G4Media.ro

Ștefania Gîrjoabă, singura elevă din Olt cu media 10 la examenul de…

Ștefania Gîrjoabă, singura elevă de 10 la examenul de BAC 2023 din județul Olt / Foto: Arhiva personală

Ștefania Gîrjoabă, singura elevă din Olt cu media 10 la examenul de Bacalaureat 2023: Nu sunt de acord cu sistemul actual de învățământ. Ar trebui să se păstreze majoritatea materiilor până undeva în clasa a VII-a, de atunci copiii deja se orientează spre ceva anume și ar trebui să se concentreze pe acel lucru

Ștefania Gîrjoabă a terminat 12 ani de școală, iar la finalul acestora a luat media 10 la Bacalaureat. Asta s-a întâmplat, însă, după contestații, pentru că a simțit că a fost nedreptățită la proba de Limba și literatura română, așa că a cerut recorectarea lucrării. A primit 10, de la 9,70 inițial. Este singura medie de 10 din județul Olt la examenul de Bacalaureat 2023. Într-un interviu pentru Edupedu.ro fosta elevă din Slatina spune care îi sunt planurile și cum s-a pregătit pentru examenul de admitere la Facultatea de Drept. Vrea să rămână în țară, pentru că „România are nevoie de o schimbare ca să își revină, de niște apă rece”, spune ea. Vede un sistem de învățământ mai adaptat elevului pe care-l educă și, în opinia sa, liceul ar trebui să fie o perioadă de pre-specializare mult mai adecvată decât este în prezent.

Ștefania povestește că, în clasa a IX-a, a optat pentru specializarea Matematică – Informatică, la Colegiul Național „Ion Minulescu” din Slatina. Clasa a XII-a a început-o la Filologie, în același liceu, după ce, spune ea, „mi-am cam pierdut înclinația spre matematică, chiar dacă notele erau bune în continuare, doar că nu mi-a mai plăcut și am zis că nu am cum să recuperez atât. Mi-am dat seama că îmi place mai mult partea de uman”.

Înainte să susțină examenul, spune că „nici nu aspiram la 10 pentru că eram mai mult axată pe pregătirea pentru admitere. Dar din nevoia de a fi cât mai bună, am zis că voi învăța și, la română, acolo eram un pic mai nesigură, pentru că erau foarte multe opere, iar la istorie chiar mi-am dorit să iau 10 pentru că istoria este implicată și în Drept, cel puțin în primul an. Noi o să studiem dreptul roman și acolo 100% sunt și date istorice. Am zis că, dacă nu sunt în stare să învăț materia de bac la istorie, cum o să fiu în stare să mă descurc la Drept”, explică Ștefania.

Cât despre decizia de a merge la Facultatea de Drept a Universității din București, absolventa spune că „mereu mi-a plăcut să vorbesc, să argumentez, să am dreptate, să justific lucrurile”. „Este destul de clișeic să spui că te duci la această facultate pentru că vrei să faci dreptate. Dar ce alt motiv ai avea să te duci atunci? Să fii corupt? Nu”.

Citește articolul integral pe Edupedu.ro.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Corect!!!

  2. In principiu, are dreptate fata, dar e inca foarte tanara si nu vede lucrurile pe larg.

    1. Tragand din exemplul meu (6 olimpiade nationale in clasele 6-12, am invatat sa pitrocesc lichide), nu mi-a fost util sa invat doar chimie in liceu. Nu practic inginerie chimica, profesorat pe chimie sau altceva strans legat cu chimia. Cel mult, partial adiacent. Prin urmare, parerea mea este ca un tanar de 14 ani nu are cum sti sigur ce indeletnicire i s-ar potrivi si poate ca nu e cea mai rea idee in a invata ‘cate un pic de toate’.

    2. “De toate” nu inseamna mers pana in panzele albe cu detaliile la o materie. Fara integrale, daca nu alege elevul. Fara descompus cubanul in co2 si h2o, daca nu alege elevul. DAR, trebuie contabilitate de baza, sisteme economice si sociale – notiuni de baza, statistica de baza, etc, pe langa toate materiile arhicunoscute si consacrate. Si nu as avansa nici o notiune din cele importante pana nu sunt 100% convins ca si cadru didactic ca au fost intelese de toti.

    3. D-soara doreste Drept pentru ca ii place sa argumenteze si etc. Afirma ca dreptul nu inseamna coruptie. Uite ca dansa ar alege extrem de prost daca ar merge la Fac de Drept in Ro, pentru ca pana si Curtea de Apel trebuie sa asculte de CCR, cand cea din urma decide ‘legea’ prescrierii faptelor. Si toata dreptatea unui magistrat roman (si munca lui + a procurorilor si politiei) este egala cu zero, dupa decizia unui jurist (adica un repetent al facultatii de drept) numit politic in CCR.

    Din pacate, cel mai important instrument educational in viata unui tanar roman il reprezinta parintii lui. Le doresc tuturor tinerilor parinti orientati si cititi.

  3. Chiar nu prea e adevarat.
    Bill Gates a recomandat cartea Range, unde autorul vorbeste despre „late specialization” , adica sa incerci multe chestii mult timp si apoi sa te hotarasti tu in ce te specializezi.

    Concluzia cartii Range, si a dlui Bill Gates, ar fi undeva pe la mijloc adica ca e nevoie si de oameni specilizati si de generalisti.

    O felicit pe domnisoara care a luat Bacalaureatul cu 10, dar ea nu-si da seama ca e prea tanara sa aiba pareri de genul asta.
    Daca vrem sa schimbat ceva la invatamant ar fi evaluari corecte, si sa crestem in calitate (mai ales in rural).

    Hai sa ne vedem in alta tara!