Influența stilului de condus asupra anvelopelor (P)
Chiar dacă uneori ne face plăcere să accelerăm mai puternic și să conducem mai sportiv, trebuie să înțelegem că acest comportament vine cu niște costuri, iar anvelopele mașinii sunt primele elemente care ne vor arăta cât ne costă acest stil de condus.
Anvelopele sunt singurele componente ale unei mașini care sunt folosite permanent, chiar și atunci când mașina este parcată. Tocmai de aceea trebuie să le acordați o atenție sporită pentru că de acestea depinde în mare măsură siguranța dumneavoastră.
Este de preferată să alegeți întotdeauna anvelopa care se potrivește cel mai bine stilului dumneavoastră de condus. Astfel, dacă pentru unele persoane este mai importantă economia de carburant, probabil vor face rabat de la factorii de zgomot. Dar cel mai bine este să țineți cont de factorii care contribuie la durata de viață a unei anvelope, iar cel mai important este stilul de condus.
O utilizare necorespunzătoare va duce la o uzură neuniformă a cauciucurilor. Un stil de condus care implică accelerări și frânăr bruște, sau viraje luate cu viteze ridicate și scârțâit de cauciuc pe asfalt cu siguranță sunt semne ale unui conds agresiv. În scurt timp, anvelopele vor începe să prezinte uzuri diferențiate. Astfel, chiar dacă aveți tot timpul grijă să fie o presiune de aer corespunzătoare în pneuri, tot vor apărea uzuri mai accentuate pe flancurile căii de rulare. Asta nu înseamnă că mașina are unghiurile direcției dereglate ci că șoferul conduce prea agresiv.
De asemenea, plecările fulminante de pe loc ce duc la patinarea roților pe asfalt vor contribui drastic la scurtarea duratei de viață a pneurilor de pe puntea motoare. Nu vă gândiți că dacă aveți o mașină cu tracțiune integrală și aparent nu apar patinări acestea nu există la nivel micro, generând uzuri pronunțate. Desigur, nu vor fi la fel de evidente ca la o mașină cu tracțiune față, dar vor exista.
Un stil de conducere mai relaxat vă va aduce multiple beneficii. Astfel, pneurile vor avea o durată de viață mai lungă și, în plus, veți obține și un consum mai scăzut de carburant. Totodată nu veți mai fi nevoit să schimbați la fel de des discurile și plăcuțele de frâne. Prin urmare, și condusul mai calm are avantajele sale.
Atenție, însă, asta nu înseamnă că trebuie să mergeți tot timpul cu 60 de kilometri la oră și să deveniți astfel o șicană mobilă pentru ceilalți participanți la trafic. Doar că accelerările și frânările să nu fie făcute foarte brusc.
De asemenea, dacă preferați să faceți economii financiare, un stil de conducere mai liniștit vă va permite și să achiziționați anvelope cu o durată mai mare de viață. Chiar dacă acestea nu oferă aceeași aderență precum cele de înaltă performanță, se comportă aproape la fel la viteze mai scăzute și solicitări în limite normale. Asta înseamnă că la viteze legale urbane greu veți vedea o diferență de comportament pe accelerare sau frânare între cele două categorii de pneuri (de exemplu, de vară). În schimb diferența mare va fi la prețul de achiziție.
Pentru a prelungi durata de viață a anvelopelor și a obține o performanță optimă, se recomandă un stil de condus mai moderat. Menținerea unei viteze constante, evitarea accelerărilor și franărilor bruște, virarea într-un mod lin și păstrarea presiunii corecte în anvelope sunt câteva sfaturi practice care pot ajuta la protejarea anvelopelor mașinii.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank