G4Media.ro

Mircea Geoană în Era Marii Transformări

Sursa Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Mircea Geoană în Era Marii Transformări

Ultimul discurs ținut de secretarul general adjunct NATO, Mircea Geoană, la Academia Forțelor Terestre din Sibiu, a fost ca mai toate celelalte din ultimele luni: un fel de proiect de țară prezentat de un politician abil deghizat temporar în militar de carieră, cu ochii pe alegerile prezidențiale din 2024. ”Nu spun că nu sunt interesat”, a declarat Geoană referitor la o eventuală candidatură, într-un interviu acordat publicației Turnul Sfatului.

Geoană se folosește de luni de zile de funcția sa importantă la NATO pentru a-și face campanie electorală, pe banii Alianței. Vizitele sale la diverse unități militare sau școli de cadeți din România par doar un pretext pentru a ataca, încă prudent, teme de politică internă.

Un oficial NATO a declarat pentru G4Media.ro că ”pentru vizitele oficiale costurile de călătorie sunt suportate de NATO, în timp ce călătoriile sale private sunt autofinanțate”. Numai că Geoană le amestecă. Bifează o vizită la o unitate militară, restul acțiunilor de peste zi sunt de auto-promovare.

Geoană și-a intitutat discursul de la Sibiu ”Putere și Securitate Națională în Era Marii Transformări”. În esență, spune că este nevoie de lideri vizionari pentru a face față marilor schimbări și se întreabă dacă statul român este pregătit pentru a le face față.

”O întrebare se pune firesc: Care este puterea “corpului politic” numit Statul român și cât de pregătit acesta și societatea românească să facă față celei mai mari transformări din istoria umanității? Ceea ce am putea numi perioada în care trăim și vei trăi, tinerii mei prieteni, Era Marii Transformări”, le-a spus Mircea Geoană tinerilor cadeți și studenți, dar întrebarea nu era adresată neaparat lor, ci publicului larg.

Întrebarea nerostită este perfect subînțeleasă: Cine va conduce România în Era Marii Transformări? Unii ca Ciolacu sau Ciucă, oameni cu educație îndoielnică și capacitate de înțelegere limitată a lumii în care trăiesc? Pe mâna cui veți da destinele națiunii într-un moment de cumpănă din istoria omenirii? Cine, în afară de mine, Mircea Geoană, un român de succes cu o frumoasă carieră internațională, mai are capacitatea să înțeleagă complexitatea schimbărilor planetare?

Răspunsul la aceste întrebări nerostite, dar puternic sugerate vine, fără falsă modestie, chiar de la Mircea Geoană, la finalul elaboratei sale prezentări despre ”Era Marii Transformări”:

”Recuperăm. Vă spune asta Mircea Geoană, primul secretar general adjunct al NATO din România și primul din țările nou venit în NATO. Aș vrea să vedeți exemplul meu personal ca o încurajare de a elimina din sufletul vostru, din mintile voastre, din ceea ce poate am învățat de-a lungul istoriei, orice complex de inferioritate sau de provincialism. Suntem la fel de buni ca cei mai buni din lumea asta, daca ne facem treaba. Învățăm și suntem oameni. Oameni serioși. Eu văd la NATO cei pe care-i recrutăm din România, români incredibil de buni.

E incredibil că poți câștiga concursurile de angajare. Deci, sfatul meu, ca om care am vazut multe, viata a fost si sus, am fost si jos. Mai vin în viață și momente mai grele. Să știți că nu am avut tot timpul fericire și voioșie. Aveti incredere. Aveti incredere în faptul că reprezentați o țară importantă. Lăsați la ușă orice complex de inferioritate. Încredere si foarte mult patriotism. Patrie, onoare, datorie”.

Îl recunoaștem cu toții pe candidatul Geoană din 2009: ușor patetic, la limita ridicolului, vorbind despre toate și despre nimic, foarte elaborat și sofisticat, expert în probleme globale, cel mai talentat actor capabil să vândă banalități și locuri comune cu aerul că tocmai a dezlegat tainele Universului.

Numai că oricine are răbdarea să-l asculte până la capăt cu gura căscată nu are cum să nu rămână puțin nedumirit: interesant, briliant, foarte inteligent. Totuși, ce a vrut să zică autorul? Ce propune vizionarul, fostul președinte de cinci minute al României?

În esență, nimic. Ce trebuie să rețină audiența este că de data asta chiar merită să ajungă președintele României. Resetat de funcția importantă ocupată la NATO, Mircea Geoană a intrat el însuși în Epoca Marii Transformări. Pentru cei mai tineri, cu o memorie politică de maxim zece ani, sub ochii lor defilează un român de succes, un politician cultivat, inteligent, la mare distanță de ce oferă clasa politică azi.

Cei mai experimentați își amintesc de fostul candidat din 2009, care s-a crezut pentru o seară președintele României țopăind fericit lângă soție (Mihaela, dragostea mea). Cu siguranță își amintesc de multe altele: de vizita acasă la Sorin Ovidiu Vântu, pe atunci mare mogul de presă, condamnat ulterior la închisoare în mai multe dosare penale, sau de vizita la Moscova cu câteva luni înainte de alegeri. Unii își mai amintesc, poate, de partidul lansat împreună cu Marian Vanghelie după ce au fost excluși din PSD, de la care a primit cadou trei ceasuri de lux în valoare de 100.000 de euro.

Toate cele de mai sus evocă un politician slab, fără substanță, un eșec total înconjurat de personaje dubioase gen fostul primar al sectorului 5, gata oricând de mari compromisuri de dragul puterii. Numai Marian Vanghelie și fostul senator PSD Cătălin Voicu, condamnat și el pentru corupție, știu exact câte puncte vulnerabile are fostul președinte al PSD.

Recent, cumnatul lui Geoană a fost condamnat la șase ani de închisoare într-un dosar de corupție și a fost dat în urmărire internațională, însă e evident că nu răspunde candidatul la prezidențiale pentru faptele unor apropiați din familie. Dar va fi o temă inevitabilă în campanie: un prezidențiabil și cumnatul său fugit din țară de închisoare.

Geoană n-a mai reușit să-și revină politic după înfrângerea de acum 14 ani pe care și azi o consideră o victorie furată.  Dar iată că timpul a trecut, soarta i-a zâmbit, iar în alegerile de anul viitor vede ocazia perfectă să-și ia revanșa, șansa vieții lui, o aliniere perfectă a astrelor, acum ori niciodată. Și-a pregătit meticulos încă de anul trecut echipă de campanie care să-i organizeze vizitele în țară, a forțat ușa PNL și PSD pentru a-i convinge să-i susține candidatura cu argumentul că el este ”alesul” americanilor, și-a făcut lobby intens la Washington și a reușit, după un an de agitație în România sub steag NATO, să urce vertigionos în sondaje în lipsă de altceva.

Ce vedem acum în unele clasamente se cheamă sociologie speculativă, din moment ce adevărații candidați la prezidențiale încă nu se cunosc.

Problema lui Mircea Geoană este că, în Era Marii Transformări, nimeni de la București nu vrea să audă de el, nici PSD, nici PNL, nici alt partid. Cel mai mare susținător al său a rămas Mihaela, dragostea lui. Prin urmare, Geoană nu dispune de un vehicul electoral, în absența căruia orice ar arăta azi sondajele, șansele să câștige alegerile prezidențiale ca independent tind spre zero.

Problema cea mai mare a secretarului general adjunct NATO, deocamdată minimalizată, este că se folosește de resursele și de platforma Alianței Nord Atlantice pentru a-și face campanie electorală în România. Este doar o chestiune de timp până când această bombă cu ceas va exploda, dacă organizația militară va accepta mai departe să susțină tacit un politician aflat în plină campanie electorală în țara lui pe banii NATO.

 

 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

18 comentarii

  1. Eticheta pusă de ilici pe fruntea acestui vorbă-goală nu poate fi dezlipită de nici o campanie electorală.

    • Din punct de vedere al inteligentei, Iliescu a fost numero 1. Numero 2 a fost Basescu. Doar ca lui Basescu ii lipseau educatia, cultura si civilizatia si un minim de bun simt.

  2. In acest moment e cel mai acceptabil dintre cei ale caror nume sunt vehiculate prin presa. Si sa avem in vedere ca fiecare dintre noi a gresit in tinerete. Dar daca in cele din urma voi avea de ales intre Ciolacu si Geoana, voi vota Geoana.

    • E dreptul dvs. In cazul de mai sus, eu imi voi anula votul, nu mai votez „raul cel mai mic” (o nenorocire pentru politica romaneasca). Fiecare cu alegerea lui.

  3. ” Ciolacu sau Ciucă, oameni cu educație îndoielnică și capacitate de înțelegere limitată a lumii în care trăiesc ” – de acord in cazul lui Ciuca, la Ciolacu problema e ca intelege lumea in care traieste in sensul ca lumea pentru el e un Buzau mai mare, si ca atare asa face politica.

    • Ciolacu: nimeni nu a remarcat cat de “neom” de stat este Ciolacu! De data aceasta cu prilejul vizitei in Germania, unde declara sub privirile stapanit amuzante ale lui Scholz ca el vrea trupe germane permanente pe teritoriul Romaniei. Numai ca sa fie refuzat nu mult dupa aceea! Putin spus gafa, penibil nu numai Ciolacu dar penibili si cei care ii scriu textele si-l pregatesc sa evolueze international. Imi aduc aminte scrisoarea publicata intr-un ziar austriac intr-un spatiu de reclame alaturi de o reclama de vinuri, pe tema Schengen! Mult i-a past lui Nehammer, mult i-a pasat lui Scholz! Pana si Ceasca avea mai multa prestanta.

    • @Bellatrix, Ceasca avea mai multa prestanta decat toti fostii presedinti. I-a pacalit pe multi in Occident, ne-a pacalit si pe noi.

  4. Si totusi…avem alternative? Cine sa fie peste el – asa cum e el – si poate ajunge in turul 2? Si-nca ceva: asta a fost la Vantu, vai Doamne, dar cate am aflat cu totii despre Basescu si ai lui (inclusiv fratioru’ si Nuti Udrea) dupa aia, cati am mai vota Basescu acum, daca ne-am intoarce in timp la alegerile alea? Cati ne-am mai prezenta la vot?!

  5. OK, daca el a vazut si angajat romani competenti si tineri, atunci sa recomande, ajute el pe vreunul din ei. Vremea lui de a fi “candidat” a trecut, este vremea sa faca ceva constructiv pentru Romania, sa promoveze pe altii, tineri si nu din pe cineva din “gasca” lui de fosti sau nepoti.
    Ce ne spune el este ca a invatat sa-si invinga complexele de a fi roman dar asta nu ne intereseaza. Ce a invatat el altceva?
    Acesta este norocul romanilor care au succes in strainatate: devin o rotita care functioneaza intr-un sistem complex care Functioneaza si vor nu vor trebuie sa-si faca treaba lasand in urma orice mostenire de tara. Unii accepta sa fie o rotita si atat, altii mai si inteleg cum de merge treaba, acolo.

  6. traim cu nostalgia (ma refer la cei care au votat cu dreapta dupa revolutie) ca vom avea la un moment dat o clasa politica mai intelectuala, mai cinstita si mai competenta decit cei care au aparut in ultimii ani…..

    din nefericire asta pare o utopie …. clasa politica romineasca e dupa capatuiala nu dupa indeplinirea serviciului public …sint o multime de oameni capabili, nascuti dupa revolutie educati afara sau care lucreaza sau au lucrat in strainatate dar care nu sint incurajati sa participe in politica sau nu li se face loc….marile jocuri politice par a fi facute de servicii secrete care detin monopulul in viata publica si par ca fara girul lor nu prea ai sanse sa intri in politica …(vezi cazul AUR, USR etc)….

    argumentele lui Tapalaga sint corecte, dar pe de alta parte ce speram ? la o Alba Ca Zapada om politic, fara pete, cu trecut curat si viitor luminos ?…un astfel de om e Nicusor Dan …e el un bun politician ? se pare ca nu …un bun administrator ? nici asta nu pare ca e…desi omu e cinstit si plin de dorinta…..parerea mea e ca societatea ro are o clasa politica sub nivelul ei, dar si ca oamenii asteapta mult prea mult de la politiicieni …singurul lucru pe care societatea il poate face (daca nu se implica in politica) e sa puna presiune pe politicieni prin toate formele ca sa face ce trebuie sa faca scoli, spitale, drumuri, organizare, digitalizare( eg ma gindesc ca daca toate familille victimelor accidentelor de circulatie din ro cauzate de lipsa infrastructurii ar da in judecata statul ro pt ca se face vinovat de neglijenta are putea fi un impuls pt guvernanti sa accelereze dezvoltarea infrastructurii )

  7. Haha, au inceput sa-l toace marunt. Dar Ionahis este un politician de mare clasa? Ciolacu? Ciuca? Drula zis si Ranga? Simion? Noah. Daca tot s-au apucat sa-l toace marunt sa ne zica si noua ce politician de mare clasa avem?

    P.S. Inca mai e cu rusii, cu GRU? Intreb si eu ca asa vad ca se insinueaza in most ostentativ si repetat: ca secretarul general adjunct al NATO e cu rusii. (facepalm). La moscova parca in perioada ai a fost si madam Hillary si mister Trump. Si astia tot cu rusii?

    • Intre Drula si restul, l-as vota oricand pe Drula. Macar nu e prost. Mare politician nu e dar macar atunci cand spune ceva e coerent si fara falsitatea tipica politicianului roman.

    • @Mas – si in turul 2? Sau chiar crezi ca Drula ajune in 2?

    • Drula zis si Ranga ? Poate tu ii zici Ranga. Eu il vad ca un fost ministru al Transporturilor care s-a implicat mai mult decat 10 de dinaintea lui, si a pus niste proiecte si niste subiecte pe agenda si in aplicare.

  8. @ Adriana Negureanu. Ideea dvs. ar fi excelenta numai daca toti cei cu drept de vot nu s-ar prezenta. In fapt, se vor prezenta cei care vor alege raul mai mare si asta ar fi pericolul. Imaginati-va ce s-ar fi intamplat daca la ultimele alegeri prezidentiale s-ar fi prezentat numai cei care ar fi votat Dancila.

  9. Hai, lasa, stim ca ai inceput deja sa te bati pentru Helvig, iar Geoana e singurul care l-ar putea invinge. Cu analfabetul Ciuca si sfertodoctii Ciolacu sau Simion, Helvig al tau ar castiga fluierand.

    • Dar boala…, boala, până mai ieri incurabilă și nici azi vindecabilă odată diagnosticată in stadii avansate, credeți că ține seama de intriga politică !?
      Mulțumesc anticipat!

  10. cu un potret de politician asa de slab, nu ma pot gandi ca de fapt e doar un alt FICUS, pus sa zica vorbe, o interfata a unora marca GRIVCO. Chiar si numirea la NATO a fost o maxima surpriza, aparuta din neant, ca si cum cineva/grup l-ar fi impins de la spate in directia aia.
    de dragul democratiei, orice presedinte de la USR ar echilibra parlamentul/guvernul PSDNLUDMR care ne va conduce urmatorii ani, pentru ca altfel ar fi doar o dictatura a unor sforari de la GRIVCO