G4Media.ro

Cei doi funcționari ai Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Ilfov…

Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: Octav Ganea

Cei doi funcționari ai Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Ilfov reținuți joi au fost arestați la domiciliu

Cei doi funcționari ai Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Ilfov, reținuți joi, în urma perchezițiilor DNA, au fost arestați la domiciliu, potrivit unor surse G4Media. Se numesc Andrei Cornel Năstase și Florina Ronțescu și aveau funcția de inspectori în cadrul instituției.

Procurorii susțin că cei doi funcționari l-ar fi ajutat pe Godei să mute bătrânii din azil ”ca marfa dintr-un depozit” pentru care Centrul Armonia să pară că îndeplinește condițiile legale de funcționare.

AJPIS Ilfov este o instituție în subordinea Ministerului Muncii care are rolul de a verifica modul în care centrele sociale respectă legislația.

Stenograme DIICOT arată cum au picat pe interceptări funcționarii AJPIS acuzați că l-au ajutat pe Ștefan Godei, patronul azilelor groazei. Interceptările se regăsesc în dosarul DIICOT, dar surse G4Media susțin că acestea au fost folosite și de DNA. De asemenea, potrivit surselor citate procurorii DNA au și propriile stenograme.

Comunicat DNA, tranmis joi, 13.07.2023

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
În perioada 25.04.2023 – 31.05.2023, inculpații Năstase Andrei-Cornel și Rontescu Florina, în calitate de inspectori sociali în cadrul Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Ilfov, și-ar fi îndeplinit în mod defectuos atribuțiile prevăzute de legislația primară, referitoare la realizarea vizitelor de evaluare în teren în ceea ce privește un centru de îngrijire și asistență pentru persoane adulte cu dizabilități situat pe raza județului Ilfov.
Concret, cei doi inculpați ar fi procedat la o evaluare formală, doar în baza documentelor, a îndeplinirii de către centrul respectiv a standardelor minime de calitate obligatorii, și ar fi omis să constate starea de degradare a mobilierului și a dotărilor din spațiul cu destinația de bucătărie, precum și problemele structurale de igienă pe care controalele inopinate ale celorlalte autorități publice sau private le-au constatat. De asemenea, deși ar fi constatat că centrul respectiv nu dispunea de resursa umană necesară prestării serviciilor sociale respective, inculpații ar fi dat instrucțiuni reprezentantului centrului cu privire la modul de modificare/completare a contractelor de prestări servicii medicale astfel încât, în final, să se îndeplinească cerințele minime prevăzute de lege.
Ulterior, înainte ca problemele constatate să fi fost remediate, cei doi inspectori ar fi transmis către Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, documentația necesară pentru obținerea licenței de funcționare a centrului respectiv.

Inculpaților Năstase Andrei-Cornel și Rontescu Florina li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

La data de 14 iulie 2023, cei doi inculpați urmează să fie prezentați Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează