![](https://cdn.g4media.ro/wp-content/uploads/2022/07/White_shark-e1658745956349-768x445.webp)
Curiozități despre rechini: Sunt cu milioane de ani mai vechi decât dinozaurii, primele dovezi datează în urmă cu 450 de milioane de ani. Specia a supraviețuit la cinci extincții în masă / Rechinii din Groenlanda pot trăi cel puțin 400 de ani
Rechinii ne-au speriat foarte mult în această vară, în primul rând pentru presupusele atacuri asupra oamenilor, relatează CNN. Cu toate acestea, oamenii sunt o amenințare mai mare pentru rechini decât sunt rechinii pentru noi.
Cea de-a 35-a ediție oficială a Săptămânii rechinilor are loc între 23 și 29 iulie pe Discovery Channel și are ca scop creșterea educației despre acești prădători marini străvechi, care sunt esențiali pentru sănătatea oceanului.
Există mai mult de 500 de specii de rechini. Acestea sunt atât de diverse precum rechinul lanternă pitic, care este mai mic decât o mână umană, și rechinul balenă, care poate crește cât un autobuz școlar, a declarat biologul marin Michael Heithaus, profesor și decan al Colegiului de Arte, Științe și Educație de la Florida International University din Miami. Având în vedere că există un număr mare de specii unice, unele caracteristici pot fi valabile pentru o specie, dar nu și pentru alta.
Rechinii există de sute de milioane de ani și, în timp ce continuă să evolueze, sunt, de asemenea, în mare pericol. În mare parte din cauza pescuitului excesiv, populațiile de rechini și de pisici de mare au scăzut cu 71,1% între 1970 și 2018, potrivit unui studiu din 2021 publicat în revista Nature.
Rechinii pot trăi sute de ani
Rechinii au una dintre cele mai lungi durate de viață în comparație cu alte animale.
Rechinul de Groenlanda este cea mai longevivă vertebrată cunoscută de pe Pământ, potrivit unui studiu din 2016 publicat în revista Science. Cercetătorii care au folosit datarea cu radiocarbon au stabilit că specia din Atlanticul de Nord trăiește probabil în medie cel puțin 272 de ani și, adesea, nu ajunge la maturitate decât la vârsta de 150 de ani.
Rechinii din Groenlanda pot trăi cel puțin 400 de ani, au estimat oamenii de știință.
Rechinii sunt mai bătrâni decât copacii și dinozaurii
Primele dovezi ale fosilelor de rechini datează de acum 450 de milioane de ani, ceea ce înseamnă că aceste creaturi au existat cu cel puțin 90 de milioane de ani înaintea copacilor și cu 190 de milioane de ani înaintea dinozaurilor.
Rechinii au existat încă dinainte ca Pangea să se destrame, a declarat Catherine Macdonald, director al Field School și conferențiar la Rosenstiel School of Marine, Atmospheric and Earth Science de la Universitatea din Miami. (A existat un singur continent gigantic numit Pangea acum aproximativ 250 de milioane de ani).
În plus, rechinii au supraviețuit la cinci extincții în masă, dintre care una a eliminat aproximativ 96% din toată viața marină.
Rechinii pot fi de ajutor pentru mediul înconjurător
Rechinii tigru, unul dintre prădătorii principali din Australia, pot ajuta ecosistemele să răspundă la fenomene climatice extreme. Prada acestei specii, printre care se numără broaștele țestoase verzi, păsările de mare și racii, evită apele puțin adânci, adesea zonele cu iarbă de mare. Ca urmare, iarba de mare este capabilă să crească până la a deveni stufoasă și să creeze o zonă de creștere sigură pentru puii de pește, creveți și crabi, a declarat Heithaus.
Iarba de mare absoarbe carbonul care se află în atmosferă și îl folosește pentru a-și construi corpul. Atunci când iarba de mare moare, materialul mort este îngropat în sedimentele de pe fundul oceanului, iar carbonul este scos din circulație, a adăugat Heithaus.
În prezent, cercetătorii încearcă să stabilească dacă și alte specii de rechini joacă un rol în acest fenomen și dacă acesta se produce și în alte locuri, cum ar fi recifele de corali.
„Se pare că nu este vorba doar de rechinii tigru”, a spus Heithaus. „Probabil că este vorba de aceste specii mai mari, care joacă un rol supradimensionat în a ajuta la modelarea ecosistemelor din care fac parte”.
Sarcinile rechinilor pot dura mai mult de 3 ani
Tiparele de reproducere la rechini variază.
În medie, rechinii nasc după 11 sau 12 luni de sarcină, dar în cazul unor specii de rechini, cum ar fi rechinul cu zimți și rechinul basking, femelele pot fi gravide timp de peste trei ani.
Unii rechini, cum ar fi rechinii mako și rechinii taur, nasc vii, în timp ce alți rechini, cum ar fi rechinii pisică, depun ouă, a declarat Jasmin Graham, președinte și director executiv al organizației Minorities in Shark Sciences, cu sediul în Bradenton, Florida.
Termenele lungi de gestație și faptul că unii rechini au nevoie de 10-12 ani pentru a ajunge la maturitate sexuală, cum ar fi marele alb, au un impact suplimentar asupra populațiilor decimate de practicile de pescuit nesustenabile.
Rechinii nu vocalizează
Rechinii sunt în primul rând creaturi tăcute, deoarece nu au organe pentru producerea de sunete.
În loc să vorbească, rechinii comunică prin limbajul corpului, cum ar fi zigzagul, scuturarea și mișcarea fălcilor.
Rechinii pot simți electricitatea
Rechinii au un al șaselea simț – ei pot capta curenți electromagnetici nanoscopici. Acest simț suplimentar îi poate ajuta să navigheze în ocean și să găsească prada sau chiar un partener.
„Impulsul electric minuscul pe care creierul unei prăzi îl trimite la inimă pentru a-i spune să bată este detectabil pentru rechini, astfel încât aceștia pot găsi prada ascunsă destul de eficient”, a declarat Macdonald.
Cu acest simț fin, rechinii vânează animalele bolnave și slabe, jucând un rol crucial în menținerea sănătății ecosistemului marin.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu