Vietnamul, tot mai aproape de eliminarea practicii de extragere a bilei de urs pentru medicina tradițională
Deşi în aşa-zisele „ferme” mai există încă aproximativ 300 de urşi cărora li se recoltează periodic bilă pentru a face diverse poţiuni folosite în medicina tradiţională, Vietnamul se apropie cu paşi repezi de eliminarea acestei practici datorită eforturilor de conştientizare şi a sanctuarului în care organizaţia Animals Asia primeşte din 2008 animalele salvate, relatează Agerpres.
Breeze (Briză, în limba engleză), un mascul ţinut în captivitate din 2005, a ajuns la începutul lunii martie la sanctuarul pe care Animals Asia îl administrează în Tam Dao, la 70 de kilometri nord de Hanoi şi unde locuiesc alţi 205 urşi salvaţi din ferme ilegale în ultimii ani.
Însă cei 18 ani în captivitate, timp în care a trăit într-un spaţiu restrâns şi fără hrană adecvată, şi-au spus cuvântul, aşa că ursul nu va putea să se reîntoarcă într-o zi în sălbăticie. Dar, în acest sanctuar de 12 hectare dintr-o zonă muntoasă din nordul Vietnamului, grija angajaţilor de la Animals Asia îl va ajuta să se însănătoşească şi să ducă o viaţă liniştită.
„Atunci când îi salvăm de pui, ei sunt încă bine fizic şi psihic şi pot fi eliberaţi în sălbăticie dacă găsim locul potrivit. Dar cei mai mari care au fost la ferme de ani de zile nu o pot face. Este ca şi cum un om încearcă să se integreze în societate după ce a petrecut decenii întregi în închisoare”, explică pentru EFE Tuan Bendixsen, directorul Animals Asia din Vietnam.
Este şi cazul celorlalţi cinci urşi aduşi la sanctuar la începutul anului, care au petrecut 22 de ani în spatele gratiilor, îndurând ace de 10 centimetri care le erau înfipte în abdomen la fiecare două săptămâni pentru a extrage lichidul biliar, considerat preţios în medicina tradiţională şi vândut pe piaţa neagră pentru a vindeca, zice-se, dureri articulare sau boli hepatice.
Practică interzisă din 1992
Practica este interzisă în Vietnam din 1992, dar a supravieţuit până în prezent datorită înrădăcinării obiceiului, schimbării lente de atitudine a autorităţilor şi dificultăţii de implementare a interdicţiei, întrucât deţinerea de urşi nu este interzisă, doar extragerea şi vânzarea bilei.
„Este adevărat că remediul are o lungă istorie de utilizare în medicina tradiţională şi că ajută la ameliorarea durerilor articulare şi, de asemenea, a durerilor de ficat. Dar obţinem acelaşi lucru cu alte produse pe bază de plante pe care le promovăm ca alternativă în localitatea cu cea mai mare concentraţie de ferme de urşi”, spune Bendixsen.
Şeful Animals Asia din Vietnam recunoaşte că cererea pentru acest medicament tradiţional a scăzut de-a lungul timpului, dar aminteşte totodată că anul trecut, după ce a salvat şapte urşi din localitatea de la periferia oraşului Hanoi, unde se află mai bine de 100 din cei 300 de urşi captivi în întreaga ţară, a găsit un crescător care avea spre vânzare 400 de recipiente ce conţineau bilă.
Predări voluntare
Un semn pozitiv în ultimii ani este că majoritatea animalelor salvate ajung în centru după ce au fost predate voluntar de proprietarii lor din cauza conştientizării tot mai mari, a dificultăţii de a obţine beneficii economice ca urmare a scăderii cererii şi a presiunii autorităţilor.
Schimbarea atitudinii guvernului faţă de problemă s-a tradus printr-un acord de parteneriat cu Animals Asia în 2017 şi printr-un angajament, asumat anul trecut, de a eradica practica prelevării de bilă de urs până în 2026.
Cifrele invită la optimism: în 2005, cu trei ani înainte de deschiderea sanctuarului, erau 4.300 de urşi în fermele ilegale de bilă din ţară, faţă de 300 în prezent.
„Guvernul s-a angajat să pună capăt extracţiei de bilă de urs. Această schimbare s-a produs datorită muncii noastre cu autorităţile şi încrederii pe care am reuşit să o construim cu acestea. Şi ne ajută, de asemenea, să oferim o soluţie, dat fiind că dispunem de un loc unde să ducem urşii”, explică Bendixsen.
Însă capacitatea ideală de 200 de exemplare a fost deja depăşită la sanctuarul din Tam Dao, aşa că anul acesta managerii Animals Asia aşteaptă cu nerăbdare deschiderea unui nou refugiu lângă Hue, în centrul ţării.
„Noul sanctuar va avea capacitatea de a găzdui 300 de urşi, adică toţi urşii care mai există în ferme pentru extragerea bilei la nivelul întregii ţări”, spune el.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank