Republica Moldova a înființat o instituție pentru combaterea propagandei rusești
În Republica Moldova a fost instituit Centrul pentru Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării. Parlamentul a aprobat în lectura doua, cu 55 de voturi, în cadrul ședinței de astăzi a Parlamentului, proiectul de lege de creare a respectivei entități – inițitivă legislativă a Președintei Republicii Moldova, Maia Sandu.
Centrul pentru Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării va avea misiunea de a consolida cooperarea între instituții în lupta împotriva dezinformării, manipulării informațiilor și ingerințelor străine, care prezintă pericol sau pot prejudicia securitatea națională și periclita realizarea intereselor naționale. Instituția va implementa măsurile ce se impun pentru a asigura securitatea spațiului informațional și pentru a crește gradul de reziliență a societății în fața amenințărilor.
Măsurile realizate de Centru, în raport cu alte autorități și mediul privat, vor avea caracter de recomandare. Centrul va avea dreptul să înainteze autorităților publice propuneri de modificare a cadrului normativ, dar și să sesizeze organele de drept în cazul depistării încălcărilor legislației naționale în domeniu.
Centrul pentru Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării va fi condus de un director, numit în funcție de Parlament, la propunerea Președintelui Republicii Moldova, pe un termen de 5 ani. Candidatura directorului va fi selectată în urma unui concurs public organizat de Președintele țării. Directorul va fi asistat de un adjunct, numit în funcție de Președintele Republicii Moldova, la propunerea directorului Centrului. Totodată, în cadrul Centrului va fi constituit un Consiliu, constituit din 11 membri, desemnați de autoritățile publice și societatea civilă, care va evalua activitatea instituției.
Parlamentul, prin intermediul comisiilor parlamentare de profil, va exercita controlul parlamentar asupra activității Centrului. La data de 14 iulie, proiectul de lege cu privire la crearea Centrului pentru Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării a fost votat în prima lectură de 56 deputați.
Guvernul a aprobat astăzi, 12 iulie, crearea Centrului de Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării, cunoscut în spațiul public cu denumirea „Patriot”. Inițiativa aparține președintei Maia Sandu.
Președinta Maia Sandu a anunțat lansarea inițiativei legislative de a crea o instituție care să combată propaganda dăunătoare statului RM și să apere cetățenii de manipulare și atacurile propagandistice constante. „În virtutea atribuțiilor oferite de Constituție voi propune Parlamentului spre adoptare crearea centrului național de apărare informațională și combatere a propagandei – Patriot”, a spus Sandu, în cadrul unei conferințe de presă.
Maia Sandu a explicat cum centrul „Patriot” va lupta contra dezinformării. Președinta susține că nu va fi introdusă cenzura. Mai devreme, Sandu a acuzat Kremlinul că atacă Moldova prin minciună și propagandă
țara.
Comunitatea WatchDog a venit cu obiecții privind crearea „Centrului național de apărare informațională și combatere a propagandei – Patriot”. Valeriu Pașa, expert al Comunității, într-o postare pe Facebook, precizează că și-a asumat rolul de sintetizare a tuturor propunerilor, în cadrul unei inițiative de politică publică, menită să creeze o agenție publică de tip StratCom, după modelul statelor democratice.
„Au făcut modificări prin lege, iar luni dimineața i-au și pus capacul cu o denumire tâmpită, care discreditează întreaga idee și un an de muncă”, a declarat Valeriu Pașa. Potrivit lui, tergiversările au început după ce Președinția l-a desemnat pe Andrei Spînu, secretarul general, responsabil de elaborarea legii din partea instituției. „Dragă Andrei, găsește-ți te rog un domeniu la care chiar te pricepi și fă asta. Țara asta e prea mică pentru atâta management eficient cât iese din tine. Nu o mai ajuta atâta. Nu știu, cumpără covoare pentru președinție, de exemplu. Numai ai grijă să încapă în depozit”, a conchis expertul WatchDog. Fostul vicepremier a declarat că „nu comentează acuzațiile”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii