Viktor Orban, comportament insultător în România: Frumoasa prietenie s-a sfârșit înainte să înceapă
Premierul Ungariei, Viktor Orban, a scris pe Facebook, după întâlnirea privată cu Marcel Ciolacu la București, după ce au discutat despre proiecte grandioase de investiții, Schengen și ajutor reciproc: Aceasta este începutul unei frumoase prietenii.
După discursul lui Orban de la Tușnad, cel mai insultător posibil, această prietenie s-a sfârșit înainte să înceapă. Având în vedere derapajele constante din trecut, Ministerul Român de Externe a trimis Ambasadei Ungariei la București o notă cu un punctaj înaintea evenimentului de la Tușnad, pentru a aminti din nou temele sensibile pentru statul român, cu toate că acestea erau deja bine-cunoscute părții ungare.
În mod normal MAE n-ar fi trebuit să trimită așa ceva, dar ținând cont de cazierul personajului era util să i se amintească din nou regulile casei. Viktor Orban s-a folosit de nota diplomatică pentru a călca toate liniile roșii.
”Ei scriu să nu vorbim despre unități administrative teritoriale românești neexistente. M-am gândit la ce s-au referit, cred că la Ardeal și Ținutul Secuiesc. Dar noi nu am afirmat niciodată că acestea ar fi unități teritoriale române” – aceasta este poate cea mai scandaloasă frază rostită vreodată de un înalt oficial maghiar pe teritoriul României.
La radicalii maghiari, la extremiști mai auzi că Ardealul este teritoriu maghiar. Este de neconceput ca un înalt oficial, un premier, să rostească aceste cuvinte pe teritoriul României, să-i pună în discuție granițele, suveranitatea, Constituția, cu o lejeritate stupefiantă și cu ironii de prost gust în program pe teme pe care nu se glumește.
În mod normal, după aceste declarații revizioniste de o agresivitate fără precedent, statul român ar trebui să-l declare pe autorul lor persona non-grata. Câtă vreme liderii UDMR nu se delimitează de ele, nu mai au ce căuta la guvernare vreodată din moment ce nu vor mai prezenta încredere că sunt loiali statului român.
Sigur că oficial este greu de crezut că statul român va merge cu sancțiunile diplomatice atât de departe. Dar de facto, Viktor Orban este deja persona non-grata în Europa, nu doar în România.
Tot mai izolat economic, politic și militar, Viktor Orban acționează de multă vreme pe față pe alte coordonate de politică externă decât restul Europei: este pro-Putin, pro-rus, pro-China, anti-Ucraina și subminează activ valorile europene de câte ori are ocazia.
A dovedit-o cu vârf și îndesat la Tușnad, unde a vorbit timp de două ore despre cât de putred este Occidentul, cum a căzut America pe locul doi, a glorificat China, l-a preamărit pe Putin și, desigur, a pus în discuție granițele României.
Ajunși în acest punct, se vede destul de limpede cam ce este în capul lui Viktor Orban. Premierul maghiar chiar crede asistăm la un moment istoric, o șansă cu care se întâlnește o dată la o sută de ani.
El pare convins că polii de putere ai pământului se inversează și că trebuie să se plaseze din timp de partea câștigătorului pentru a recupera teritoriile pierdute de Ungaria în 1918. Din acest motiv aplaudă frenetic și susține revizionismul lui Putin prin orice mijloace, promovând activ toate narativele Moscovei.
Orban trăiește în altă lume, cu alte valori, cu alți învinși și învingători decât cei imaginați de lumea occidentală. Ficțiunea istorică pe care azi o prezintă public Orban cu aere de mare strateg i-a costat pe maghiari de-a lungul istoriei un lung șir de înfrângeri, suferințe și frustrări.
Orban se refugiază într-un viitor imaginar, fantezist, din cauză că nu are soluții la problemele intern și externe ale țării lui.
Ungaria este o țară mică, lipsită de resurse și de relevanță geostrategică, pe care Viktor Orban a prăbușit-o economic, a izolat-o față de restul lumii occidentale acționând ca un cal troian al Rusiei în Europa. Etnicii maghiari din România ar trebui să înțeleagă asta, iar liderii UDMR ar face bine să nu-i mai aplaude elucubrațiile și să inducă astfel în eroare restul comunității.
Viitorul comunității maghiare din Transilvania este în România europeană și pro-occidentală, cât mai departe de utopiile fluturate de un lider care de 20 de ani își condamnă țara la subdezvoltare. Repet aici o informație ușor verificabilă statistic: azi, Bucureștiul a surclasat Budapesta la mai toți indicatorii macroeconomici.
Și nu cred că este vorba despre creșterea spectaculoasă a României, cât despre prăbușirea accelerată a Ungariei. Așa ceva era aproape de neconceput în trecut, Ungaria fiind mereu cam cu zece ani înaintea României.
Autoritățile de la București trebuie să aibă înțelepciunea de a nu pedepsi comunitatea maghiară din cauza derapajelor Budapestei sau din cauza liderilor maghiari din Transilvania care își aplaudă cu ochii scoși din orbite idolul revizionist.
Orban va pleca la un moment dat, orbanismul va mai supraviețui poate o vreme dar maghiarii din Transilvania vor rămâne aici. Este datoria României să se îngrijească de viitorul lor ca de oricare alt cetățean al său.
Totuși, de văzut câți lideri UDMR, în frunte cu Kelemen Hunor, se vor delimita ferm de revizionismul, insultele și ironiile lui Viktor Orban la adresa României și liderilor săi.
Câteva cuvinte despre eroarea de calcul a lui Marcel Ciolacu. Premierul român l-a invitat pe Viktor Orban la prânzul privat ținut la reședința austeră, îmbâcsită de aerul comunist din Primăverii, pe motive de Schengen. Ungaria va deține în a două jumătate a anului viitor președinția UE. Dacă România ratează și anul acesta intrarea în spațiul de liberă circulație, atunci va ajunge la mâna lui Viktor Orban anul viitor.
Numai că acesta este este un calcul greșit. Chiar dacă se ajunge acolo, Orban nu are cum să joace cartea Schengen. Dacă s-ar opune, ar pedepsi la pachet un milion de maghiari care trăiesc în România plus bussines-ul maghiar.
Cu toții suferă, români și maghiari, din cauza timpilor pierduți la granița cu România, devenită a treia țară de destinație pentru exporturile maghiare.
Ciolacu a fost prost consiliat. Nu trebuia să accepte sugestia lui Kelemen Hunor de a-l invita la București. A fost umilit într-un mod cum rar se întâmplă la nivel înalt.
Viktor Orban s-a comportat fix ca musafirul invitat la masă, care își face nevoile în mijlocul sufrageriei și apoi mulțumește frumos gazdei pentru ospitalitate.
Or, gazda știa de la bun început sau ar fi trebuit să știe că musafirul nu doar că nu respectă regulile casei, dar mai și crede că o parte din casă îi aparține de drept. Un astfel de musafir nu are ce căuta în casa ta invitat de tine vreodată.
- Redăm mai jos fragmentul tradus pentru G4Media.ro de un etnic maghiar pentru a elimina orice discuții referitoare la nuanțe. Sublinierile aparțin redacției:
”În fiecare an îmi creează ceva dureri de cap subiectul despre care ar trebui cu adevărat să vorbesc, pentru că desigur, știm de la început, că la final toți ne vom gândi la același lucru, și la cum vom ajunge acolo.
În acest an am primit un material ajutător, pentru că Ministerul de Externe românesc, care, dacă înțeleg bine, aparține mai degrabă aripii de putere a președintelui statului, s-a grăbit să vină în ajutorul meu și mi-a trimis un démarche, în care mi-au scris despre ce nu este voie a se vorbi, despre ce pot să vorbesc? Cum? Și ce trebuie să ignor.
Aceasta este un act oficial de stat. Îl fac cunoscut. Ne sfătuiesc să nu vorbim despre acele lucruri care pot să dăuna sensibilitățile române. După care, acestea le enumeră:
Simboluri naționale. Bine, din punctul meu de vedere pe acest subiect putem să cădem de acord. Despre asta nu voi vorbi, dar salut prietenii care au sosit cu steaguri maghiare și secuiești.
Să nu vorbim despre drepturile colective ale minorităților. Bine. Nu vorbesc nici despre asta, doar constat că acestea există și se cuvin maghiarilor care trăiesc aici.
Ei scriu să nu vorbim despre unități administrative teritoriale românești neexistente. M-am gândit la ce s-au referit, cred că la Ardeal și Ținutul Secuiesc. Dar noi nu am afirmat niciodată că acestea ar fi unități teritoriale române.
Ei scriu că putem vorbi despre ceva, dar fără a le prezenta într-o notă proastă. Aceste ar fi de exemplu: valorile Vestului. Dacă cineva se învârte în politica europeană, așa cum asta este munca mea, atunci, astăzi valorile Vestului înseamnă 3 lucruri: migrație, LGBTQ și război. Dragi prieteni români, acestea nu trebuie prezentate într-o notă proastă, ele apar singure într-o notă proastă.
Și la final, mai există o perlă ce trebuie ignorată. Să ignorăm abordarea revizionistă xenofobă legată de migrație.
Aceasta este deja o călătorie în timp comunistă. Îmi vin în minte glumele lui Hofi (un actor maghiar celebru de comedie), care era despre: cine poate să spună dintr-o singură resuflare următoarele: imperialist, revizionist, burghez, clerical, și șovinist, fascist.
Aproape că se cutremură omul. Deci, acestea le vom ignora.
Raportat la asta, dacă tot am primit un démarche, ce propunem noi prietenilor noștri români?
În primul rând, le propunem că, dacă președintele român vine în Ungaria și ține o prezentare, eveniment pentru care noi tot îl invităm, atunci noi nu o să-i stabilim despre ce și cât poate să vorbească.
Mai propunem fraților români să ia în considerare că cea mai mare ambiție actuală română, statutul de membru Schengen, este sprijinit în totalitate de Ungaria și le atragem atenția că, din 1 iunie 2024, în UE va fi președinție ungară și că scopul primar al programului nostru este ca România să obțină statului de stat membru Schengen.”
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
48 comentarii