G4Media.ro

Atmosfera în Costinești, după explozia unei mine și după ce trei oameni…

sursa foto: G4Media/ Andreea Pavel

Atmosfera în Costinești, după explozia unei mine și după ce trei oameni s-au înecat în Mamaia/ Salvamar: ”Nu le e frică de nimic, nici de valuri, nici de bombe, n-au nicio treabă”/ Turist: ”Ce mină, domle? Nu credem în de-astea”

Ajunul sărbătorii de Sfânta Maria și a Zilei Marinei a adus agitație pe litoral, dar în rândul autorităților și al presei și aproape deloc al turiștilor: O explozie a avut loc în preajma unui dig din Costinești, iar vestea că ar fi vorba de o mină marină a măturat rapid stațiunea, cam ca valurile puternice care i-au făcut pe salvamari să ridice steagul roșu, semn că scăldatul în mare este interzis. În același timp, trei oameni dintr-un grup de cinci care au intrat în apă au murit înecați în Mamaia. Turiștii din Costinești n-au fost impresionați. 

În timp ce echipajele poliției și pompierilor stabiliseră o zonă de protecție în zona Hotelului Forum, unde a avut loc explozia și unde Forțele Navale căutau o a doua mină marină care fusese semnalată la 112, la câțiva zeci de metri mai încolo, turiștii continuau să vină în pâlcuri pe plaja deja sufocată. Este cel mai aglomerat weekend pe litoral, iar Costinești e în topul stațiunilor preferate de românii aflați masiv în mini-vacanță.

litoral, costinesti, mare, plaja
sursa foto: G4Media/ Cristian Andrei Leonte
litoral, costinesti, mare, plaja
sursa foto: G4Media/ Cristian Andrei Leonte
litoral, costinesti, mare, plaja
sursa foto: G4Media/ Andreea Pavel

În Costinești, zona de scăldat nu este una întinsă, lină, la fel ca la plajele din orașul Constanța sau în zona Malibu din Mamaia, ci fundul mării se adâncește la mică distanță de mal și, în unele locuri, brusc. Când reporterii G4Media au mers pe teren, cu puțin timp înainte de prânz, salvamarii fluierau și fluturau din mâini cu disperare la puhoiul de oameni din apă.

litoral, costinesti, salvamari
sursa foto: G4Media/ Andreea Pavel
  • ”Uite, pe ăla l-a tras puțin. Uite-l cum începe să se panicheze”, ne spune un salvamar cu ochii în binoclu și care dă să coboare după un puști pe care îl zdruncinase un val. ”Na, că s-a pus pe picioare. Vedeți? Vedeți cum iese acum? Că s-a speriat. În juma de oră e înapoi în apă”, explică salvamarul care n-are mai mult de 25 de ani.

I-am întrebat dacă oamenii s-au speriat imediat după ce a apărut vestea minei marine care ar fi explodat, dacă au ieșit din apă de teamă că valurile puternice ar putea să aducă o mină spre mal, dacă au reacționat în vreun fel:

  • ”Cine, ei?” și ne arată cu degetul spre apă. ”Lor nu le e frică de nimic. Nici de valuri, nici de bombe, n-au nicio treabă”, ne spune. ”Nici de noi nu țin cont, nici dacă le dai amendă, nimic. Încep să simtă frică doar când nu mai pot să se opună la val, când îi ia de picioare, de fund, de toate și încearcă să se întoarcă la mai și nu mai pot. Abia atunci le e frică. Și noi sărim după ei și putem să murim cu ei acolo, că ne trag la fund, nu ascultă ce le spunem, că se panichează”, ne povestește colegul salvamarului care amintește de alți salvamari morți în timp ce încercau să salveze oameni intrați în apă pe steag roșu.
litoral, costinesti, mare, plaja
sursa foto: G4Media/ Andreea Pavel

Am plecat de la salvamari înapoi pe plajă și am luat la rând tineri, adulți și puști. Toți au luat în râs sau n-au dat importanță subiectului minei marine, în atmosfera generală de ”N-o să mi se întâmple mie”. Un domn la vreo 50 de ani ne-a răspuns asemenea unui grup de adolescenți de la vreo câteva cearșafuri mai încolo:

  • ”Da, am auzit. Ce mine, domle? Nu credem în de-astea. Vrăjeli ca să plece lumea de pe litoralul nostru, să meargă la alții”.

O familie ne răspunde că a auzit de mină, dar că nu îi împiedică să meargă pe plajă. I-am întrebat dacă intră în apă:

  • ”Ne-am plătit concediul, asta e, dacă acum a venit mina, să fie sănătoasă, pe plajă mergem (…) Vedem (dacă intră în apă, n.red.)”.

Toți ceilalți cu care am stat de vorbă au spus că au auzit de explozia de la dig, erau convinși că e o mină marină (autoritățile nu au confirmat oficial până în acest moment, n.red.) ”venită de la ucraineni” sau ”de la război”, dar nu se temeau de vreun pericol și nu-și puneau probleme sau întrebări despre subiect.

costinesti, dig, mare agitata, politie
sursa foto: G4Media/ Andreea Pavel
pompieri, costinesti, marea neagra
sursa foto: G4Media/ Andreea Pavel
marea neagra agitata, barca
sursa foto: G4Media/ Andreea Pavel
litoral, costinesti, mare, plaja
sursa foto: G4Media/ Andreea Pavel

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

18 comentarii

  1. Spuma țării n-o sperie nimic.

    • Superb!

    • „În același timp, trei oameni dintr-un grup de cinci care au intrat în apă au murit înecați în Mamaia. Turiștii din Costinești n-au fost impresionați. ”

      Precum spuneam, India scrie pe noi …. atata durere-n p.w.l.a ca la noi, mai rar

    • Nu crede ea in d-astea… ca olteanul cand a vazut girafa.

  2. Bai, deci eu a platit, gen si de aceea fac ce vrea muschii meu sau mai degraba burta mea. Am muncit tot anul in Germanika si nu imi spun mie niste tarani saraki din Romania cand sa intru in apa sau nu.

  3. Chiar asa, cum o fi sa te trezesti dimineata plin de viata si in doua-trei ore sa imbratisezi eternitatea in bratele mării agitate? Cei care in ignoranta lor cred ca nu pot deveni o victima a riscului inutil si inconstient ar trebui sa vada in ce se transforma cei care s-au inecat: un sac din piele plin cu carne si oase numai bun de ingropat. E mare lucru sa ai rabdare cateva ore sau o zi ca sa poti face baie in mare in conditii de siguranta.

  4. Rezultatul lipsei de educatie. Asadar, nu e nici o pierdere daca se pierd. Nu are rost agitatia. De ce sa ne opunem selectiei naturale?

  5. pai sunt pe litoralul nostru si asta spune cate ceva despre ei

  6. ”Da, am auzit. Ce mine, domle? Nu credem în de-astea. Vrăjeli ca să plece lumea de pe litoralul nostru, să meargă la alții”.

    Q.a.n.o.n R.o.m.a.n.i.a la mare

  7. Asta cu ignorantul avertismentelor salvamarilor este cât se poate de clară, le ignori și mori ca prostul. Dar ce te faci când te omoară o mină într-o țară care investește sume uriașe în „aparate”… bine că nu a murit nimeni dar cică statul, armata, te protejează. Ceva demisii?

    • „apărare”

    • Nu e frumos nici ca salvamar sa iei moara oameni în tura, mai ales ca apoi poți sa dai declarații ani de zile, cu procurori, procese, doar pentru ca niște inconștienți făceau pe deștepții.

  8. S-au trezit unii vorbind aiurea. Sa bucuia una sa vada cum este…..

  9. Soros si Vlad Voiculescu vor sa ne duca la plaja in Austria !!!

  10. nu era rosu era alb, albastru sau albastru cu un x rosu. s-au inmultit si furtunile si inconstientii si nici salvamarii nu mai pot da singuri amenzi

  11. Sfaturi despre siguranta in mare de la salvamari….
    Sfaturi medicale de la doctori….
    Constructii facute la indicatiile unui structurist sau inginer…
    Pfff… „Astea e pentru fraieri”
    Cand pe tik-tok gasesti adevarul absolut din partea unor „genii” ca Sosoaca,Garcea,Budeanu sau Bahmuteanu.