G4Media.ro

Șeful armatei SUA: În 15 ani, o treime din marile armate ale…

Sursa foto: Wikimedia Commons / Courtesy of U.S. Army

Șeful armatei SUA: În 15 ani, o treime din marile armate ale lumii vor fi robotizate / Cum schimbă inteligența artificială modul de luptă

Robotica va juca un rol din ce în ce mai important prin intermediul dronelor și avioanelor fără pilot, al navelor maritime fără echipaj și al vehiculelor terestre fără pilot. Acestea devin componente importante pentru aproape toate forțele militare, a declarat vineri generalul armată Mark A. Milley, șeful Statului Major al SUA.

„De fapt, în următorii 10-15 ani, vom vedea probabil că cel puțin o treime din armatele avansate ale lumii vor fi probabil robotizate”, a spus el. „Gândiți-vă la o Forță Aeriană fără pilot, sau la o Marină fără marinari, sau la un tanc fără echipaj. Câmpul de luptă al viitorului va necesita o mișcare rapidă și constantă, precum și capacitatea de a rămâne mic și relativ invizibil, doar pentru a supraviețui”, a spus șeful armatei SUA, potrivit unei relatări de pe site-ul oficial al Departamentului Apărării.

El a vorbit și despre impactul tehnologiei și inteligenței artificiale asupra funcționării marilor armate, despre care a spus că provoacă cea mai semnificativă schimbare fundamentală în caracterul războiului înregistrată vreodată în istorie, a spus generalul.

„Natura războiului, ne spune teoreticianul militar Carl von Clausewitz, nu este posibil să se schimbe. Este o interacțiune umană. Este un act politic în care o parte încearcă să își impună voința politică asupra celeilalte părți prin utilizarea violenței organizate. Implică teamă și fricțiune, confuzie și moarte”.

Dar caracterul războiului se schimbă, a spus Milley. „Caracterul războiului se referă la cum, unde, când și cu ce arme se luptă”, a spus el. „Acest lucru se schimbă în mod fundamental, din când în când, și, chiar acum, în prezent, ne aflăm în mijlocul acestei schimbări.”

Ultima dată când a existat o astfel de schimbare a fost în anii 1930, când Germania nazistă a combinat radiourile, avioanele, vehiculele blindate pe roți și pe șenile și a declanșat Războiul Fulger (Blitzkrieg) care a cuprins Europa în doar 18 luni.

„Astăzi, spre deosebire de orice alt moment din istorie, ne aflăm într-o epocă în care avem o capacitate incredibilă de supraveghere”, a declarat Milley. „Avem capacitatea de a vedea și de a simți mediul înconjurător. (…) Avem capacitatea omniprezentă de a vedea oriunde pe glob în orice moment în timp. Și putem face acest lucru cu o precizie incredibilă. Gândiți-vă la toți senzorii care se află în această cameră, chiar în acest minut. Fiecare ceas GPS, fiecare iPhone, fiecare Fitbit, toate sunt senzori.”

„Capacitatea noastră de a vedea și de a simți mediul înconjurător este fără precedent, iar ceea ce poți vedea, poți trage și lovi cu muniție de precizie, poți lovi la mare distanță și cu mare precizie.”

Poate că cea mai mare schimbare este apariția rapidă a inteligenței artificiale și a calculului cuantic. „Sun Tzu ne spune: „Privește-te pe tine însuți și vezi inamicul și vei câștiga 1.000 de bătălii””, a spus Milley. „Inteligența artificială și informatica cuantică vor face exact acest lucru. Vom putea să ne vedem pe noi înșine și să vedem inamicul în moduri mult mai semnificative decât putem face acum.”

Inteligența artificială va fi capabilă să proceseze informații complexe la viteze pe care nicio minte umană nu le poate egala.

„Așadar, sarcina noastră… este ca… armata Statelor Unite să își mențină avantajul decisiv actual sau letalitatea sau pregătirea sau competența prin optimizarea acestor tehnologii pentru desfășurarea războiului”, a spus el. „Și facem acest lucru nu pentru a conduce războiul, ci pentru a descuraja războiul marilor puteri. Războiul marilor puteri nu este nici iminent, nici inevitabil. Eu cred că există o alegere umană. Sarcina noastră este să continuăm să descurajăm războiul la scară mare”.

Armata Statelor Unite trebuie să rămână copleșitoare, în raport cu orice altă țară, deoarece „acest lucru atinge esența însăși a ceea ce înseamnă descurajarea”, a spus Milley. „Dacă avem această putere și avem voința de a o folosi, iar această putere este cunoscută de un adversar, și presupunem că adversarul lor este rațional, atunci probabilitatea, nu certitudinea, dar probabilitatea este că descurajarea va prevala, iar pacea marilor puteri, stabilită în 1945, va fi menținută”.

Ordinea internațională bazată pe reguli și strategia de descurajare nu sunt principii ezoterice, ci idei care stau la baza păcii în lumea noastră și care merită să fie apărate, a declarat Milley.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Absolut corect, dar pana una alta hai sa grabim un pic victoria Ucrainei!