Un centru rus de propagandă din Republica Moldova a încercat să trimită copii în tabără în Crimeea, regiune aflată în război
Centrul Rus pentru Știință și Cultură din Republica Moldova, filială a Agenției Federale ”Rossotrudnichesstvo” din subordinea Ministerului rus de externe, a încercat în cursul săptămânii trecute să trimită un grup de copii într-o tabără de vară în Crimeea, scrie publicația DeschideMD. Copiii n-au mai plecat până la urmă, pentru că a fost anulat zborul. Totuși, un alt grup de copii moldoveni a plecat în tabără, în Crimeea, în vara anului trecut. Activitatea filialei de la București a acestui centru, deschisă în 2015 în baza unui acord semnat în mandatul fostului premier Victor Ponta, a fost suspendată de MAE în februarie 2022, după declanșarea războiului.
Atunci, MAE a declarat că centrul „s-a angajat deliberat în acțiuni de prezentare distorsionată a realității și a adevărului istoric la nivelul opiniei publice românești”, iar aceste acțiuni „s-au intensificat” după declanșarea invaziei ruse în Ucraina, pe 24 februarie 2022. „Centrul s-a îndepărtat iremediabil de obiectivele firești de consolidare a legăturilor culturale și s-a transformat, în mod regretabil, într-un instrument de propagandă, dezinformare și disculpare a crimelor de război ale Federației Ruse în Ucraina”. Activitatea Centrului va trebuie suspendată „până cel târziu la data de 20 august 2023, până la care trebuie finalizate procedurile administrative implicate de această măsură”, a notat Veridica.
Centrul Rus de la Chișinău, legături cu partidul interzis ”ȘOR”
Centrul Rus pentru Știință și Cultură din Republica Moldova promovează interesele Rusiei, în special în domeniul propagandei. Centrul a fost deschis în luna februarie 2009 ca reprezentanță a ”Rossotrudnichesstvo”, aflată în Republica Moldova încă din anul 2002. Atât ”Rossotrdnichesstvo”, cât și Centrul Rus activează în baza unui acord bilateral semnat între Guvernul R.Moldova și Federației Ruse în 1998.
În cadrul Centrului Rus activează în acest moment 6 diplomați ruși, plus trei membrii de familie și mai mulți cetățeni ai Republicii Moldova, angajați ca specialiști locali și personal tehnic. Centrul Rus este condus de către Andrei Muraviov, care anterior a lucrat ca șef al Centrului Rus de Știință și Cultură din Malta, precum și ca specialist al aceluiași Centru din Kiev și India. Pe teritoriul Republicii Moldova el s-a evidențiat ca susținător, girând și participând la mai multe acțiuni ale Partidului „ȘOR”.
De asemenea, un alt angajat al Centrului Rus de la Chișinău este Arteom Naumenkov responsabil de regiunea transnistreană. Din datele identificate pe rețelele de socializare acesta se ocupă doar de Transnistria și promovează activ imaginea Centrului și a Federației Ruse pe teritoriul regiunii separatiste, participând activ la organizarea de evenimente în teritoriul necontrolat de autoritățile constituționale de la Chișinău.
Un alt diplomat din cadrul Centrului Rus de la Chișinău, specializat de data aceasta pe regiunea UTA Găgăuzia, este Natalia Nenașeva, care a dezvoltat relații importante în Găgăuzia, sprijinind și acționând pentru promovarea unei identități pro-ruse a regiunii găgăuze.
Mai puține activități în ultimii doi ani
Începând cu anul 2021 s-a observat, din datele publice, o scădere considerabilă a proiectelor derulate de către Centrul Rus, dar și o scădere a interesului cetățenilor Republicii Moldova pentru evenimentele organizate de această structură. Motivele acestei reduceri sunt, pe de o parte lipsa mijloacelor financiare pentru susținerea evenimentelor și promovarea imaginii în diferite raioane ale Republicii Moldova, iar pe de altă parte războiul de agresiune al Federației Ruse în Ucraina, care a îndepărtat foarte mult tinerii să participe la activitățile Centrului.
În activitățile sale Centrul Rus încearcă pe cât posibil să-și camufleze activitatea, evitând implicarea directă, folosind terțe persoane apropiate Centrului, iar în mediul on-line preferă să apară nu ca organizatori dar exclusiv ca ”susținători” ai acțiunilor, susține site-ul DeschideMD. Din lipsa fondurilor, susținerea Centrului se reduce la donația de seturi de cărți, articole vestimentare cu logoul Centrului, diplome de participare și trofee nesemnificative comparativ cu țările Uniunii Europene, care investesc sute de milioane de euro anual pentru dezvoltarea R.Moldova.
Cu toate acestea, Centrul Rus pentru Știință și Cultură a organizat în cursul anului trecut mai multe deplasări la Moscova pentru medici din Transnistria și Găgăuzia, precum și a unor copii din aceste regiuni, în Crimeea ocupată.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii