să fii tare inconstient sau ticălos!

  7. Cum ,sa te pensionezi la 45 de ani pe pansii babane și să mai ai tupeul sa șantajezi ?Dați afară toate lichelele care se consideră zei…

  8. PNL-PSD vor neaparat sa ajunga in opozitie .
    PSD – PNL vor sa ne prosteasca iar .
    Oare le merge si cu UE ?